Homepagina » Gezondheid » Alternatieve geneeswijze: reflexologie ‘net zo effectief als pijnstillers’
Alternatieve geneeswijze: reflexologie net zo effectief als pijnstillers

Alternatieve geneeswijze: reflexologie ‘net zo effectief als pijnstillers’

Reflexologie werkt mogelijk net zo effectief als pijnstillers, zo blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie. Daarmee wordt de alternatieve geneeswijze niet langer tot de pseudowetenschap gerekend.

Britse onderzoekers ontdekten dat mensen na een behandeling bijna de helft minder pijn voelden en twee keer zo lang pijn konden verdragen.

Dr. Carol Samuel van de Universiteit van Portsmouth, een getraind reflexoloog, zei dat deze therapie voor het eerst wetenschappelijk is getest als behandeling voor acute pijn.

Acupunctuur

Op basis van de onderzoeksresultaten zegt Samuel dat reflexologie kan worden gebruikt als complementaire behandeling van aandoeningen als artrose, rugpijn en kanker.

Proefpersonen moesten hun hand gedurende twee sessies in ijswater dompelen. Tijdens de eerste sessie kregen ze eerst reflexologie voordat ze hun hand in het water staken. Gedurende de tweede sessie dachten ze dat hun pijn werd verzacht door een machine, die in feite uit stond.

De onderzoekers ontdekten dat deelnemers hun hand langer in het water konden houden als ze van tevoren reflexologie hadden gekregen. Daarnaast konden ze pijn gedurende een langere periode verdragen.

“Reflexologie vermindert pijnsensaties,” lichtte Dr. Samuel toe. “Reflexologie werkt waarschijnlijk op dezelfde manier als acupunctuur, waarbij het brein chemische stoffen aanmaakt die de pijnsignalen verminderen.”

Energiedoorstroming

Reflexologie is een alternatieve geneeswijze die ervan uitgaat dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met plaatsen op de voeten. Reflexologie meent dat energiedoorstroming de basis is van onze gezondheid en dat ziekte het gevolg is van energieblokkades.

Coauteur van de studie Dr. Ivor Ebenezer zei: “Complementaire en alternatieve therapieën worden vaak bekritiseerd en zijn daardoor mogelijk nooit goed wetenschappelijk onderzocht.”

Dr. Samuel voegde toe dat het onderzoek zich in een vroeg stadium bevindt en dat meer werk nodig is om erachter te komen hoe reflexologie exact werkt. De studie is gepubliceerd in het Journal of Complementary Therapies in Clinical Practice. De onderzoekers zijn verbonden aan de Universiteit van Portsmouth in Engeland.

Bron: Telegraph.co.uk

Lees ook: April – Schumann Resonantie cursus – Dronten en Roosendaal

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Wesley schreef:

  Als het werkt kan het terecht uit de hoek van de kwakzalverij gehaald worden. Mits dit een gedegen peer reviewed onderzoek is maar daar ga ik vanuit.

  Wat mij atlijd frappeert is dat aanhangers van kwakzalverij de wetenschap verwerpen als het hun smaakje kwakzalverij als kwakzalverij bestempelt, en wetenschap omarmen als het hun smaakje kwakzalverij (zoals in dit geval) uit het hoekje kwakzalverij haalt.

  0 likes
 • Maihden schreef:

  Voetreflex/Acupuntuur word al duizende jaren toegepast in kleine chinese dorpjes bijvoorbeeld, Waar ze geen pijnstillers bezitten. daar is het Common knowledge, Dat als je hoofdpijn hebt, de bijbehorende punten masseert/bedrukt houd.

  Hoop zelf dit jaar m’n diploma voetreflextherapeut te behalen.

  0 likes
 • a.k.a. Dorua schreef:

  [quote name=”Wesley”]Als het werkt kan het terecht uit de hoek van de kwakzalverij gehaald worden. Mits dit een gedegen peer reviewed onderzoek is maar daar ga ik vanuit.

