Financieel

Alternatieve betaalmiddelen en tijdbanken erg populair in Spanje

Help ons door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Spanje zijn alternatieve betaalmiddelen erg populair. In het Zuid-Europese land zijn er inmiddels al meer dan dertig van in omloop.

Op een kleine biologische markt in de Zuid-Spaanse stad Málaga kunt u producten kopen zonder ook maar een enkele euro op zak te hebben.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

U betaalt er met de Málaga Común, een alternatief betaalmiddel waar zich al meer dan 700 gebruikers voor hebben geregistreerd. In Málaga kunt u ook met de Común, de Lazo en de Coín betalen, in Jerez de la Frontera met de Zoquito, in Sevilla met de Puma, in Granada met de Justa, in Almería met de Pita, in Madrid met de Boniato, in Girona met de Res en in Bilbao met de Bilbodirus.

Rechtvaardige en solidaire samenleving

“De Puma in Sevilla stimuleert creativiteit, biedt gebruikers morele steun en zelfrespect en ontwikkelt nieuwe vaardigheden,” zei Natalia Calzadilla, die groentemarmelades maakt.

“Het is de bedoeling dat er een alternatief wordt gezocht voor het wild kapitalisme en dat er een fundament wordt gelegd voor een meer rechtvaardige en solidaire samenleving,” zei David Chapman (foto, links) van het platform Málaga Común.

In ruil voor lessen Engels, Frans en Esperanto aan Málaga Común, heeft Carmela San Segundo twee schilderwerken en de reparatie van haar computer kunnen bekostigen.

Uit alle lagen van de bevolking melden mensen zich aan voor de alternatieve betaalmiddelen. “Er zitten masseurs bij, artsen, elektriciens, advocaten, leraren,” zei Chapman. “De kwaliteit van het aanbod is ongelooflijk.”

Tijdbanken

De betaalmiddelen zijn instrumenten die gemeenschappen sterker maken door de uitwisseling van producten en diensten en het creëren van parallelle markten, aldus schrijver en econoom Julio Gisbert. “De zware crisis stimuleert deze ruilvormen omdat de mensen andere modellen en manieren van leven zoeken,” zei hij.

De Res, waarmee in Girona wordt betaald, dook ruim 15 jaar geleden op in België. Men kan er in de Catalaanse stad mee betalen in 15.000 kleine en middelgrote bedrijven.

Daarnaast zijn er zogeheten tijdbanken. Deze banken werken niet met geld, maar met tijd. Wie een dienst levert, krijgt een uur of meerdere uren krediet. In Spanje staan al meer dan 300 van deze tijdbanken. Volgens critici lossen de alternatieve betaalmiddelen het probleem van de armoede niet op.

Bron: Ipsnews.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Dit zinnetje Volgens critici lossen de alternatieve betaalmiddelen het probleem van de armoede niet op.Het probleem van armoede is `hebzucht` en dat wisten we al.Met dit systeem is `hebzucht` verdwenen, en maakt plaats voor medeleven, waardoor armoede JUIST WEL VERDWIJNT.

Paquita
Paquita
11 jaren geleden

Wow, jullie weten meer dan ik en ik woon in (Noord-)Spanje (helaas mis ik veel info omdat ik de laatste tijd zoveel reis). Hartelijk dank, Niburu redactie, voor het plaatsen van dit bericht!

max
max
11 jaren geleden

In moderne ontwikkelde samenlevingen voldoet vraag en aanbod marktmechanisme niet meer. Geld is hierin slechts het ruilmiddel, ander geld lost niets op; dat lijkt misschien heel tijdelijk en op kleine schaal zo te zijn. Oplossing is een overheid die stimuleert dat er in de hoofdsectoren OverVloed ontstaat op duurzame wijze. Techniek en capaciteit is voorhanden, echter deze verandering kan niet overgelaten worden aan marktmechanisme. Daarnaast werken aan vertrouwen ipv wantrouwen door b.v. introductie van basisloon voor eenieder zonder tegenprestatie.

Afra
Afra
11 jaren geleden
Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x