Buitenland

Afgezette premier: Staatsgreep in Bangladesh was wraakactie van de Verenigde Staten

Help ons door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!

Premier Hasina Wajed moest vorige week aftreden te midden van gewelddadige protesten in Bangladesh. Ze vluchtte naar het buitenland. Beelden van hindoes die werden vermoord door moslims gingen de hele wereld over. De media zwegen het dood.

Volgens Hasina hebben de Verenigde Staten een staatsgreep gepleegd. Ze kon aan de macht blijven in ruil voor een Amerikaanse legerbasis in Bangladesh, schreef The Economic Times. Ze wilde geen Amerikaanse legerbasis in haar land.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

“Ik had aan de macht kunnen blijven als ik de soevereiniteit van het eiland Saint Martin zou opgeven en Amerika zeggenschap zou geven over de Golf van Bengalen. Ik smeek de mensen van mijn land, laat je alsjeblieft niet manipuleren door radicalen,” citeerde de krant haar.

Vliegbasis

Hasina verwees naar het Bengalese eiland in het noordoostelijke deel van de Golf van Bengalen, waar Washington de controle over zou willen krijgen. Een aantal Bengalese functionarissen hebben de afgelopen maanden gezegd dat de VS meerdere keren hebben voorgesteld om het eiland te leasen, maar nul op het rekest kregen.

Hasina zei dat ze voor de verkiezingen een ontmoeting had met Amerikaanse functionarissen, die lobbyden voor een vliegbasis op Saint Martin.

De 76-jarige politicus, die 15 jaar aan de macht was, vluchtte vorige week maandag naar buurland India. Ze beloofde ‘spoedig’ terug te keren naar Dhaka.

Vrede terugbrengen

Legerchef Waker-Uz-Zaman zei in een televisietoespraak dat er een interim-regering komt. Ook riep hij op tot kalmte en vertrouwen in het leger, dat volgens hem ‘de vrede in het land zal terugbrengen’.

Vorige week zondag vonden verspreid over Bangladesh gewelddadigheden plaats tussen aanhangers van de regering en betogers. Veiligheidstroepen openden het vuur, waarbij veel doden vielen.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 132 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Annette
Annette
29 dagen geleden

En opnieuw, voor de zoveelste keer, zie je hier de VOETPRINT van de Amerikanen. Even voor de duidelijkheid: daarmede bedoel ik absoluut niet die van de normale Amerikaanse bevolking, maar de haviken van de Amerikaanse regering inclusief de CIA.

Dit is het zoveelste voorbeeld van HOE Amerika alweer dood en verderf zaait in, in dit geval, Bangladesh.

Genoeg landen zijn ze al voorgegaan. Denk aan Libië, Syrië, Irak en nog velen meer.

Hasina Wajed heeft het geluk gehad, dat ze heeft kunnen vluchten naar buurland India, maar dat geldt zeker niet voor iedereen.

Er zijn ongelooflijk veel slachtoffers gevallen onder de bevolking van Bangladesh. Ik weet alleen niet hoeveel, maar ieder slachtoffer is er één teveel.

Als Hasina inderdaad de Amerikanen toestemming had gegeven om een legerbasis te plaatsen op het eiland Saint Martin, had ze Amerika veel te veel macht gegeven over HAAR bevolking.

DAT is in ieder geval afgewenteld, maar dan wel met desastreuze gevolgen.

Yuyube
Yuyube
29 dagen geleden

Het is de Vuile Satan weer. Altijd weer de zelfde kliek die het doet.

Er is in dit land geen plek voor censuur
Er is in dit land geen plek voor censuur
29 dagen geleden

Ach ja, het zou niet de eerste keer zijn dat de USA zoiets uitspookt.

Wanneer ze ergens eenmaal zitten gaan ze nooit meer weg.

Op Cuba zitten ze ondertussen ook al ruim 100 jaar als (gedeeltelijk) bezetter.

Hier in Europa zijn ze per slot van rekening na 80 jaar ook nog steeds de bezetter.

Allemaal voor vrede, veiligheid en democratie “natuurlijk”.

Robert
Robert
29 dagen geleden

Modus operandi van de U.S. Mogelijk gemaakt door de centrale banken die ongelimiteerd valuta kunnen creëren. Bitcoin fixes this!

Back to top button
37
0
We lezen graag je reactie!x