Gezondheid

Natuurlijk zoetmiddel en ‘wonderplant’ stevia officieel toegelaten

Help anderen door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Stevia, een plantaardige zoetstof, is vanaf vandaag officieel in Europa toegelaten.

Hoewel deze plant al eeuwenlang gebruikt wordt in Latijns-Amerika, is dit lang in Europa verboden omdat werd gedacht dat de plant kankerverwekkend was, maar dat blijkt niet te kloppen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Steviolglucosiden, het zoetmiddel dat gehaald wordt uit de blaadjes van het plantje stevia zijn niet schadelijk voor de gezondheid, hebben de wetenschapsmensen van de European Food Safety Authority (EFSA) vastgesteld.

De discussie om stevia sleept al jaren aan. In bepaalde kringen werd gesuggereerd dat de lobby van de suikerindustrie de introductie van stevia zou tegenwerken.

Stevia is een natuurlijke zoetstof die gemaakt wordt van de bladeren van de steviaplant. Dit wordt al 60 jaar in Japan gebruikt als alternatief voor een andere zoetstof aspartaam, tot nu zijn er nog geen klachten gemeld, waarmee de mythe dat het kankerverwekkend is, wordt ontkracht. Je kunt het krijgen in poeder of vloeibare vorm, maar ook de gedroogde bladeren zijn bruikbaar.

Suikerziekte en gezondheid

Buiten het feit dat het ook zoet is, vertoont het geen andere gelijkenissen met suiker. De zoetstoffen bevatten helemaal geen calorieën en zijn dus perfect voor mensen met neiging tot obesitas. Als natuurlijke vervanger voor suiker zijn ze ook uitstekend voor diabetici.

Omdat het een plantenextract is, houdt het verschillende voordelen voor je gezondheid in. Zo is het antibacterieel, bevat het antioxidanten en helpt het de bloeddruk te verlagen. Wat verklaart waarom het zo populair is als alternatief voor suiker.

Kooktips

Je kunt stevia gebruiken om te koken of te bakken, in het laatste geval is het wel aangewezen dat je de helft stevia en de helft suiker neemt. Omdat het veel zoeter is, heb je er minder van nodig dan van suiker om dezelfde smaak te krijgen. Op de verpakking zal de aangewezen hoeveelheid staan. Gedroogde bladeren zijn tot 10 tot 15 keer zoeter. Het is dus best dat je begint met een kleine hoeveelheid en dat je naar smaak bijvoegt. Net als suiker versterkt stevia de smaak van andere voedingswaren en is het oplosbaar in water. Het product is hittebestendig tot 200 graden en niet-karameliseerbaar.

Het wordt niet bruin bij het bakken, dus als je een bruine kleur wilt neem je best de helft suiker, honing of ahornsiroop. Sommige mensen merken wel een nasmaak op, dit kun je beperken door een andere stof als honing of ahornsiroop toe te voegen. Je kunt het ook toevoegen aan thee of andere dranken, maar je kunt er ook ijs mee maken.

Bye rimpels

Een ander voordeel is dat het ook gebruikt kan worden als schoonheidsproduct. Zo kun je het aanbrengen als gezichtsmasker, het maakt de huid strak en doet rimpels vervagen. Het helpt ook bij eczeem, acne en jeuk. Als laatste versnelt stevia het genezingsproces bij wondjes en koortsblaasjes.

Bronnen: HLN.be en Hbvl.be

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x