Homepagina » Gezondheid » Zoete verleiders: de macht van de suikerindustrie
Zoete verleiders: de macht van de suikerindustrie

Zoete verleiders: de macht van de suikerindustrie

Suiker is big business. Niet alleen voor fabrikanten, maar ook voor de industrie. Door te lobbyen proberen zij hun belangen veilig te stellen.

In Brussel wist de voedingsindustrie in 2010 te voorkomen dat er zogenoemde stoplicht-etiketten kwamen, die met een rood label moesten gaan aangeven in welke producten te veel suiker zit.

In de Verenigde Staten zijn lobbypraktijken van de suikerindustrie regelrecht ontleend aan de methoden van de tabaksindustrie.

Belangenverstrengeling

Zembla wist de hand te leggen op een presentatie van directeur van de Suikerstichting Janine Verheesen. In de presentatie staat dat de doelstelling van de organisatie is ‘om wetgeving te beïnvloeden en ongewenste maatregelen te voorkomen’.

De Suikerstichting profileert zich als onafhankelijk kenniscentrum, maar is in feite de voorlichtingsafdeling van de Suiker Unie. De directeur van de Suiker Unie zit in het bestuur van de stichting. Dat kunnen consumenten overigens niet weten, want voordat Zembla zich in de kwestie verdiepte was nergens op de site te vinden dat de stichting wordt bestuurd én betaald door de Suiker Unie.

Ontkend

Vorig jaar toonden emeritus hoogleraar voedingsleer aan de VU professor M. Katan en hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU professor J. Seidell in het gerenommeerde vakblad The New England Journal of Medicine aan dat je dik wordt van suiker in frisdrank.

Dat lijkt logisch, maar het wordt door de industrie nog steeds ontkend. Katan licht toe: “Iedere bedrijfstak die zijn spullen moet verkopen probeert er kanttekeningen bij te zetten als er nieuws komt dat slecht voor ze is. Dat is vanzelfsprekend.”

Bekijk de aflevering van Zembla over de zoete verleiding van suiker hier terug.

Bron: Vara.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

45 reacties

 1. Om danmaar niet te zwijgen over de asparthaam industrie!

  0 likes
 2. [quote name=”Eden”]Om danmaar niet te zwijgen over de asparthaam industrie![/quote]
  Oh God, krijgen dat paranoïde gedoe alweer?

  0 likes
 3. 2 flesjes op een warme dag ! rijverbod voor 4 uur. suiker omgezet in alcohol.

  0 likes
 4. Het ligt misschien aan mij.
  Maar ik vind onze snoepwaren veel te zoet geworden.
  Volgens mij worden snoep en frisdrank veel zoeter gemaakt dan pak weg 50 jaar geleden.
  Dat vind ik trouwens ook voor zout.
  Ik heb me afgevraagd of dat komt omdat onze bevolking anders is samengesteld. Door de loop van de tijd zijn we immers verrijkt zijn met andere culturen.

  0 likes
 5. [quote name=”Wasbeertjuh”][quote name=”Eden”]Om danmaar niet te zwijgen over de asparthaam industrie![/quote]
  Oh God, krijgen dat paranoïde gedoe alweer?[/quote]

  Wat is daar paranoïde aan?
  Dat was namelijk ook het eerst waar ik aan dacht toen ik de kop las.
  Jij bent duidelijk niet op de hoogte van de gevaren van aspartaam.
  Ik kan je aanraden om onder andere deze docu eens te checken.

  Aspartame ~ Sweet Misery A Poisoned World

  http://www.youtube.com/watch?v=hJcIwu9kv8U

  0 likes
 6. [quote name=”Herman de Graaf”]Het ligt misschien aan mij.
  Maar ik vind onze snoepwaren veel te zoet geworden.
  Volgens mij worden snoep en frisdrank veel zoeter gemaakt dan pak weg 50 jaar geleden.
  Dat vind ik trouwens ook voor zout.
  Ik heb me afgevraagd of dat komt omdat onze bevolking anders is samengesteld. Door de loop van de tijd zijn we immers verrijkt zijn met andere culturen.[/quote]
  volgens mij zijn bij de meeste mensen de smaak pupillen zwaar aangetast of afgestorven,b.v varkensvlees waar de smaak en lucht van vismeel boven uit stijgt, kaas wordt zo mee gerotzooid weinig smaak en probeer maar eens een plakje te snijden .veel te zacht ,en het fruit van nu is bij lange na niet meer het fruit van vroeger. dus dat heeft niets te maken met andere culturen maar met winst.

