Homepagina » Gezondheid » Bevolking IJsland komt stuk gezonder uit bankencrisis
IJsland

Bevolking IJsland komt stuk gezonder uit bankencrisis

De economische crisis kan beter zijn voor je gezondheid dan je denkt. Tenminste, als je in IJsland woont. Na de bankencrisis van 2008 is de gezondheid van de IJslandse bevolking juist verbeterd.

Dat blijkt uit een nieuwe studie (pdf) van de Universiteit van IJsland, het Robert Wood Johnson Medical Center en de Rider-universiteit.

In de nasleep van de crisis zijn IJslanders minder gaan roken en drinken, brachten ze minder tijd door onder de zonnebank en consumeerden ze minder ongezonde voeding zoals suikerhoudende dranken, snoepgoed en fastfood, zo bleek uit de studie.

Visolie

Hoewel ze na de crisis minder fruit en groente aten, consumeerden ze meer visolie en zorgden ze vaker voor voldoende nachtrust.

In minder dan een week tijd stortte de banksector van IJsland in 2008 in elkaar. De banken konden niet anders dan zwichten onder de druk van de enorme schuld die ze hadden opgebouwd door in de aanloop naar de crisis uit te breiden naar het buitenland.

Medische zorg

In het Verenigd Koninkrijk heeft de recessie een slechte invloed op de gezondheid van topmannen terwijl hun werkdruk toeneemt. De Britse bazen worden vaak genoodzaakt ziek naar hun werk te gaan.

In de Verenigde Staten is het niet veel beter. Patiënten moeten flink besparen terwijl de werkloosheid en de zorgkosten blijven stijgen. In de afgelopen 12 maanden stelde bijna 60 procent van de Amerikanen medische zorg uit.

Na de financiële crisis koos IJsland een ander pad dan de VS en andere landen. De eilandstaat nationaliseerde de banken, gooide enkele verantwoordelijken voor de crisis in de gevangenis en kocht huizenbezitters uit in plaats van falende banken. Het land herstelt zich nu al van die maatregelen, want in 2010 en 2011 groeide de economie van IJsland met ruim twee procent per jaar.

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

 Vind je deze info waardevol? Deel het dan met je kennissen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

10 reacties

 1. Moet je gewoon aan iedereen vertellen, IJsland in 2010 alle schuldigen van de bank en de regering in de bak gegooid. Nieuwe regering en hoppa 2011,2012 alles weer rustig.

  Krijg steeds meer de neiging om te gaan verhuizen naar IJsland. Land waar mensen normaal doen en zich niet in de luren laten leggen door eurofielen die alleen maar angst, hel en verdoemenis propageren als je eens een iets andere mening bent toegedaan. We weten als geen ander wat polarisatie en demonisering van mensen doet met gedrags en geloof gestoorde figuren. Make love not war.

  0 likes
 2. IJsland is cool 🙂

  0 likes
 3. @ v.Pool

  Ja,helemaal waar hoor, en dat geldt ook voor hier, ”flink de bezem er door” !

  Maar verhuizen..niet doen hoor,als
  ‘voortouw nemers’ hebben we juist hier zoveel te doen ,we hebben elkaar ‘juist NU’, heel hard nodig!!! Peace and Sharing.

  0 likes
 4. [quote name=”v.Pool”]Moet je gewoon aan iedereen vertellen, IJsland in 2010 alle schuldigen van de bank en de regering in de bak gegooid. Nieuwe regering en hoppa 2011,2012 alles weer rustig.

  Krijg steeds meer de neiging om te gaan verhuizen naar IJsland. Land waar mensen normaal doen en zich niet in de luren laten leggen door eurofielen die alleen maar angst, hel en verdoemenis propageren als je eens een iets andere mening bent toegedaan. We weten als geen ander wat polarisatie en demonisering van mensen doet met gedrags en geloof gestoorde figuren. Make love not war.[/quote]

  Apart dat iedereen een hekel heeft aan een vrije markt, maar wanneer een overheid handelt in de geest van de vrije markt staan ze allemaal te springen omdat hnet zo mooi is. Vrije markt houdt in dat je gewoon failiet gaat bij wanbeleid. En enkel jij en de aandeelhouders dit echt voelen. De gezonde delen van die finse banken zijn namelijk al opgekocht..

