Het Complot

Rapport over kosten koningin Beatrix blijft geheim

Help mee door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Externe accountants hebben zoals ieder jaar onderzoek gedaan naar de kosten van ons koningshuis. Dat onderzoek blijft echter geheim.

De stukken over de besteding van belastinggeld aan de zogeheten functionele uitgaven van koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima worden niet vrijgegeven. Premier Rutte wil ze niet openbaar maken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

RTL Nieuws verzocht de rapporten openbaar te maken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), maar het ministerie van Algemene Zaken wees dat verzoek af. De juridische procedure wordt doorgezet.

Groene Draeck

Het verzoek werd ingediend om te kijken of de verantwoording over de gemaakte kosten nu wel goed geregeld is. Eerder was ophef ontstaan over De Groene Draeck en de vliegreisjes van de Oranjes.

Zo kreeg konigin Beatrix de laatste jaren veel kritiek op het belastinggeld dat ze uitgeeft. Decennialang betaalde Defensie het onderhoud van het privéjacht van de koningin. Dat bleef heel lang onbekend, tot het ministerie van Defensie er in 2007 melding van maakte in een begroting. Beatrix kreeg De Groene Draeck in 1956 cadeau voor haar achttiende verjaardag. Vanaf 2010 neemt de koningin een groot deel van de onderhoudskosten voor haar eigen rekening.

Vliegkosten

Ook bleek eerder dat de totale vliegkosten van de Oranjes veel hoger liggen dan aan de Tweede Kamer is gemeld. Leden van het Koninklijk Huis maken gebruik van het regeringsvliegtuig en van ingehuurde toestellen.

Alleen het gebruik van het regeringstoestel wordt verantwoord. Het inhuren van andere toestellen wordt in het jaarverslag niet gemeld, terwijl deze vliegkosten wél met belastinggeld worden betaald. In 2004 deed het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat geloven dat leden van het Koninklijk Huis voor 205.000 euro hadden gevlogen. De werkelijke kosten bedroegen meer dan 1 miljoen euro. In totaal vloog het koningshuis voor ruim 8 miljoen euro in vijf jaar. Dat is inclusief anderhalf miljoen euro aan privévluchten.

De rapportages van de externe accountant blijven geheim omdat de ambtenaren van Rutte zich beroepen op de wens van de accountant dat zijn oordeel over de declaraties ‘vertrouwelijk blijft’. Het ministerie meent dat door openbaring van de stukken de ‘privacy van de Oranjes in het gedrang zou komen’.

Shell

In 2010 werd dankzij de openbare registers van de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond, voor het eerst een tipje van de sluier opgelicht over de privébeleggingen van koningin Beatrix.

Er viel te lezen dat ‘Beatrix W. van Oranje’ op haar eigen naam een bezit heeft van 7,97 procent in het JP Morgan Asia Equity Fund. De belegging loopt via een vestiging van deze Amerikaanse zakenbank in Newark, New Jersey. Als zeer goede klant mag ze naar hartelust wisselen van beleggingsfondsen van JPMorgan, zonder dat de bank daar kosten voor rekent. Ergens in 2007 deed de koningin de aandelen van de hand. Ze erfde de aandelen van haar moeder Juliana, die in 2004 overleed.

In 2009 gaf het Duitse liberaal-conservatieve dagblad Die Welt aan dat het Nederlandse koningshuis een belang van 25 procent heeft in het Nederlands-Britse olieconcern Royal Dutch Shell.

August Kessler richtte in 1890 samen met Henri Deterding en Jhr. Hugo Loudon de Koninklijke Maatschappij tot exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlandsch-Indië, wat later Koninklijke Olie werd, op. Met de steun van de Nederlandse overheid werd er in Nederlands-Indië geboord naar olie. De Nederlandse koninklijke familie is nog altijd één van de grootste aandeelhouders van Koninklijke Olie. Koningin Wilhelmina steunde bijvoorbeeld de VS en Groot-Brittannië in een conflict over Mexicaanse olievelden.

Paus

Koningin Wilhelmina was net als prins Bernhard, koningin Juliana en prins Hendrik der Nederlanden grootkruis in de katholieke Orde van Malta, de Souvereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem. Ook koningin Beatrix is toegelaten tot deze orde omdat zij afstamt van tsaar (caesar) Paul I van Rusland. Beatrix is dame-grootkruis van Eer en Devotie. Uitsluitend de rijkste en machtigste mensen op aarde zijn lid van de Maltezer Orde, een internationale rooms-katholieke ridderorde met een soevereine status, maar zonder eigen grondgebied.

De Orde is trouw aan de paus en de rooms-katholieke leer. Het Nederlandse koninghuis is daarmee nauw verbonden aan de Kerk en de Romeinse Curie.

Bron: RTL.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

65 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cc
cc
11 jaren geleden

Waarom koopt en onderhoud ze niet van d’r eigen geld een vliegtuig of villa met personeel, geld zat en toch van anderen(bevolking) profiteren?Zo kan ik ook lekker sparen, nooit belasting betalen alles vergoed..

Gerard
Gerard
11 jaren geleden

Nee, hij gaat natuurlijk niet een mede Bilderberger verraden?

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Het is wel heel raar dat dit koningshuis hier van Nederland het duurste is van Europa. Duurder dan koningshuizen van veel grotere landen als Groot Britannie en Spanje.

Morgane
Morgane
11 jaren geleden

Ik hoop dat ze wordt opgepikt door een ufo, en naar een onbekend planeet wordt getransporteerd.

Back to top button
65
0
We lezen graag je reactie!x