  Wat mij atlijd frappeert is dat aanhangers van kwakzalverij de wetenschap verwerpen als het hun smaakje kwakzalverij als kwakzalverij bestempelt, en wetenschap omarmen als het hun smaakje kwakzalverij (zoals in dit geval) uit het hoekje kwakzalverij haalt.[/quote]
  Anyway: “Eens een kwakzalver, altijd een kwakzalver”… dat is dus niet altijd het geval? Dat reflexologie pijn kan bestrijden kan iedereen gemakkelijk ervaren door het juiste vingertopje te masseren. Maar ik ben nog niet overtuigd van de geneeskrachtige werking, al is de theorie veelbelovend. Maar ja: “een placebo” werkt ook, al weten we niet waarom. Blijkbaar is “het geloven ergens in” het sterkste medicijn. Stond dat ook al niet in de bijbel?

  0 likes
 • theo schreef:

  Het befaamde ‘kusje van mama’ is ook effectief gebleken. Nooit dubbelblind getest bij mijn weten, maar ik spreek uit ervaring en velen met mij: het werkt echt!

  (een schop tegen de rechterknie doet je de pijn in je linkerknie óók even vergeten. ook dat heb ik proefondervindelijk -niet verder getest en dus niet erkend door de ziektekostenverzekering- ervaren.
  het kusje van mama had toen ik klein was wel duidelijk mijn voorkeur boven de doodschop.)

  0 likes
 • Vonzie schreef:

  Mijn vader is hiermee jaren geleden van zijn zweetvoeten afgekomen. Die geloofde ook niet in dit soort dingen.

  0 likes
 • mevrouw S. schreef:

  Ik ben zelf afgestudeerd academisch wetenschapper en o.a. ook voetzonereflex therapeut. Voor mij is DIT bericht een teken dat we eindelijk op de goede weg zijn. Geweldig nieuws!

  0 likes
 • iep schreef:

  [quote name=”Wesley”]Als het werkt kan het terecht uit de hoek van de kwakzalverij gehaald worden. Mits dit een gedegen peer reviewed onderzoek is maar daar ga ik vanuit.

  Wat mij atlijd frappeert is dat aanhangers van kwakzalverij de wetenschap verwerpen als het hun smaakje kwakzalverij als kwakzalverij bestempelt, en wetenschap omarmen als het hun smaakje kwakzalverij (zoals in dit geval) uit het hoekje kwakzalverij haalt.[/quote]
  Dat is over en weer, blijkt nu. Zou gewoon samen moeten gaan. Het een sluit het ander niet uit.

  0 likes
 • days of our lives schreef:

  [quote name=”iep”][quote name=”Wesley”]Als het werkt kan het terecht uit de hoek van de kwakzalverij gehaald worden. Mits dit een gedegen peer reviewed onderzoek is maar daar ga ik vanuit.

  Wat mij atlijd frappeert is dat aanhangers van kwakzalverij de wetenschap verwerpen als het hun smaakje kwakzalverij als kwakzalverij bestempelt, en wetenschap omarmen als het hun smaakje kwakzalverij (zoals in dit geval) uit het hoekje kwakzalverij haalt.[/quote]
  Dat is over en weer, blijkt nu. Zou gewoon samen moeten gaan. Het een sluit het ander niet uit.[/quote]

  Veel algemeen geaccepteerde reguliere behandeling kwam ooit voor uit probeersels, kruidenbehandeling, massage/fysio. Werkt het, dan wordt het tot therapie of regulier geneesmiddel gepromoveerd.

  Het probleem bij “aanhangers” van alternatieve geneeskunde is dat zij het blijven verdedigen, ook al werkt het niet. Homeopathie bijvoorbeeld.

  Ik heb eerder het voorbeeld gegeven over de taxus plant, waar een bestanddeel wordt toegepast in chemotherapie, en wel bij de meest succesvolle behandeling: die van baarmoederhalskanker. Een giftige plant, waar het gif is uitgehaald en alleen de werkzame stof. Toch beschouwt men het als gif en chemisch. Dat is het gewoon niet.

