Gezondheid

Alternatieve geneeswijze: reflexologie ‘net zo effectief als pijnstillers’

Help mee door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Reflexologie werkt mogelijk net zo effectief als pijnstillers, zo blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie. Daarmee wordt de alternatieve geneeswijze niet langer tot de pseudowetenschap gerekend.

Britse onderzoekers ontdekten dat mensen na een behandeling bijna de helft minder pijn voelden en twee keer zo lang pijn konden verdragen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Dr. Carol Samuel van de Universiteit van Portsmouth, een getraind reflexoloog, zei dat deze therapie voor het eerst wetenschappelijk is getest als behandeling voor acute pijn.

Acupunctuur

Op basis van de onderzoeksresultaten zegt Samuel dat reflexologie kan worden gebruikt als complementaire behandeling van aandoeningen als artrose, rugpijn en kanker.

Proefpersonen moesten hun hand gedurende twee sessies in ijswater dompelen. Tijdens de eerste sessie kregen ze eerst reflexologie voordat ze hun hand in het water staken. Gedurende de tweede sessie dachten ze dat hun pijn werd verzacht door een machine, die in feite uit stond.

De onderzoekers ontdekten dat deelnemers hun hand langer in het water konden houden als ze van tevoren reflexologie hadden gekregen. Daarnaast konden ze pijn gedurende een langere periode verdragen.

“Reflexologie vermindert pijnsensaties,” lichtte Dr. Samuel toe. “Reflexologie werkt waarschijnlijk op dezelfde manier als acupunctuur, waarbij het brein chemische stoffen aanmaakt die de pijnsignalen verminderen.”

Energiedoorstroming

Reflexologie is een alternatieve geneeswijze die ervan uitgaat dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met plaatsen op de voeten. Reflexologie meent dat energiedoorstroming de basis is van onze gezondheid en dat ziekte het gevolg is van energieblokkades.

Coauteur van de studie Dr. Ivor Ebenezer zei: “Complementaire en alternatieve therapieën worden vaak bekritiseerd en zijn daardoor mogelijk nooit goed wetenschappelijk onderzocht.”

Dr. Samuel voegde toe dat het onderzoek zich in een vroeg stadium bevindt en dat meer werk nodig is om erachter te komen hoe reflexologie exact werkt. De studie is gepubliceerd in het Journal of Complementary Therapies in Clinical Practice. De onderzoekers zijn verbonden aan de Universiteit van Portsmouth in Engeland.

Bron: Telegraph.co.uk

Lees ook: April – Schumann Resonantie cursus – Dronten en Roosendaal

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wesley
Wesley
11 jaren geleden

Als het werkt kan het terecht uit de hoek van de kwakzalverij gehaald worden. Mits dit een gedegen peer reviewed onderzoek is maar daar ga ik vanuit.

Wat mij atlijd frappeert is dat aanhangers van kwakzalverij de wetenschap verwerpen als het hun smaakje kwakzalverij als kwakzalverij bestempelt, en wetenschap omarmen als het hun smaakje kwakzalverij (zoals in dit geval) uit het hoekje kwakzalverij haalt.

Maihden
Maihden
11 jaren geleden

Voetreflex/Acupuntuur word al duizende jaren toegepast in kleine chinese dorpjes bijvoorbeeld, Waar ze geen pijnstillers bezitten. daar is het Common knowledge, Dat als je hoofdpijn hebt, de bijbehorende punten masseert/bedrukt houd.

Hoop zelf dit jaar m’n diploma voetreflextherapeut te behalen.

a.k.a. Dorua
a.k.a. Dorua
11 jaren geleden

[quote name=”Wesley”]Als het werkt kan het terecht uit de hoek van de kwakzalverij gehaald worden. Mits dit een gedegen peer reviewed onderzoek is maar daar ga ik vanuit.

Wat mij atlijd frappeert is dat aanhangers van kwakzalverij de wetenschap verwerpen als het hun smaakje kwakzalverij als kwakzalverij bestempelt, en wetenschap omarmen als het hun smaakje kwakzalverij (zoals in dit geval) uit het hoekje kwakzalverij haalt.[/quote]
Anyway: “Eens een kwakzalver, altijd een kwakzalver”… dat is dus niet altijd het geval? Dat reflexologie pijn kan bestrijden kan iedereen gemakkelijk ervaren door het juiste vingertopje te masseren. Maar ik ben nog niet overtuigd van de geneeskrachtige werking, al is de theorie veelbelovend. Maar ja: “een placebo” werkt ook, al weten we niet waarom. Blijkbaar is “het geloven ergens in” het sterkste medicijn. Stond dat ook al niet in de bijbel?

theo
theo
11 jaren geleden

Het befaamde ‘kusje van mama’ is ook effectief gebleken. Nooit dubbelblind getest bij mijn weten, maar ik spreek uit ervaring en velen met mij: het werkt echt!

(een schop tegen de rechterknie doet je de pijn in je linkerknie óók even vergeten. ook dat heb ik proefondervindelijk -niet verder getest en dus niet erkend door de ziektekostenverzekering- ervaren.
het kusje van mama had toen ik klein was wel duidelijk mijn voorkeur boven de doodschop.)

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x