  0 likes
 5. In dit jankerige zeikland laat men zich liever een extra potje pillen voorschrijven door de dokter om de woede en de emoties weer keurig netjes glad te strijken en de volgende dag weer met een vastgelaste oh zo nepperige glimlach nog harder te gaan werken. En af en toe mag men dan naar beneden trappen (bijvoorbeeld de werklozen) en likt men lafhartig de laars die ze trapt. Dat is de gemiddelde Nederlandse instelling !!!
  Ijslanders hebben meer ballen want het zijn Vikingen.

  0 likes
 6. [quote name=”M. Brandenburg”]
  Apart dat iedereen een hekel heeft aan een vrije markt, maar wanneer een overheid handelt in de geest van de vrije markt staan ze allemaal te springen omdat hnet zo mooi is. Vrije markt houdt in dat je gewoon failiet gaat bij wanbeleid. En enkel jij en de aandeelhouders dit echt voelen. De gezonde delen van die finse banken zijn namelijk al opgekocht..[/quote]
  ‘We’ hebben een hekel aan de vrije markt omdat ‘we’ onze verantwoording niet durven te nemen. Immers, ‘we’ denken dat de overheid die wel kan nemen. We hangen al zo lang aan de tepel van de overheid te lebberen, zodat we niet beter weten!
  Voorlichten! Ook hier weer!
  M.Brandenburg, kun je ‘ons’ meer vertellen over “die Finse banken”? Het artikel gaat over IJsland, dus ik mis je opmerking over de Finse banken?

  0 likes
 7. [quote name=”Anti idioterie”]In dit jankerige zeikland laat men zich liever een extra potje pillen voorschrijven door de dokter om de woede en de emoties weer keurig netjes glad te strijken en de volgende dag weer met een vastgelaste oh zo nepperige glimlach nog harder te gaan werken. En af en toe mag men dan naar beneden trappen (bijvoorbeeld de werklozen) en likt men lafhartig de laars die ze trapt. Dat is de gemiddelde Nederlandse instelling !!!
  Ijslanders hebben meer ballen want het zijn Vikingen.[/quote]

  Helaas is het zo dat er hier en daar in wordt geslaagd om die “verdeel en heerskaart” uit te spelen. Dat is de strekking van de vorige opmerking.

  0 likes
 8. [quote name=”Incy”][quote name=”M. Brandenburg”]
  Apart dat iedereen een hekel heeft aan een vrije markt, maar wanneer een overheid handelt in de geest van de vrije markt staan ze allemaal te springen omdat hnet zo mooi is. Vrije markt houdt in dat je gewoon failiet gaat bij wanbeleid. En enkel jij en de aandeelhouders dit echt voelen. De gezonde delen van die finse banken zijn namelijk al opgekocht..[/quote]
  ‘We’ hebben een hekel aan de vrije markt omdat ‘we’ onze verantwoording niet durven te nemen. Immers, ‘we’ denken dat de overheid die wel kan nemen. We hangen al zo lang aan de tepel van de overheid te lebberen, zodat we niet beter weten!
  Voorlichten! Ook hier weer!
  M.Brandenburg, kun je ‘ons’ meer vertellen over “die Finse banken”? Het artikel gaat over IJsland, dus ik mis je opmerking over de Finse banken?[/quote]
  Uiteraard ik bedoel de ijslandse banken. in Finland zijn geen banken over de kop gegaan. Dit is fout van mijn kant.

  0 likes
 9. @ Incy..

  Met respekt, want een gemaakte ‘fout’ (vergissing) bekennen maakt je juist mens-waardig..daar kunnen vele kopstukken zeker een voorbeeld aan nemen.

  Namaste

  0 likes
 10. Het bericht over visolie raakt kant nog wal, het is niet bewezen, maar het is wel bewezen dat het zeer veel vis het leven kost en die zijn besmet met zware metalen en andere carcinogene stoffen en dat terwijl je het ook rechtstreeks kunt halen uit zeealgen, de omega-3.
  Visolie is schadelijk voor mens, maar vooral voor al het zeeleven dat hard achteruit gaat.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

tragedies

Eén van de grootste tragedies van de 20e eeuw waar u nog nooit van hebt gehoord

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog ...

klimaatcrisis

Groep wetenschappers (800+) in brief aan World Economic Forum: ‘Er is helemaal geen klimaatcrisis’

Clintel, een organisatie waar meer dan 800 ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.