Homepagina » Gezondheid » Bevolking IJsland komt stuk gezonder uit bankencrisis
IJsland

Bevolking IJsland komt stuk gezonder uit bankencrisis

De economische crisis kan beter zijn voor je gezondheid dan je denkt. Tenminste, als je in IJsland woont. Na de bankencrisis van 2008 is de gezondheid van de IJslandse bevolking juist verbeterd.

Dat blijkt uit een nieuwe studie (pdf) van de Universiteit van IJsland, het Robert Wood Johnson Medical Center en de Rider-universiteit.

In de nasleep van de crisis zijn IJslanders minder gaan roken en drinken, brachten ze minder tijd door onder de zonnebank en consumeerden ze minder ongezonde voeding zoals suikerhoudende dranken, snoepgoed en fastfood, zo bleek uit de studie.

Visolie

Hoewel ze na de crisis minder fruit en groente aten, consumeerden ze meer visolie en zorgden ze vaker voor voldoende nachtrust.

In minder dan een week tijd stortte de banksector van IJsland in 2008 in elkaar. De banken konden niet anders dan zwichten onder de druk van de enorme schuld die ze hadden opgebouwd door in de aanloop naar de crisis uit te breiden naar het buitenland.

Medische zorg

In het Verenigd Koninkrijk heeft de recessie een slechte invloed op de gezondheid van topmannen terwijl hun werkdruk toeneemt. De Britse bazen worden vaak genoodzaakt ziek naar hun werk te gaan.

In de Verenigde Staten is het niet veel beter. Patiënten moeten flink besparen terwijl de werkloosheid en de zorgkosten blijven stijgen. In de afgelopen 12 maanden stelde bijna 60 procent van de Amerikanen medische zorg uit.

Na de financiële crisis koos IJsland een ander pad dan de VS en andere landen. De eilandstaat nationaliseerde de banken, gooide enkele verantwoordelijken voor de crisis in de gevangenis en kocht huizenbezitters uit in plaats van falende banken. Het land herstelt zich nu al van die maatregelen, want in 2010 en 2011 groeide de economie van IJsland met ruim twee procent per jaar.

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • v.Pool schreef:

  Moet je gewoon aan iedereen vertellen, IJsland in 2010 alle schuldigen van de bank en de regering in de bak gegooid. Nieuwe regering en hoppa 2011,2012 alles weer rustig.

  Krijg steeds meer de neiging om te gaan verhuizen naar IJsland. Land waar mensen normaal doen en zich niet in de luren laten leggen door eurofielen die alleen maar angst, hel en verdoemenis propageren als je eens een iets andere mening bent toegedaan. We weten als geen ander wat polarisatie en demonisering van mensen doet met gedrags en geloof gestoorde figuren. Make love not war.

  0 likes
 • Biff schreef:

  IJsland is cool 🙂

  0 likes
 • Lil schreef:

  @ v.Pool

  Ja,helemaal waar hoor, en dat geldt ook voor hier, ”flink de bezem er door” !

  Maar verhuizen..niet doen hoor,als
  ‘voortouw nemers’ hebben we juist hier zoveel te doen ,we hebben elkaar ‘juist NU’, heel hard nodig!!! Peace and Sharing.

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  [quote name=”v.Pool”]Moet je gewoon aan iedereen vertellen, IJsland in 2010 alle schuldigen van de bank en de regering in de bak gegooid. Nieuwe regering en hoppa 2011,2012 alles weer rustig.

  Krijg steeds meer de neiging om te gaan verhuizen naar IJsland. Land waar mensen normaal doen en zich niet in de luren laten leggen door eurofielen die alleen maar angst, hel en verdoemenis propageren als je eens een iets andere mening bent toegedaan. We weten als geen ander wat polarisatie en demonisering van mensen doet met gedrags en geloof gestoorde figuren. Make love not war.[/quote]

  Apart dat iedereen een hekel heeft aan een vrije markt, maar wanneer een overheid handelt in de geest van de vrije markt staan ze allemaal te springen omdat hnet zo mooi is. Vrije markt houdt in dat je gewoon failiet gaat bij wanbeleid. En enkel jij en de aandeelhouders dit echt voelen. De gezonde delen van die finse banken zijn namelijk al opgekocht..