  0 likes
 7. [quote name=”Eden”]Om danmaar niet te zwijgen over de asparthaam industrie![/quote]

  Helemaal eens @Eden. Ze hebben het maar over te veel suiker, maar dat schadelijke goedje aspertaam, die net geleden opnieuw is goedgekeurd door Europia, daar hebben ze het niet over. Ik lees hier net iemand die het heeft over paranoide gedoe, als je daar over begint. Inplaats dat men eens gaat googlen over aspertaam, en letterlijk kan lezen, dat het inmiddels al jarenlang bewezen is dat aspertaam vele malen schadelijker is dan gewone suiker, maakt men zich hier wat mee af. Men heeft het bijvoorbeeld ook niet over dat nieuwe goedje ‘Stevia’. Men kijkt wel mooi uit. Zoals we hierboven kunnen lezen en in het filmpje is te zien, keurt de slager zijn eigen vlees en dat kan maar 1 ding betekenen en dat is ons opzadelen, met nog meer bergen suiker. En ja… inderdaad ook aspertaam, die zelfs al in andere benamingen op de markt wordt gebracht. Dat “onze” Europa-delegatie in Brussel voor ons wel even uitmaakt, dat de nieuwe manier van labelen, niet nodig is, zegt dan ook weer genoeg. M.a.w. heeft dat niets met paranoi gedoe te maken, maar puur simpel de werkelijkheid. Het is een simpel rekensommetje.
  Degene die nu nog steeds roept, dat alles overdreven wordt, kan ik maar 1 ding op zeggen. Drink uw lekkere halflight drankjes rustig door. En neem alles, letterlijk, voor zoete koek. Niemand die u tegenhoud. Maar zeg later niet… ich habe es nicht gewust….

  0 likes
 8. [quote name=”Wasbeertjuh”][quote name=”Eden”]Om danmaar niet te zwijgen over de asparthaam industrie![/quote]
  Oh God, krijgen dat paranoïde gedoe alweer?[/quote]

  Zit jij niet op de verkeerde site??? is hier eigenlijks niet alles n beetje paranoïde tegen over de MSM?? volgens mij wel.. en ja ik vertrouw de MSM ook niet helemaal, dus ja ook n beetje paranoïde 😉
  Maar nog nooit niets negatiefs over asperthaam gelezen/gehoord?? zijn heel veel onderzoeken naar geweest en die waren niet echt positief!!! deze sites schrijft daar vaker over! Geloof jij zeker ook in de slogan.. Melk is goed voor elk? das ook al lang achterhaald, melk is slecht voor je!! volgens mij heb je te veel suiker asperthaam of melk op!?! 😉

  0 likes
 9. ik denk dat ieder weldenkend mens wel weet dat het grootste probleem de over consumptie is. Of je nu 1 liter cola light drinkt of cola met suiker, het is beide niet goed. Maar de hoeveelheden zijn tegenwoordig veel groter frisdrank zit in 11/2 literflessen. bij de pataterette krijg je bij een menu automatisch een beker met een halve liter cola of je moet speciaal om een kleine vragen. Zelfs de snoep is aan die trend onderhevig. een lekker stukje MARS is nu 2x zo groot als 30 jaar geleden en zo zijn er wel veel meer voorbeelden te vinden. Maar gelukkig zijn we allemaal nog steeds baas in eigen mond en mogen we zelf bepalen wat en in welke hoeveelheden er naar binnen gaat. Alleen de verleiding is wel groot om meer te nemen dan goed voor mij is

  0 likes
 10. [quote name=”Dennis”][quote name=”Wasbeertjuh”][quote name=”Eden”]Om danmaar niet te zwijgen over de asparthaam industrie![/quote]
  Oh God, krijgen dat paranoïde gedoe alweer?[/quote]

  Wat is daar paranoïde aan?
  Dat was namelijk ook het eerst waar ik aan dacht toen ik de kop las.
  Jij bent duidelijk niet op de hoogte van de gevaren van aspartaam.
  Ik kan je aanraden om onder andere deze docu eens te checken.

  Aspartame ~ Sweet Misery A Poisoned World

  http://www.youtube.com/watch?v=hJcIwu9kv8U%5B/quote%5D

  precies!

  0 likes
 11. Ik snap het niet helemaal. als het zo slecht is dat kopen we het toch gewoon niet?

  Ohnee doen we wel. en maar klagen en klagen.

  Misschien helpt een waarschuwings label hier wel?

  0 likes
 12. [quote name=”dreamfall”]Ik snap het niet helemaal. als het zo slecht is dat kopen we het toch gewoon niet?

