Universum

Zwarte gaten en pulsars kunnen extra dimensies onthullen

Help ons door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De greep van zwarte gaten kan langzamerhand verslappen wanneer ons universum extra dimensies heeft, een theorie die getest kan worden met behulp van pulsars.

De snaartheorie, die tracht alle bekende krachten te verenigen, wijst op het bestaan van meerdere ruimtelijke dimensies buiten de drie die we kunnen ervaren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

John Simonetti van Virginia Tech in Blacksburg en zijn collega’s zeggen dat zwarte gaten omringd door neutronensterren die bekend staan als pulsars de snaartheorie kunnen testen.

Men voorspelt dat zwarte gaten hun massa door de tijd kwijtraken omdat ze deeltjes uitzenden ten gevolge van kwantumeffecten, een fenomeen dat bekend staat als de Hawkingstraling. Zonder extra dimensies wordt gedacht dat dit proces voor zwarte gaten van enkele zonsmassa’s uitzonderlijk lang duurt, waardoor het effect onmogelijk te meten is.

Als gevolg van extra dimensies zouden deeltjes op meerdere manieren kunnen ontsnappen waardoor het proces wordt versneld. Dit snelle gewichtsverlies zou de gravitationele greep van zwarte gaten op omringende objecten verslappen waardoor ze juist verder van het zwarte gat af bewegen.

Een pulsar rond een zwart gat kan dit effect onthullen. Dat komt omdat de vuurtoren-achtige pulsen van straling die ze uitzenden dan enigszins zouden variëren.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x