Buitenland

“Erdogan haalde Russische straaljager neer als wraakactie voor verstoren oliehandel met IS”

Help door dit met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Turkije heeft het Russische gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten als wraakactie voor het verstoren van de oliehandel die de zoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voert met terreurgroep IS. Dat heeft een Syrische minister gezegd.

Het neerhalen van de Russische Soe-24 bommenwerper boven Syrië is een wraakactie voor de vernietiging van honderden tankwagens die door de Islamitische Staat vanuit Syrië naar Turkije waren gestuurd, aldus de Syrische minister van Informatie Omran al-Zoubi.

“Alle olie wordt geleverd aan een bedrijf dat eigendom is van de zoon van Recep Erdogan. Om die reden werd Turkije ongerust toen Rusland de infrastructuur van IS begon aan te vallen en 500 tankwagens met olie vernietigde. Erdogan importeert niet alleen olie, maar ook tarwe en historische voorwerpen,” vertelde al-Zoubi aan persbureau RIA Novosti.

Rechtstreeks betrokken

“Dat het Russische toestel niet is gewaarschuwd bevestigt eens te meer dat Turkije liegt,” zei de minister. Syrië heeft Turkije en verschillende Golfstaten herhaaldelijk beschuldigd van het financieren van IS.

De Syrische minister krijgt bijval van Midden-Oostenexpert Stanislav Tarasov, die zegt dat het goed mogelijk is dat het neerschieten van de bommenwerper een wraakactie was van president Erdogan. “Zijn familie is rechtstreeks betrokken bij de illegale oliehandel met IS,” zei hij.

De terreurgroep verdient ongeveer twee miljoen dollar per dag aan de verkoop van gestolen olie aan handelaars in Turkije. Op donderdag zei de Russische premier Dmitri Medvedev dat ‘sommige Turkse functionarissen’ betrokken zijn bij illegale handel met IS. Hij noemde verder geen namen.

Vijand nummer 1

Tarasov gaat ervan uit dat de Turkse president directe banden heeft met islamisten. “Turkije is onlangs opgeschrikt door een groot corruptieschandaal,” zei hij. “Mogelijk krijgen we binnenkort te horen dat president Erdogan persoonlijk kan worden gelinkt aan IS.”

Erdogan is volgens de Midden-Oostenexpert bezig ‘vijand nummer 1’ te worden in het Midden-Oosten. “Hij raakt steeds meer geïsoleerd,” zei Tarasov. “Velen zien hem als een corrupte leider en een dictator. Turkije verandert langzaam in een destabiliserende macht in de regio.”

[Sputniknews]

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.