Homepagina » Buitenland » Vrij Nederland onthult hoe de Amerikanen vijanden creëren om oorlog te kunnen blijven voeren
Vrij Nederland onthult hoe de Amerikanen vijanden creëren om oorlog te kunnen blijven voeren

Vrij Nederland onthult hoe de Amerikanen vijanden creëren om oorlog te kunnen blijven voeren

In 2001 vielen de Verenigde Staten Afghanistan binnen als reactie op de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in New York. Andere landen, waaronder Nederland, volgden.

De Taliban gaven zich al in 2001 over, maar de Amerikanen wilden van geen vrede weten. De westerse troepen, waaronder Nederland, die in 2001 in Afghanistan ten strijde trokken tegen de Taliban en Al Qaida vochten een oorlog die niet nodig was.

Tot die conclusie komt Bette Dam in een uitgebreide reconstructie van Vrij Nederland. Ze ontdekte dat de Taliban na 9/11 al snel de strijd wilden opgeven. In november 2001 werd onderhandeld met de latere president Hamid Karzai, en op 5 december werd een akkoord gesloten, en kondigden de Taliban op de lokale radio hun overgave aan.

Geen vijand meer

In de internationale pers stelde Karzai vast dat de Taliban nu geen vijand meer waren en dat mullah Omar – hun eenogige leider – ‘mocht gaan in waardigheid’. Op dat moment, zo stellen bronnen die Dam hierover sprak, was er geen vijand meer.

Er was een formele overgave, lokaal geïnitieerd, en daarmee kwam er een einde aan de oorlog in Afghanistan. Maar de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld wilde geen vrede. Hij eiste van Karzai dat die de Taliban als vijand bleef zien.

Dam beschrijft in detail hoe de Amerikanen het einde van de oorlog tegen terrorisme tegenhielden en niet kozen voor een diplomatieke oplossing, maar juist meer troepen stuurden die in de week dat het akkoord werd gesloten afreisden.

Gecreëerd

In de maanden en jaren die volgden hield Amerika steeds weer pogingen tot overgave van individuele Taliban-leiders tegen, en werd niet gezocht naar een diplomatieke oplossing voor het Afghaanse conflict. Dat terwijl de oorlog al na twee maanden voorbij had kunnen zijn.

Jarenlang waren er geen georganiseerde Taliban meer – zeker tot 2005 – en toch bleven de troepen komen. Op deze manier werd een vijand gecreëerd, aldus Dam. Niet alleen van de VS, maar ook van de NAVO, die de VS steunde in deze oorlog tegen terreur. Nederland was daar al direct onderdeel van, en hielp de VS met speciale troepen in december 2001.

Dam interviewde voor haar verhaal oud-president Karzai en leden uit zijn kabinet, vertegenwoordigers van de Taliban, CIA-medewerkers en vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees haar verhaal hier terug.

[VN]


Vind je dit artikel goed? Deel het dan met je vrienden op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Dan word het tijd om massaal aangifte te doen bij politie en justitie.
  Bij mijn weten is het zo dat als je kennis hebt van een ernstig misdrijf je daar aangifte van behoort te doen, anders kan je als medeplichtige worden gezien.

  Dus stuur aub allemaal een mailtje naar de politie om aangifte te doen van deze misdaden….

  wie weet zet het iets in werking….

  Erik

  23 likes
 2. Heel dapper van Bette van Dam want als je de waarheid brengt ben je je leven niet zeker.Maar ook deze site en vele andere, dikke pluim, goed werk en doorgaan.
  Op Tv proberen ze weer jongelingen te ronselen om in de krijgsmacht te gaan misschien moet er vlak na een spotje komen met waarom ze dat echt willen namelijk omdat er grof verdiend wordt aan oorlog (wapenhandel)en niet te vergeten offers aan hun God Lucifer of Moloch ,om de zoveel tijd heeft die lekkere God van hun een groot offer nodig .

  16 likes
  • Wat heerlijk om in jouw wereld te leven en zeker te weten dat iemand of een website de absolute waarheid brengt….

   1 likes
   • .Ik bedoelde met bovenstaande niet dat ik alle sites en of artikelen voetstoots als waarheid aanneem maar vind dat deze site en ook andere die zaken boven water /aan het licht willen brengen goed bezig vandaar die pluim.

    4 likes
 3. Het was ook een zieke regering ten tijde van Bush, Cheney en Rumsfeld. Deze mensen hebben de wereld heel veel kwaad gedaan en mensen kun je dit soort klootzakken natuurlijk nauwelijks noemen.

  Het is vandaag een andere wereld en er zijn krachten losgekomen die hopelijk niet gaan ontaarden in de 3e Wereldoorlog. Als dat wel zo is dan lijken wij verdoemd tot een keuze tussen het kwaad met Westerse politici aan het roer en nóg kwader met De Russen of Chinezen aan het roer.

