Homepagina » Gezondheid » Bevolking IJsland komt stuk gezonder uit bankencrisis
IJsland

Bevolking IJsland komt stuk gezonder uit bankencrisis

De economische crisis kan beter zijn voor je gezondheid dan je denkt. Tenminste, als je in IJsland woont. Na de bankencrisis van 2008 is de gezondheid van de IJslandse bevolking juist verbeterd.

Dat blijkt uit een nieuwe studie (pdf) van de Universiteit van IJsland, het Robert Wood Johnson Medical Center en de Rider-universiteit.

In de nasleep van de crisis zijn IJslanders minder gaan roken en drinken, brachten ze minder tijd door onder de zonnebank en consumeerden ze minder ongezonde voeding zoals suikerhoudende dranken, snoepgoed en fastfood, zo bleek uit de studie.

Visolie

Hoewel ze na de crisis minder fruit en groente aten, consumeerden ze meer visolie en zorgden ze vaker voor voldoende nachtrust.

In minder dan een week tijd stortte de banksector van IJsland in 2008 in elkaar. De banken konden niet anders dan zwichten onder de druk van de enorme schuld die ze hadden opgebouwd door in de aanloop naar de crisis uit te breiden naar het buitenland.

Medische zorg

In het Verenigd Koninkrijk heeft de recessie een slechte invloed op de gezondheid van topmannen terwijl hun werkdruk toeneemt. De Britse bazen worden vaak genoodzaakt ziek naar hun werk te gaan.

In de Verenigde Staten is het niet veel beter. Patiënten moeten flink besparen terwijl de werkloosheid en de zorgkosten blijven stijgen. In de afgelopen 12 maanden stelde bijna 60 procent van de Amerikanen medische zorg uit.

Na de financiële crisis koos IJsland een ander pad dan de VS en andere landen. De eilandstaat nationaliseerde de banken, gooide enkele verantwoordelijken voor de crisis in de gevangenis en kocht huizenbezitters uit in plaats van falende banken. Het land herstelt zich nu al van die maatregelen, want in 2010 en 2011 groeide de economie van IJsland met ruim twee procent per jaar.

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
v.Pool
v.Pool
9 jaren geleden

Moet je gewoon aan iedereen vertellen, IJsland in 2010 alle schuldigen van de bank en de regering in de bak gegooid. Nieuwe regering en hoppa 2011,2012 alles weer rustig.

Krijg steeds meer de neiging om te gaan verhuizen naar IJsland. Land waar mensen normaal doen en zich niet in de luren laten leggen door eurofielen die alleen maar angst, hel en verdoemenis propageren als je eens een iets andere mening bent toegedaan. We weten als geen ander wat polarisatie en demonisering van mensen doet met gedrags en geloof gestoorde figuren. Make love not war.

Biff
Biff
9 jaren geleden

IJsland is cool 🙂

Lil
Lil
9 jaren geleden

@ v.Pool

Ja,helemaal waar hoor, en dat geldt ook voor hier, ”flink de bezem er door” !

Maar verhuizen..niet doen hoor,als
‘voortouw nemers’ hebben we juist hier zoveel te doen ,we hebben elkaar ‘juist NU’, heel hard nodig!!! Peace and Sharing.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
9 jaren geleden

[quote name=”v.Pool”]Moet je gewoon aan iedereen vertellen, IJsland in 2010 alle schuldigen van de bank en de regering in de bak gegooid. Nieuwe regering en hoppa 2011,2012 alles weer rustig.

Krijg steeds meer de neiging om te gaan verhuizen naar IJsland. Land waar mensen normaal doen en zich niet in de luren laten leggen door eurofielen die alleen maar angst, hel en verdoemenis propageren als je eens een iets andere mening bent toegedaan. We weten als geen ander wat polarisatie en demonisering van mensen doet met gedrags en geloof gestoorde figuren. Make love not war.[/quote]

Apart dat iedereen een hekel heeft aan een vrije markt, maar wanneer een overheid handelt in de geest van de vrije markt staan ze allemaal te springen omdat hnet zo mooi is. Vrije markt houdt in dat je gewoon failiet gaat bij wanbeleid. En enkel jij en de aandeelhouders dit echt voelen. De gezonde delen van die finse banken zijn namelijk al opgekocht..

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

gommers

Gommers zegt dat politiek strenger moet worden voor niet-gevaccineerden, en krijgt de wind van voren

IC-baas Diederik Gommers vindt dat de politiek ...

radio

‘Hoe geloofwaardig is een radiostation dat zich laat sponsoren door Pfizer en AstraZeneca?’

Het is meerdere mensen opgevallen dat enkele ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

10
0
We lezen graag je reactie!x