  Ohnee doen we wel. en maar klagen en klagen.[/quote]
  De mensen die klagen drinken het ook (nagenoeg) niet. Ik probeer suiker en asparthaam zo veel mogelijk te mijden.
  [quote name=”dreamfall”]
  Misschien helpt een waarschuwings label hier wel?[/quote]Ik weet niet of je hier nou sarcastisch bent of serieus, want als je de docu bekeken had, dan had je het antwoord op deze vraag wel geweten.

  0 likes
 13. Het grootste probleem met dit soort dingen is dat de gemiddelde mens zoveel schijt heeft gekregen aan zijn eigen lichaam en zichzelf dat ze gewoon door zullen gaan met het consumeren van de producten. En hoe kan het ook anders, de conditionering werkt zo goed, doe daar wat marketing bij en men blijft troep eten. Een bepaald niveau van bewustwording is nodig wil men zich los kunnen breken van de “macht” die suiker op ons lichaam en geest heeft. Dit vergt enig vorm van discipline en zelfreflectie, in mijn beleving. Helaas is het vooralsnog zo dat daar vaak een tekort aan is.

  0 likes
 14. #3 pietje bell 24-02-2013 13:45

  Had je tijden het drinken ook 2 appels gegeten? 😉

  0 likes
 15. vervang je suikerproducten door de STEVIA plant
  en vermijd gewoon de rest zoals frisdranken en snoep
  http://www.aspartaam.nl/stevia/stevia.html

  0 likes
 16. [quote name=”Plien”]#3 pietje bell 24-02-2013 13:45

  Had je tijden het drinken ook 2 appels gegeten? ;-)[/quote]
  probeer het zelf eens uit,misschien laat je dan dit soort reacties achterwege!

  0 likes
 17. #16 pietje bell 24-02-2013 16:49

  Dus je had toch cola tic gedronken, de alcohol is nog niet uitgewerkt zie ik.

  Veel sterkte met de ontnuchtering pietje!

  0 likes
 18. In de EU is de plant momenteel nog >>verboden

  0 likes
 19. [quote name=”Pietje Puk”][quote name=”Wasbeertjuh”][quote name=”Eden”]Om danmaar niet te zwijgen over de asparthaam industrie![/quote]
  Oh God, krijgen dat paranoïde gedoe alweer?[/quote]

  Zit jij niet op de verkeerde site??? is hier eigenlijks niet alles n beetje paranoïde tegen over de MSM?? volgens mij wel.. en ja ik vertrouw de MSM ook niet helemaal, dus ja ook n beetje paranoïde 😉
  Maar nog nooit niets negatiefs over asperthaam gelezen/gehoord?? zijn heel veel onderzoeken naar geweest en die waren niet echt positief!!! deze sites schrijft daar vaker over! Geloof jij zeker ook in de slogan.. Melk is goed voor elk? das ook al lang achterhaald, melk is slecht voor je!! volgens mij heb je te veel suiker asperthaam of melk op!?! ;)[/quote]
  En rauwe melk, of rauwe kefirmelk?

  0 likes
 20. [quote name=”Wasbeertjuh”]In de EU is de plant momenteel nog >>verboden[/quote]
  Stevia wordt in Frankrijk volop in de supermarkten verkocht, dus zo verboden is het plantje blijkbaar niet.

  0 likes
 21. Ik leef ook niet volgens de gezonde regels, maar alcohol nuttigen dat die ik zowieso niet meer..

  maar hier nog een linkje met E-Nummers, mocht je het niet weten wat het inhoud – Google it! docu zal ik morgen kijken 🙂

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_E-nummers

  0 likes
 22. [quote name=”Wasbeertjuh”]In de EU is de plant momenteel nog >>verboden[/quote]

  Dan moet je toch beter je huiswerk doen, want sinds ergens in 2012 is het in Europa eindelijk van de verboden lijst gehaald. Dit heeft overigens zelfs nog hier ergens op Niburu gestaan.

  0 likes
 23. Voor het geval dat je het niet kan geloven, heb ik het nog even voor je opgezocht:

  https://www.ninefornews.nl/gezondheid/natuurlijk-zoetmiddel-en-wonderplant-stevia-officieel-toegelaten.html

  Graag gedaan.

  0 likes
 24. Trouwens even een kleine aanvulling op het Asparthaam gedeelte.Soms wordt Asparthaam niet vermeld in die naam, maar wordt het benoemd als Nutrasweet of E951. Het zit vooral in alle light producten, kwark, yoghurt..maar ook yogi, alle soorten limonade siroop m.u.v Roos Vice, tandpasta, kauwgom,snoep,chips en ga zo maar door.