  0 likes
 • Ian schreef:

  Wij werken o.a. met Aryuvedisch lichaamsbehandelingen die ook wel delen bevat van voetreflexologie. We hebben een speciale klant gehad die zo veel rug klachten had dat hij morphinepleisers moest gebruiken tegen de pijn… Na zes behandelingen kon hij die al gaan verminderen… Het werkt dus echt wel degelijk en ook wij zijn blij dat dit eindelijk ook erkenning begint te krijgen.

  0 likes
 • Cor van der Horst schreef:

  eindelijk gerechtigheid. ik geef al jaren voetreflex en weet vanuit de geschiedenis dat dit de beste manuele therapie was aan het begin van de 19e eeuw. maar ja toen hadden de artsen nog tijd. Het is een heerlijk en geweldige therapie voor echt heel veel kwalen..

  0 likes
 • Sabine Vorsteveld schreef:

  Veel voeten heb ik al gezien in de 6 jaar dat ik voetreflex uitoefen.
  En mensen zijn altijd weer verbaasd dat de therapie zo’n positief effect heeft lichamelijk als psychisch. Ik print het artikel uit en hang het op in mijn praktijk. Ik ben er erg blij mee 🙂

  Groetjes Sabine Vorsteveld

  0 likes
 • kengai schreef:

  Days of our lives, waarom zal je niet iets verdedigen als je weet dat het werkt.
  Homeopathie werkt best wel, maar soms ook niet, hetzelfde met de reguliere geneeskunde, daar werken de medicijnen vaak ook niet, maar daar hoor ik je dan niet over.
  Zou zeggen vraag eens rond, dan kom je vast veel mensen tegen die zeggen dat hun medicijnen niet werken en placebo,s of misschien die walgelijke alternatieven wel.
  Je vergeet dat alternatieve geneeskunde al veel langer bestaat en getest is op mensen en niet zoals de reguliere getest op dieren, die vaak toch heel anders reageren, net als ieder mens weer anders reageerd, maar daar heeft de reguliere geneeskunde ook geen boodschap aan, een mens is voor hun een machine die gerepareerd moet worden.

  0 likes
 • Rene Markus schreef:

  [quote name=”mevrouw S.”]Ik ben zelf afgestudeerd academisch wetenschapper en o.a. ook voetzonereflex therapeut. Voor mij is DIT bericht een teken dat we eindelijk op de goede weg zijn. Geweldig nieuws![/quote]

  Goed om te horen dat sterks ons alleen maar dat wij als reflexologische instituut nederland op de juiste weg zijn met het door ons op te starten digitale kenniscentrum.

  0 likes
 • Dat homeopathie bij de een wel, bij een ander minder en bij sommigen ook helemaal niet werkt heeft ermee te maken welk “contact” een individu heeft met zich zelf en zijn of haar hogere energielichamen (die allemaal op ‘hoger-energetische’ frequentieniveaus actief zijn).

  Wat door de een als lariekoek wordt afgedaan en voor op hol geslagen fantasie van de hand wordt gewezen, kan voor een ander wel degelijk als vanzelfsprekend worden ervaren (en dus als normaal en natuurlijk worden beschouwd).

  Tja. Mensen kunnen als zij dat willen nog eeuwen over door mopperen of filoslofferen, het doet niets af aan het feit dat de werking van homeopathie verschillend is. Als er voldoende interesse is om de werkelijke oorzaken daarvan te onderzoeken (bijvoorbeeld omdat de westerse geneeskundige aanpak simpelweg te duur geworden is), dan zullen de onderzoekers opeens in de rij gaan staan en over elkaar heen buitelen met (al dan niet legitieme) succesclaims.

  Het is allemaal zo voorspelbaar, je kan er moe van worden. Zong Sting het niet al 3 decennia geleden? “History …. will teach us nothing ….”

  Wie oren heeft…

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  griepseizoen

  Heel opmerkelijk: géén griepseizoen op zuidelijk halfrond. Hoe kan dat?

  In Zuid-Afrika begint het griepseizoen al 36 ...

  duitse

  Het tij keert: Duitse volk zegt massaal ‘nein’ tegen beperkingen

  Afgelopen weekend demonstreerden tienduizenden mensen (de schattingen ...

  >