
Zwaarlijvige kinderen hebben een hoger gehalte aan de chemische stof bisfenol A in hun urine dan slanke kinderen, zo is uit onderzoek van de New York University School of Medicine gebleken.
Bisfenol A (BPA) is een populaire chemische stof om transparant plastic te maken en wordt veelvuldig toegevoegd aan onze producten.
Er worden onder meer DVD’s en tandvullingen mee gemaakt, maar de stof dient ook als coating voor conserven- en frisdrankblikjes. De stof is erg controversieel omdat ze een hormoonverstorende werking heeft.
Breder denkkader
Bisfenol A wordt onder meer in verband gebracht met hart- en vaatziekten, borstkanker, neurologische afwijkingen en diabetes. Door de resultaten van eerdere studies is bisfenol A inmiddels verboden in onder meer babyflesjes.
Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association. “Ons onderzoek toont aan dat er behoefte is aan een breder denkkader rond obesitas,” zei hoofdonderzoeker Leonardo Trasande, hoogleraar Pediatrie.
Blootstelling
Bijna iedereen komt in aanraking met de stof. In 2003 en 2004 deed de Amerikaanse overheid onderzoek naar bisfenol A, waaruit bleek dat 92,6 procent van alle Amerikanen sporen van BPA in de urine had.
Trasande roept op om de blootstelling aan de stof te verminderen, met name voor kinderen. “BPA verwijderen uit de blikjes is waarschijnlijk de beste oplossing, want er bestaan zeker alternatieven.”
Verbieden
De wetenschappers onderzochten in totaal 3000 kinderen en jongvolwassenen tussen 6 en 19 jaar oud. Zwaarlijvige kinderen bleken een hoger gehalte aan bisfenol A in hun urine te hebben. De onderzoekers stelden vast dat kinderen met de hoogste concentratie BPA in de urine 2,6 keer zoveel kans hebben op obesitas dan kinderen met de laagste concentratie.
De Canadese regering heeft bisfenol A in oktober 2010 als giftige stof gedefinieerd. Op 19 mei 2011 hebben Belgische senatoren een wetsvoorstel ingediend tot het verbieden van bisfenol A in ontvangstbewijzen van kredietkaarten en kassabonnen.
Bron: Ipsnews.be
Gerelateerd:
- Alledaagse verzorgingsproducten veroorzaken allergieën bij kinderen
- Autisme steeds vaker toegeschreven aan chemicaliën in alledaagse producten
- Europa waarschuwt voor gif in alledaagse producten
- Geven van antibiotica aan baby’s kan leiden tot obesitas
- Antibiotica maken dik
Blikvoer laten staan en overgaan op glazen potten of nog beter verse groenten. Al gebruiken we natuurlijk potten om vers te wecken 😉
De vraag is, zijn deze kinderen dik doordat ze een hoog bisfenol A gehalte hebben, of hebben ze een hoog bisfenol A gehalte en zijn ze dik doordat ze veel ongezonde troep uit transparante plastic flesjes consumeren?
Als je 2 liter cola per dag drinkt wordt je behoorlijk dik, en ligt het voor de hand dat ook je bisfenol a gehalte hoger is want cola zit in een transparante plastic fles.
vroeger zat colla in een glazen fles, net als bier. Maar nog iets waarom zie ik hier geen artikkelen over hoe giftig roken is. Want je kan wel gezonder drinken en gaan eten. maar als je ernaast rook dan ben je krom bezig.
Dus geen bisphenol A meer binnen zien te krijgen,dat is duidelijk.Geen voedsel en geen verzorgingsproducten ( zoals shampoo) uit plastic verpakkingen meer.
Maar wat als Bisphenol A al in je lijf zit,kun je dat allemaal gemakkelijk uitplassen of zijn daar meer maatregelen voor nodig ?