  Tevens is asparthaam niet de enige boosdoener, let ook op Asesulfaan -K, sacherine en Sucralose .

  Voor de mensen onder ons die lijden aan migraine of clusterhoofdpijn, is asparthaam en diens giftige broertjes en zusjes een enorme trigger en hoofdpijnversterkend.

  Ja mensen, we leven helaas in een zieke wereld.

  0 likes
 25. Oja en stevia is in NL gewoon in de supermarkten verkrijgbaar, iig bij mij hier in de buurtsupers wel.

  0 likes
 26. op de Belgische TV is nu ook al konstant reclame te zien van ‘n STEVIA suikerplant fabrikant(ga hier geen naam geven om probs te vermijden), dus dat EUverbod is of al opgeheven of zal snel verdwijnen

  0 likes
 27. [quote name=”Kahlan”]Oja en stevia is in NL gewoon in de supermarkten verkrijgbaar, iig bij mij hier in de buurtsupers wel.[/quote]

  wees wel evengoed oplettend en check de “ingrediënten” als er 1 of 2% STEVIA in zit mogen ze de naam gebruiken, dat wil nog niet zeggen dat het ‘t gezonde product is

  0 likes
 28. hier is maar een antwoord op mogelijk . een bullit op hun derde oog.

  0 likes
 29. stevie wordt ook in nederlandse winkel verkocht hoor .ik ben het al een paar xxx tegen gekomen.dus watr bedoel je met verboden.en zo ja dan verbouw ik het wel op mijn tuintje . of in de vensterbank . niet zo moeilijk doen hoor

  0 likes
 30. Zag laatst een reclame voor een energydrank voorbij komen die adverteerde met het feit dat ze geen aspartaam maar stevia gebruiken om te zoeten.

  0 likes
 31. [quote name=”Plien”]#16 pietje bell 24-02-2013 16:49

  Dus je had toch cola tic gedronken, de alcohol is nog niet uitgewerkt zie ik.

  Veel sterkte met de ontnuchtering pietje![/quote]
  dus toch.slaap maar lekker door,plientje

  0 likes
 32. [quote name=”garriet60″]stevie wordt ook in nederlandse winkel verkocht hoor .ik ben het al een paar xxx tegen gekomen.dus watr bedoel je met verboden.en zo ja dan verbouw ik het wel op mijn tuintje . of in de vensterbank . niet zo moeilijk doen hoor[/quote]
  Een stevia plantje kan goed op een vensterbank staan (het plantje kan niet tegen wind en felle zon). De blaadjes kun je zelf drogen (in krantenpapier). Wij drinken (thuis) thee met gedroogde stevia blaadjes (afhankelijk van de grootte van de blaadjes zijn twee blaadjes meestal voldoende). Voor meer info zie Ankertje “Stevia het z…. alternatief” en voor de Spaanstaligen onder ons “Stevia, historia, virtudes y aplicaciones de la planta dulce que lo cura todo”. Ook zijn er boeken met recepten op de markt (de meeste Engelstalig), waarbij suiker vervangen wordt door stevia.

  0 likes
 33. #32 pietje bell 25-02-2013 10:44

  Ik woon op planeet aarde en waar kom jij vandaan dat je twee flesjes drinkt en een rijverbod krijgt? haha, laat me niet lachen freak bell. Dan zou drie kwart van de Nederlanders een rijverbod krijgen als ik jou moet geloven, LOL!
  Droom lekker verder in je ufootje.

  0 likes
 34. Er zijn onderzoeken bij aspartaam gedaan waaruit blijkt dat risico’s voor de lange termijn niet met zekerheid kunnen worden uitgesloten. Dit is door sommige groeperingen aangegrepen om het als veroorzaker te benoemen van allerlei ernstige ziektes.

  Stevia is dan weer een geweldig en natuurlijk alternatief, maar ook daar zijn onderzoeken verricht met dezelfde uitkomst als bij aspartaam (niet met zekerheid te stellen dat consumptie zonder risico is). Waarom dat dan niet afkeuren?

  Gelukkig eet en drink ik vrijwel geen suiker of zoetstoffen. Ik hou niet van de zoete smaak. Makkelijker kan het niet.

  0 likes
 35. Beste mensen, je lichaam heeft alle nutrienten, incl suikers nodig. Echter in de juiste verhoudingen hoeveelheden. Volgens mij is dat de verantwoordelijkheid van de individuele mens.

