Buitenland

Vrij Nederland onthult hoe de Amerikanen vijanden creëren om oorlog te kunnen blijven voeren

Help ons door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 2001 vielen de Verenigde Staten Afghanistan binnen als reactie op de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in New York. Andere landen, waaronder Nederland, volgden.

De Taliban gaven zich al in 2001 over, maar de Amerikanen wilden van geen vrede weten. De westerse troepen, waaronder Nederland, die in 2001 in Afghanistan ten strijde trokken tegen de Taliban en Al Qaida vochten een oorlog die niet nodig was.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Tot die conclusie komt Bette Dam in een uitgebreide reconstructie van Vrij Nederland. Ze ontdekte dat de Taliban na 9/11 al snel de strijd wilden opgeven. In november 2001 werd onderhandeld met de latere president Hamid Karzai, en op 5 december werd een akkoord gesloten, en kondigden de Taliban op de lokale radio hun overgave aan.

Geen vijand meer

In de internationale pers stelde Karzai vast dat de Taliban nu geen vijand meer waren en dat mullah Omar – hun eenogige leider – ‘mocht gaan in waardigheid’. Op dat moment, zo stellen bronnen die Dam hierover sprak, was er geen vijand meer.

Er was een formele overgave, lokaal geïnitieerd, en daarmee kwam er een einde aan de oorlog in Afghanistan. Maar de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld wilde geen vrede. Hij eiste van Karzai dat die de Taliban als vijand bleef zien.

Dam beschrijft in detail hoe de Amerikanen het einde van de oorlog tegen terrorisme tegenhielden en niet kozen voor een diplomatieke oplossing, maar juist meer troepen stuurden die in de week dat het akkoord werd gesloten afreisden.

Gecreëerd

In de maanden en jaren die volgden hield Amerika steeds weer pogingen tot overgave van individuele Taliban-leiders tegen, en werd niet gezocht naar een diplomatieke oplossing voor het Afghaanse conflict. Dat terwijl de oorlog al na twee maanden voorbij had kunnen zijn.

Jarenlang waren er geen georganiseerde Taliban meer – zeker tot 2005 – en toch bleven de troepen komen. Op deze manier werd een vijand gecreëerd, aldus Dam. Niet alleen van de VS, maar ook van de NAVO, die de VS steunde in deze oorlog tegen terreur. Nederland was daar al direct onderdeel van, en hielp de VS met speciale troepen in december 2001.

Dam interviewde voor haar verhaal oud-president Karzai en leden uit zijn kabinet, vertegenwoordigers van de Taliban, CIA-medewerkers en vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees haar verhaal hier terug.

[VN]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Erik
Erik
7 jaren geleden

Dan word het tijd om massaal aangifte te doen bij politie en justitie.
Bij mijn weten is het zo dat als je kennis hebt van een ernstig misdrijf je daar aangifte van behoort te doen, anders kan je als medeplichtige worden gezien.

Dus stuur aub allemaal een mailtje naar de politie om aangifte te doen van deze misdaden….

wie weet zet het iets in werking….

Erik

Martijn1205
Martijn1205
7 jaren geleden

Het was ook een zieke regering ten tijde van Bush, Cheney en Rumsfeld. Deze mensen hebben de wereld heel veel kwaad gedaan en mensen kun je dit soort klootzakken natuurlijk nauwelijks noemen.

Het is vandaag een andere wereld en er zijn krachten losgekomen die hopelijk niet gaan ontaarden in de 3e Wereldoorlog. Als dat wel zo is dan lijken wij verdoemd tot een keuze tussen het kwaad met Westerse politici aan het roer en nóg kwader met De Russen of Chinezen aan het roer.

Ik
Ik
7 jaren geleden

Heel dapper van Bette van Dam want als je de waarheid brengt ben je je leven niet zeker.Maar ook deze site en vele andere, dikke pluim, goed werk en doorgaan.
Op Tv proberen ze weer jongelingen te ronselen om in de krijgsmacht te gaan misschien moet er vlak na een spotje komen met waarom ze dat echt willen namelijk omdat er grof verdiend wordt aan oorlog (wapenhandel)en niet te vergeten offers aan hun God Lucifer of Moloch ,om de zoveel tijd heeft die lekkere God van hun een groot offer nodig .

Onno
Onno
7 jaren geleden

4 oktober 2016 10:25 op 10:25

Dan word het tijd om massaal aangifte te doen bij politie en justitie.
Bij mijn weten is het zo dat als je kennis hebt van een ernstig misdrijf je daar aangifte van behoort te doen, anders kan je als medeplichtige worden gezien.
=============================
Wat een misplaatst vertrouwen toch bij de kennelijk geslaagd staatsgemanipuleerden in USA/GB vazalstaat Prins Bernhard BV, die is gebouwd op psychopathische horror-medeplichtigheid aan grootste en gruwelijkste oorlogsmisdrijf “Dresden” waar de Amerikanen en in mindere mate de Britten, met ca. 2x de kracht van de Hiroshima kernfissiebom, maar aldaar goed verspreid (wat de uitwerking nog sterk vergroot) in conventionele deelblokken tot 10 ton TNT en honderdduizenden liters (voor het eerst) napalm en witte fosfor uit ca. 2800 zware bommenwerpers (elk geladen met 8-11 ton monsterbommen…..vergelijk dit met Rotterdam: 80 lichte en middelzware bommenwerpers met 1940 type vliegtuigbommen tot 500 pond gericht op de toeleidende wegen naar de krijgshaftig strijdende Mariniers bij de Maasbruggen), willens en wetens ca. 1,2 miljoen burgers in een groot vluchtelingenkamp tot gruwelsoep hebben gekookt op 13/14 februari 1945.

Waar zou het kinderlijk vertrouwen in dergelijke MONSTERS toch vandaan komen, dat je werkelijk in de illusie leeft dat je daar veilig aangifte van USA (oorlogs)misdrijven zou kunnen doen?

Je kunt niet bij Ali Baba en zijn 40 rovers aangifte gaan doen van diefstal. Die zal, als de aangifte al opgenomen wordt, een levensecht toneelspel opvoeren, wat verder tot niets zal leiden.

Denk ik zo……niet dan?

Jullie moeten eerst WAKKER worden en het echte probleem aanpakken. Ali Baba moet uit het stadhuis verwijderd worden en worden opgesloten in een extra beveiligde inrichting. Daarna moet de overheid worden hersteld en daar kun je dan aangifte doen die ook gevolgen zal hebben.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x