Buitenland

Syrisch schaakbord: Hoe Poetin de Amerikaanse grootmeesters in het eindspel gaat verslaan

Help ons door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het plan van de regering Obama om Assad af te zetten is gedoemd te mislukken. Dat zegt de Amerikaanse journalist Mike Whitney. “Door onderscheid te maken tussen ‘goede’ en ‘slechte’ terroristen is Washington in een situatie zonder uitweg aanbeland.”

Er komt geen no-flyzone boven Syrië, waar de Amerikaanse senator John McCain en presidentskandidaat Hillary Clinton om blijven vragen, en ook komt er geen Turkse invasie. Rusland heeft de regels van het spel in de regio herschreven, en Washington en haar NAVO-bondgenoten moeten deze nieuwe realiteit accepteren, benadrukt Whitney.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“Wat is de reden dat er een no-flyzone moet komen? Wil Obama een no-flyzone instellen omdat Poetin ‘gematigde’ en ‘extremistische’ terroristen doodt? Dat is niet echt een overtuigend argument. Sterker nog: voor het Amerikaanse volk zal dat moeilijk te verteren zijn,” schreef Whitney in maandblad CounterPunch.

“Eén pot nat”

Rusland verstoort tot frustratie van de Amerikaanse oorlogshaviken, waaronder de prominente strateeg Zbigniew Brzezinski, het spelletje van Washington in het Midden-Oosten.

Brzezinski adviseerde de regering Obama om te dreigen met wraakacties als Rusland niet stopt met het bestoken van door Amerika getrainde rebellen in Syrië. Rusland maakt echter geen onderscheid tussen ‘gematigde’ en ‘radicale’ terroristen, het is één pot nat, aldus de journalist.

“Wat de regering Obama doet is fout en dat weet ze. Daarom is het zo moeilijk om een oorlog van de grond te krijgen,” legde Whitney uit. De journalist verwees naar uitspraken die de Russische president eind 2014 deed tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Valdai International Discussion Club in Sotsji:

Amerika zegt dat we de beschaafde, democratische oppositie in Syrië moeten steunen. En dus bewapenen ze die, steunen ze die en vervolgens voegen ze zich bij ISIS. Kan Amerika niet één stap vooruit denken? Wij steunen dit soort beleid niet. Wij denken dat het fout is.

Vrede

Hoewel Washington waarschijnlijk doorgaat met de aanval op de Russische roebel, het manipuleren van de olieprijs en het opleggen van strengere economische sancties, zal het land geen oorlog tegen Rusland durven te beginnen.

De journalist voorspelt dat Bashar al-Assad, ondanks de protesten vanuit Washington, mag meedoen aan een toekomstige overgangsregering. “Poetin wint deze strijd. De plannen van Washington voor een regimeverandering zijn mislukt en Poetin heeft vrede en veiligheid in het Midden-Oosten een stap dichterbij gebracht. Zo zal de oorlog in Syrië eindigen,” besloot Whitney.

[Sputniknews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x