  0 likes
 36. [quote name=”Plien”]#32 pietje bell 25-02-2013 10:44

  Ik woon op planeet aarde en waar kom jij vandaan dat je twee flesjes drinkt en een rijverbod krijgt? haha, laat me niet lachen freak bell. Dan zou drie kwart van de Nederlanders een rijverbod krijgen als ik jou moet geloven, LOL!
  Droom lekker verder in je ufootje.[/quote]sommige mensen die verder denken snappen wat ik hier mee aan wilde geven.!maar goed heb ik het woord politie of aanhouden gebezigd ,nee dus .frisdrank is namelijk goed te drinken direkt van af de bottle machine voor dat de dop of kroonkurk de flesjes afsluit,daarna veranderd de smaak ,en voor mij is het dan niet meer zo smaakvol of anders gezegd niet te drinken,en ten laatste koolzuur en suiker wordt omgezet in alcohol,en dan nog wat in een ufo voor de eerste keer krijg je geen kans om te slapen maar ben je ineens klaar wakker.

  0 likes
 37. 35, waar zijn dan die onderzoeken die aangeven dat stevia ook slecht is, heb ik nog niet gezien, stevia word in sommige landen al meer dan 100 jaar gebruikt en nog nooit geen nadelige berichten van gezien of je moet per dag al een kilo van dat spul opeten.
  En er zijn geen groeperingen die beweren dat aspartaam slecht is, maar er zijn meerdere onderzoeken geweest, waarbij aspartaam zeer slecht uit de bus kwam.
  Maar jij mag dat natuurlijk wel in grote hoeveelheden blijven gebruiken, want er is niks mis mee.

  0 likes
 38. #37 pietje bell 26-02-2013 10:01

  Waar zou, ik, politie en aanhouding bezigen dan?
  Rare vorm van iets willen zeggen in je eerste reactie in dit topic en ja ik vind het kant nog wal raken. Sorry dat ik jou intelligentie niet kan behappen;-)

  Zo en nu eerst een heerlijk flesje 7up. Hik, blurb.

  0 likes
 39. [quote name=”kengai”]35, waar zijn dan die onderzoeken die aangeven dat stevia ook slecht is, heb ik nog niet gezien, stevia word in sommige landen al meer dan 100 jaar gebruikt en nog nooit geen nadelige berichten van gezien of je moet per dag al een kilo van dat spul opeten.
  En er zijn geen groeperingen die beweren dat aspartaam slecht is, maar er zijn meerdere onderzoeken geweest, waarbij aspartaam zeer slecht uit de bus kwam.
  Maar jij mag dat natuurlijk wel in grote hoeveelheden blijven gebruiken, want er is niks mis mee.[/quote]

  Je stelt vragen waaruit blijkt dat je mijn post niet hebt begrepen. Ik beweer niet dat iets als “slecht” uit de bus komt. Tevens heb ik aangegeven het te consumeren, omdat ik totaal geen zoetekauw ben. Omdat je vragen totaal geen betrekking hebben op mijn bericht, kan ik ze helaas niet voor je beantwoorden.

  0 likes
 40. lekker joh die stevia je kan de blaatjes zo eten hmm

  0 likes
 41. 40. Ja dat beweer je wel, je zegt dat er onderzoeken zijn geweest naar stevia met dezelfde uitkomsten als aspartaam.

  0 likes
 42. [quote name=”kengai”]40. Ja dat beweer je wel, je zegt dat er onderzoeken zijn geweest naar stevia met dezelfde uitkomsten als aspartaam.[/quote]

  Ik schrijf “dat risico’s voor de lange termijn niet met zekerheid kunnen worden uitgesloten”. Iets niet met zekerheid kunnen uitsluiten is géén waardeoordeel (zoals goed of slecht). Ik heb dus niet gezegd dat het slecht is, zo zeggen de onderzoeken ook niet.

  Dat onderzoek kun je hier lezen:
  http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out34_en.pdf

  Ik zou het verder wel fijn vinden als je mijn woorden niet langer verdraait!

  0 likes
 43. Geachte,

  helaas werkt de link naar de uitzending van Zembla niet meer.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

friesland

Friesland vol met spandoeken tegen coronamaatregelen: ‘Media = vergif’

Actiegroepen De Buren en Vrij Normaal hebben ...

vlees

Zwaar verontreinigd vlees verdwijnt in onze kroketten en bitterballen. ‘Hier maak ik me echt heel boos over’

Vlees van runderen die leefden in het ...