Universum

Zijn zwarte gaten ingangen naar andere universa?

Help mee door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wanneer een kwantumzwaartekrachttheorie wordt toegepast op een zwart gat blijkt de vernietigende singulariteit in het centrum van deze bizarre objecten te verdwijnen.

In plaats daarvan verschijnt een soort ingang naar een ander universum. Zwarte gaten zijn al geruime tijd kosmische raadsels.

Volgens de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein zul je het niet overleven als je wordt opgeslokt door een zwart gat. Je wordt eerst uit elkaar getrokken door de getijdekrachten van het zwarte gat, een proces dat ook wel spaghettificatie wordt genoemd.

Oerknal

Uiteindelijk bereik je de singulariteit, waar het zwaartekrachtveld oneindig sterk is. De algemene relativiteit kan ons echter niet vertellen wat er daarna gebeurt. “Wanneer je de singulariteit bereikt houdt de natuurkunde op,” zei Abhay Ashtekar van de Pennsylvania State University.

Hetzelfde probleem doet zich voor wanneer je de oerknal probeert te verklaren. Wetenschappers denken dat de oerknal begon met een singulariteit.

In 2006 pastten Ashtekar en zijn collega’s loop-kwantumzwaartekracht toe op de geboorte van het universum. Loop-kwantumzwaartekracht is een natuurkundige theorie die de algemene relativiteitstheorie en kwantummechanica verenigt tot één theorie.

Het team ging terug tot het moment van de oerknal en kwam niet uit bij een singulariteit, maar een ‘kwantumbrug’ naar een ander universum. Dit vormt ook het uitgangspunt van een pulserend heelal, of Big Bounce.

Loop-kwantumzwaartekracht

Jorge Pullin van de Louisiana State University en Rodolfo Gambini van de Universiteit van de Republiek in Montevideo hebben loop-kwantumzwaartekracht nu toegepast op een enkel zwart gat. Zij hoopten de singulariteit ook te kunnen laten verdwijnen.

Richting het centrum van het zwarte gat nam de zwaartekracht nog steeds toe, maar de wetenschappers kwamen in hun model geen singulariteit tegen. Uiteindelijk nam de zwaartekracht weer af, alsof je het zwarte gat had verlaten en in een ander deel van het universum of een heel ander universum was aanbeland.

Zwarte gaten kunnen op deze manier dienen als poorten naar andere universa. Een zwart gat zuigt niet oneindig materie en informatie op, maar zou op den duur moeten verdampen. De informatie zou dan voor altijd verdwijnen, iets wat in strijd is met de kwantummechanica.

Maar als een zwart gat geen singulariteit bevat, hoeft de informatie niet noodzakelijkerwijs verloren te zijn. De informatie is dan mogelijk naar een ander universum verplaatst.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
gerrie wetzer
gerrie wetzer
9 jaren geleden

zwarte gaaten of wel galaktise midel pund zyn portaalen naar andere demensies en univercems groetjes licht en liefde namaste

Whiz
Whiz
9 jaren geleden

Dat roep ik al jaren, niet hier maar op feestjes en vriendenkring etc maar ze lachten me altijd uit.

Galagus
Galagus
9 jaren geleden

Nu nog eerst een zwart gat ontdekken. Tot dusver is dit enkel een hypothese.

den Dré
den Dré
9 jaren geleden

Zwarte gaten zijn pure verzinsels !!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

40
0
We lezen graag je reactie!x