  6 likes
  • Deze mensen hebben ook alleen maar te luisteren naar de daadwerkelijke puppet masters als Rockefeller en Rothschild. Zij dicteren. Niemand anders.
   Luisteren ze niet, dan worden ze hetzij met een complete familie, hetzij met een volledige natie, met de grond gelijk gemaakt.

   Voorbeelden te over in de geschiedenis van de laatste 250 jaar.
   Van Napoleon tot Abraham Lincoln, van Adolf Hitler tot John Fitzgerald Kennedy, van de Romanovs tot Vladimir Putin.
   Op het moment dat iemand onder het huidige monetaire systeem uit wil, worden de haatcampagnes, hetzes en propaganda uit de kast gehaald. Indien dit niet werkt, worden de messen geslepen en wordt een land volledig vernietigd totdat men in het gareel gaat lopen, zoals nu het geval is met Syrië.

   Deze puppet masters zijn de daadwerkelijke, nietsontziende Zionistische psychopaten die van achter de schermen opereren met als einddoel: Totale controle over de wereldbevolking voor eigen gewin.

   13 likes
   • Helemaal mee Enes..Deze mensen probeerden het precies hetzelfde te dozen met Turkije net als in syrie….omdat turkije zijn imf schuld heeft afgelost.en erdogan heel vaak over deze puppet masters heeft op tv.
    De leider van de coupplegers van Turkiye in amerika …van al zijn vrijheid geniet en bescherming krijgt van CIA

    0 likes
 4. 4 oktober 2016 10:25 op 10:25

  Dan word het tijd om massaal aangifte te doen bij politie en justitie.
  Bij mijn weten is het zo dat als je kennis hebt van een ernstig misdrijf je daar aangifte van behoort te doen, anders kan je als medeplichtige worden gezien.
  =============================
  Wat een misplaatst vertrouwen toch bij de kennelijk geslaagd staatsgemanipuleerden in USA/GB vazalstaat Prins Bernhard BV, die is gebouwd op psychopathische horror-medeplichtigheid aan grootste en gruwelijkste oorlogsmisdrijf “Dresden” waar de Amerikanen en in mindere mate de Britten, met ca. 2x de kracht van de Hiroshima kernfissiebom, maar aldaar goed verspreid (wat de uitwerking nog sterk vergroot) in conventionele deelblokken tot 10 ton TNT en honderdduizenden liters (voor het eerst) napalm en witte fosfor uit ca. 2800 zware bommenwerpers (elk geladen met 8-11 ton monsterbommen…..vergelijk dit met Rotterdam: 80 lichte en middelzware bommenwerpers met 1940 type vliegtuigbommen tot 500 pond gericht op de toeleidende wegen naar de krijgshaftig strijdende Mariniers bij de Maasbruggen), willens en wetens ca. 1,2 miljoen burgers in een groot vluchtelingenkamp tot gruwelsoep hebben gekookt op 13/14 februari 1945.

  Waar zou het kinderlijk vertrouwen in dergelijke MONSTERS toch vandaan komen, dat je werkelijk in de illusie leeft dat je daar veilig aangifte van USA (oorlogs)misdrijven zou kunnen doen?

  Je kunt niet bij Ali Baba en zijn 40 rovers aangifte gaan doen van diefstal. Die zal, als de aangifte al opgenomen wordt, een levensecht toneelspel opvoeren, wat verder tot niets zal leiden.

  Denk ik zo……niet dan?

  Jullie moeten eerst WAKKER worden en het echte probleem aanpakken. Ali Baba moet uit het stadhuis verwijderd worden en worden opgesloten in een extra beveiligde inrichting. Daarna moet de overheid worden hersteld en daar kun je dan aangifte doen die ook gevolgen zal hebben.

  11 likes
  • Als er genoeg WAKKERE mensen iets van zich laten horen worden er weer meer mensen wakker. Hoe zijn “wij” ooit wakker geworden….?
   De mensen die in het systeem werken kunnen ook wakker worden, tenminste, als ze genoeg prikkels krijgen.

   En natuurlijk is de plaats waar je aangifte kan doen deel van het systeem waar je aangifte tegen doet. En ja, dan word er gelogen en toneel gespeeld, wat iedereen natuurlijk geloofd (Kuch!). Of zou dat weer een paar mensen wakker maken……?

   Onno, denk jij dat er een onafhankelijke instelling is die dat Ali Baba een welverdiende behandeling geeft? Natuurlijk maken die instellingen deel uit van het systeem, en zal de opname van Alie Baba weer toneel en leugens zijn.

