Gezondheid

11 gekke dingen waarvan mensen dachten dat ze gezond waren

Help anderen door dit met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen gaan al eeuwenlang op zoek naar middeltjes die hun leven verlengen of hen gezonder maken. Soms groeit een middeltje uit tot een trend, zonder dat mensen weten hoe het precies werkt of wat het doet. Soms geloven artsen zelfs dat zo’n middeltje gunstige effecten heeft tot het tegendeel wordt bewezen. De geschiedenis leert ons dat sommige van die middeltjes erg schadelijk kunnen zijn. We bespreken 11 voorbeelden van ‘wondermiddelen’ die uiteindelijk ongezond bleken.

Radioactieve drankjes

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Aan het begin van de 20e eeuw dachten mensen dat radioactiviteit gezond was. Ze droegen onder meer kettingen met radium tegen reuma, sliepen onder lakens met uranium tegen artritis en droegen radioactieve make-up waardoor je huid niet ouder zou worden. Ook werd radioactief water gedronken.

Kraakbeen van haaien

Het kraakbeen van haaien wordt verkocht als supplement dat kanker zou kunnen genezen. In de jaren vijftig stelde de chirurg John Prudden dat het gebruik van dierlijk kraakbeen tumoren doet krimpen. In 1992 verscheen het boek ‘Haaien krijgen geen kanker’, hoewel wetenschappers al meer dan 150 jaar weten dat haaien wel kanker kunnen krijgen.

Lintworm

Aan het begin van de 20e eeuw infecteerden mensen zich bewust met lintwormen om gewicht te verliezen. De gedachte was dat de parasiet mee zou eten van het voedsel dat de mensen aten, maar er werd niet nagedacht over de ziektes die het dier met zich mee kan brengen.

Slangenolie

Chinese gastarbeiders die in de Verenigde Staten meehielpen aan de bouw van de spoorwegen brachten uit hun thuisland slangenolie mee van Chinese waterslangen. De olie werkte ontstekingsremmend, maar lokale oplichters begonnen al snel olie van ratelslangen te verkopen, die niet dezelfde eigenschappen had als de Chinese olie.

Lobotomie

In de 19e eeuw werd bedacht dat een lobotomie een oplossing was voor psychische aandoeningen. Duizenden patiënten, waaronder zo’n 2000 Tweede Wereldoorlogveteranen, werden verdoofd met een elektrische schok, waarna een ijspriem werd ingebracht in de hersenen, boven het oog.

Aderlatingen

Tot de 19e eeuw waren aderlatingen een wondermiddel. Artsen lieten bloed uit het lichaam van patiënten stromen om ziektes en kwalen te genezen. De procedure ontstond in het oude Egypte en verspreidde zich vervolgens naar het Romeinse Rijk. In eerste instantie dachten artsen dat kwade geesten ziektes veroorzaakten en dat bloed ze uit het lichaam zou lokken.

Kwikzilver tegen syfilis

In de 16e eeuw werd kwikzilver gebruikt als middel tegen syfilis. Eerst werd het op het geïnfecteerde lichaamsdeel gesmeerd, maar dat maakte alles alleen maar erger. Vervolgens werd kwikzilver verdampt en ingeademd.

Vitaminewater

In 2009 werd Coca-Cola aangeklaagd omdat Vitamin Water als een gezond product op de markt werd gebracht. De 33 gram suiker in het vitaminewater was volgens het Amerikaanse Center for Science in the Public Interest schadelijk voor de gezondheid. Ook zou het kunnen leiden tot diabetes en obesitas.

Tabak

In de 15e eeuw rookten de Amerikaanse indianen tabak om hoofdpijn en verkoudheid te genezen en ziektes en vermoeidheid te voorkomen. Toen de plant in Europa werd geïntroduceerd dacht men dat tabak een wondermiddel was. In India dacht men zelfs dat tabak goed is voor de tanden, wat leidde tot tandpasta met tabak.

Hoestdrank met heroïne

In 1898 kwam farmaceut Bayer met een hoestdrank met heroïne. Nog vreemder was dat het specifiek was gericht op kinderen. In 1914 werd geoordeeld dat heroïne alleen nog maar verkrijgbaar zou zijn op recept. Pas in 1924 werd het gebruik van heroïne verboden.

Cocaïne

Cocaïne werd gebruikt als medicijn en toegevoegd aan de eerste Coca-Cola. Zelfs Sigmund Freud nam regelmatig cocaïne. “Ik neem regelmatig kleine hoeveelheden cocaïne tegen depressie en spijsverteringsproblemen met fantastisch succes als gevolg,” schreef hij ooit naar zijn vrouw.

[Metro België, Business Insider]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pietje bell
pietje bell
9 jaren geleden

Het enige gekke hieraan is dat de mensheid.Zich alles maar laat aanpraten,En achter de volgepropte reclame leugens aanholt. En niet meer naar hun eigen innerlijke stem luisteren.Want die heeft voor iedere kwaal de juiste remedie .Daarbij komt nog dat moeder aarde de enige en de allerbeste genezer is.Als je jezelf leert gronden .kan de gehele boevenbende big farma en al die rovende z,g zorg verzekeringen de vuil container in.

gs88
gs88
9 jaren geleden

Van aderlaten is uit diverse onderzoeken gebleken dat het wel degelijk een positief effect heeft op het lichaam.

Het is maar net hoe ‘gek ding’ het voor ons (hier) is, ken genoeg mensen voor wie het de normaalste zaak v.d. wereld is om te aderlaten.

huisheks
huisheks
9 jaren geleden

Cocaïne wordt nog steeds als “geneesmiddel” toegepast , onder meer door onze landsbestuurders.
Testen hebben aangetoond dat er heeeeeeeeeeeel wat gebruikt wordt in Den Haag, door onze fijne mevrouwen en meneren.

lGer.
lGer.
9 jaren geleden

“medicijn”, natuurlijk of chemisch, is een middel om tijdlijk te gebruiken met als doel de gezondheid een stapje op weg te helpen, alles is gifitg op het moment dat je er door o.a frequent gebruik teveel van binnenkrijgt en zich ophoopt in je lichaam als gif, dit geld ook voor toevoegingen in voedsel.
Aan alles wat slecht is kleeft weer een positief, medicinale kant, nicotine dood microorganismen en kan bij een luchtweg infectie positief tijdelijk gebruikt worden bijvoorbeeld.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x