Binnenland

Als de plannen van Defensie doorgaan, moeten boeren en burgers hier weg voor (Amerikaanse) munitieopslag

Help door dit artikel met iedereen op je socials te delen!

Op de grens van Toldijk en Hummelo in Gelderland komt mogelijk een nieuw munitiedepot van Defensie. De ontwikkeling zaait zowel bezorgdheid als onzekerheid. De gemeente zegt ‘verrast’ te zijn.

Mocht Defensie besluiten dat er een munitiedepot moet komen op het 70 hectare grote terrein, dan kan er in het gebied niemand meer wonen. Als het doorgaat, dan moeten mogelijk zo’n 104 woningen gesloopt worden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Ook in Biddinghuizen, Dronten, Dalfsen, Weerselo, Zevenaar en Zoelen zoekt Defensie naar plekken om munitie op te slaan. Heel erg veel munitie. Ook van het Amerikaanse leger. Boeren eruit, Amerikaanse tanks erin.

Slechts één dag

Guido en Marieke Hilhorst wonen midden in het gebied van 70 hectare. Dat ze weg zouden moeten voor een munitieopslag stoort melkveehouder Guido wel. “Defensie heeft terreinen in de afgelopen jaren verkocht of leegstaan en nu moeten mensen wijken. Wij moeten verdwijnen. Het gaat om veel mensen hier. Niet alleen boeren, maar ook mensen met allerlei bedrijven,” zei hij tegen de Gelderlander.

Saillant detail: lokale bewoners werden slechts één dag voor de informatieavond van Defensie geïnformeerd per brief. En zonder brief hadden ze dit zeker gemist.

In Dalfsen zet Defensie 51 bedrijven en woningen op de sloopnominatie. De impact is gigantisch en per direct. Bedrijven kunnen niet meer uitbreiden en woningen zijn onverkoopbaar totdat er een besluit wordt genomen.

Liever niet in hun eigen achtertuin

Als de plannen doorgaan, gaat ook het ouderlijk huis van neuroloog Jan Bonte eraan. “Daar waar ik graag oud had willen worden, en mijn jongere broertje nog steeds woont. Mijn hele jeugd en een groot deel van mijn volwassen leven ligt daar,” schrijft hij.

“Mocht daar munitie komen te liggen en de Russen gooien er een stevige aansteker op, liggen hier bij mij de ramen ook uit de sponningen. Niet dat Defensie of het ministerie daar mee zitten. Die denken slim te zijn en willen, net als bij de asielzoekers, dergelijke zaken liever niet in hun eigen achtertuin. Dat moet maar naar de provincie,” aldus Bonte.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 144 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

153 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jack
Jack
1 maand geleden

De infoavond over de plannen van Defensie in (gemeente Dronten) wordt zonder teveel aankondiging in Almere gehouden. Vrijwel geen meldingen hierover via reguliere media.
Ze weten heel goed dat ze fout bezig zijn!

wappie
wappie
1 maand geleden

Als Trump weer aan de macht komt in de V.S komt er niks,de V.S gaat dan uit de NAVO,en de Europa zoekt het maar uit

Charlotte
Charlotte
1 maand geleden

Dat is ook een van de redenen dat ze de wet verplaatsing bevolking hebben afgestoft!!..🧐😠

Wlliam
Wlliam
1 maand geleden

De waanzin wordt stees buitenproportioneler

Back to top button
153
0
We lezen graag je reactie!x