  0 likes
 • Anti idioterie schreef:

  In dit jankerige zeikland laat men zich liever een extra potje pillen voorschrijven door de dokter om de woede en de emoties weer keurig netjes glad te strijken en de volgende dag weer met een vastgelaste oh zo nepperige glimlach nog harder te gaan werken. En af en toe mag men dan naar beneden trappen (bijvoorbeeld de werklozen) en likt men lafhartig de laars die ze trapt. Dat is de gemiddelde Nederlandse instelling !!!
  Ijslanders hebben meer ballen want het zijn Vikingen.

  0 likes
 • Incy schreef:

  [quote name=”M. Brandenburg”]
  Apart dat iedereen een hekel heeft aan een vrije markt, maar wanneer een overheid handelt in de geest van de vrije markt staan ze allemaal te springen omdat hnet zo mooi is. Vrije markt houdt in dat je gewoon failiet gaat bij wanbeleid. En enkel jij en de aandeelhouders dit echt voelen. De gezonde delen van die finse banken zijn namelijk al opgekocht..[/quote]
  ‘We’ hebben een hekel aan de vrije markt omdat ‘we’ onze verantwoording niet durven te nemen. Immers, ‘we’ denken dat de overheid die wel kan nemen. We hangen al zo lang aan de tepel van de overheid te lebberen, zodat we niet beter weten!
  Voorlichten! Ook hier weer!
  M.Brandenburg, kun je ‘ons’ meer vertellen over “die Finse banken”? Het artikel gaat over IJsland, dus ik mis je opmerking over de Finse banken?

  0 likes
 • Anti idioterie schreef:

  [quote name=”Anti idioterie”]In dit jankerige zeikland laat men zich liever een extra potje pillen voorschrijven door de dokter om de woede en de emoties weer keurig netjes glad te strijken en de volgende dag weer met een vastgelaste oh zo nepperige glimlach nog harder te gaan werken. En af en toe mag men dan naar beneden trappen (bijvoorbeeld de werklozen) en likt men lafhartig de laars die ze trapt. Dat is de gemiddelde Nederlandse instelling !!!
  Ijslanders hebben meer ballen want het zijn Vikingen.[/quote]

  Helaas is het zo dat er hier en daar in wordt geslaagd om die “verdeel en heerskaart” uit te spelen. Dat is de strekking van de vorige opmerking.

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  [quote name=”Incy”][quote name=”M. Brandenburg”]
  Apart dat iedereen een hekel heeft aan een vrije markt, maar wanneer een overheid handelt in de geest van de vrije markt staan ze allemaal te springen omdat hnet zo mooi is. Vrije markt houdt in dat je gewoon failiet gaat bij wanbeleid. En enkel jij en de aandeelhouders dit echt voelen. De gezonde delen van die finse banken zijn namelijk al opgekocht..[/quote]
  ‘We’ hebben een hekel aan de vrije markt omdat ‘we’ onze verantwoording niet durven te nemen. Immers, ‘we’ denken dat de overheid die wel kan nemen. We hangen al zo lang aan de tepel van de overheid te lebberen, zodat we niet beter weten!
  Voorlichten! Ook hier weer!
  M.Brandenburg, kun je ‘ons’ meer vertellen over “die Finse banken”? Het artikel gaat over IJsland, dus ik mis je opmerking over de Finse banken?[/quote]
  Uiteraard ik bedoel de ijslandse banken. in Finland zijn geen banken over de kop gegaan. Dit is fout van mijn kant.

  0 likes
 • Lil schreef:

  @ Incy..

  Met respekt, want een gemaakte ‘fout’ (vergissing) bekennen maakt je juist mens-waardig..daar kunnen vele kopstukken zeker een voorbeeld aan nemen.

  Namaste

  0 likes
 • kengai schreef:

  Het bericht over visolie raakt kant nog wal, het is niet bewezen, maar het is wel bewezen dat het zeer veel vis het leven kost en die zijn besmet met zware metalen en andere carcinogene stoffen en dat terwijl je het ook rechtstreeks kunt halen uit zeealgen, de omega-3.
  Visolie is schadelijk voor mens, maar vooral voor al het zeeleven dat hard achteruit gaat.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  return to eden

  ‘Return to Eden’: Duurzaamheid en CO2 als machtsmiddel om politieke agenda’s door te drukken

  Onafhankelijk documentairemaker Marijn Poels presenteerde afgelopen donderdag ...

  coronavaccin

  Coronavaccin: ex-huisarts confronteert overheid met ongemakkelijke feiten

  Het kabinet kondigde enkele dagen geleden aan ...

  >