   Maar Onno, je hebt ook gelijk: Alleen als er genoeg WAKKERE mensen zijn is verandering mogelijk.
   Laten we alle manieren om mensen wakker te maken gebruiken en elkaar, als WAKKERE mensen steunen en respecteren en gezamenlijk alle mogelijkheden aangrijpen om een poot onder een van de 40 rovers uit te zagen.

   Zolang wij de rovers op hum plaats laten zitten en ondersteunen zal Ali Baba nooit met zijn billen bloot gaan.

   In deze verdeelde maatschappij zullen we het SAMEN moeten doen, als we wachten op een ander heeft Alii er geen moeite mee om zijn rol te vervullen….

   Als het Volk toch zou begrijpen hoeveel macht ze hebben…..

   Erik
   (die denkt dat alle kleine beetjes helpen)

   P.s.
   Waar hebben we een overheid voor nodig als ieder zijn verantwoordelijkheid draagt???

   1 likes
 5. Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783 is dit land al meer dan 200 jaar in oorlog met landen waar ook ter wereld en dan praat ik niet over proxi oorlogen door de CIA zoals in Zuid Amerika. Zet je wel aan het denken over the land of liberty , milk and honey

  8 likes
 6. Hier draait de economie op.. wapens en oorlog.. zekerheid van inkomsten zoals je als elk bedrijf zou willen hebben. Interessant is dat geld het enige is wat niet, ook niet in een andere vorm in de natuur voorkomt.

  Ik vrees steeds meer dat mijn kinderen niet meer zullen opgroeien zonder oorlog.

  – Een clown als bestuurder van de ‘ vrije’ wereld
  – een ouderwetse russiche machtswellustige in een arm Rusland,
  – boze kamelenboeren die staan te popelen om zich op te offeren voor 72 maagden en martelaarschap
  – en dan nog een grote baby aan de macht in noord Korea,
  – het equivalent van het sadistische buurjongetje van vroeger aan de macht in Iran..
  – Met verplicht oogkleppen opgevoede Chinezen zonder empathie voor het andere leven..

  Ik zou er vast nog meer kunnen verzinnen…, man ik doe zo mijn best om nog een beetje vrolijk te blijven..maar het wil maar niet lukken 🙁 Het ‘nieuwe’ tijdperk waarin mensen hun ogen open doen? Multiculturele samenleving? Armoede oplossen? Het zit er echt gewoon allemaal niet meer in en dan ben ik niet eens een doom denker, ik hoop hier slechts wat hedendaagse feitjes op. Als een zootje bacterieen in een kweekschaaltje eten we alles op, uiteindelijk elkaar en laten we een hoop giftige troep achter als we eenmaal zijn verdwenen. We hebben alles zooo complex gemaakt dat onze ‘tomeloze’ intelligentie er gewoon niet meer toe doet..

  Ik moest het even kwijt.. het artikel maakte een en ander los bij me..

  4 likes
 7. Mensen stemmen niet meer naar hun rationele vermogen maar laten zich in palmen door de gevestigde media en denken dat het geen wat ze lezen en zien de waarheid is.
  Neem nou Griekenland we lezen en zien continu dat het heel slecht gaat, maar waarom hebben ze dan het laagste percentasje zelfmoorden van Europa.
  Spanje, Portugal en Italië staan ook heel laag Qua zelf dodingen maar daar ging het toch ook niet zo goed volgens de media dit waren toch de knoflook landen.

  1 likes
 8. De USA LEUGENS over SYRIË ONTMASKERT !!!!!

  OPROEP; STUUR ZO VEEL MOGELIJK DOOR…..!!

  http://gerritherders.blogspot.nl/2016/10/de-leugens-over-syrie-ontmaskert-oproep.html

  1 likes
  • Een Russische trol??? Ik sta met frisse tegenzin achter onze bondgenoot tot er werkelijk een goed en eerlijk alternatief is. Rusland, China en dat soort staten zijn geen alternatief.

   0 likes
 9. Echt “lachen” deze reacties. Het westen(dus ook wij) voert samen oorlog met de Saudische machthebbers(olie) tegen de rest van de wereld. Wij(shell) zijn al overgenomen door Saudi Arabië. Lees wiki Saudi Aramco. Wij/onze regering kan niks meer doen. Wij zitten er zelf in. Nu ja, de grootaandeelhouders dan.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Na 74 jaar komt de waarheid over de Tweede Wereldoorlog aan het licht. Het establishment wil niet dat u de werken van deze historici leest

Na 74 jaar komt de waarheid over de Tweede Wereldoorlog aan het licht. Het establishment wil niet dat u de werken van deze historici leest

In de beschrijving van het psychologisch profiel ...

Honderden mensen willen Australisch Area 51 gaan bestormen. Worden hier ook aliens bewaard?

Honderden mensen willen Australisch Area 51 gaan bestormen. Worden hier ook aliens bewaard?

Er zijn verschillende Facebookpagina’s verschenen die oproepen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.