
In een deel van Argentinië bevat de regen tot 80 procent glyfosaat en atrazine, twee controversiële onkruidverdelgers, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van La Plata in Buenos Aires.
Zelfs in steden die ver verwijderd zijn van gebieden waar de omstreden middelen worden gebruikt, zijn glyfosaat en atrazine gevonden.
Gedurende een periode van twee jaar werden monsters verzameld in vier Argentijnse provincies.
Gezondheidsrisico’s
Op sommige plekken, zoals in Ituzaingo in Cordoba, werd tot 100 procent glyfosaat en atrazine gedetecteerd.
De middelen worden overal ter wereld op grote schaal gebruikt, ondanks de gezondheidsrisico’s die door verschillende onderzoeken zijn aangetoond.
Glyfosaat wordt in Argentinië net als in veel andere landen op de markt gebracht onder de naam Roundup, en gemaakt door chemiereus Monsanto.
Geen antwoord
De ngo SciDev.Net vroeg de multinational om een reactie, maar kreeg geen antwoord.
Eerder deze maand bepaalde een jury in het Amerikaanse San Francisco dat Monsanto een schadevergoeding van ruim 289 miljoen dollar moest betalen aan een voormalige tuinier van een school.
Die claimde kanker te hebben gekregen na gebruik van Roundup.
Nog erger
In Brazilië en Argentinië zijn ondertussen wetten in de maak om glyfosaat in bepaalde regio’s te verbieden.
Er ligt een wetsvoorstel om het gebruik ervan in heel Argentinië te verbieden.
In 12 steden is het inmiddels verboden. “En glyfosaat is niet eens de meest giftige verbinding,” zei Lucas Alonso, één van de auteurs van de studie. “Er schuilen meer dan 300 stoffen achter die nog erger zijn.”
Foto: Herzi Pinki Wikimedia Commons
[IPS]
Nou ik gooi m er even in, een blonde vraag. Dat het niet gezond is voor de mens is wel duidelijk . Maar hoe zit dat nu met de gewassen en de dieren , dat hele eco systeem moet toch schade oplopen, het gaat toch gewoon met regen de grond in, of vallen de mussen alleen van de hitte van het dak….of erger er wordt geen onderzoek naar gedaan….
Round up moet toch echt fantastisch spul zijn, het is net als E-nummers goedgekeurd voor gebruik in heel de EU, en als het in Brussel goedgekeurd is moet het in orde zijn, punt uit ! Net zo goed als vaccins, dat is onderzocht en veilig bevonden en daar valt niet meer aan te tornen.
Voordat er toch nog iemand is die deze reactie serieus neemt, dit is ironisch bedoeld.
Ik vermoedde al zoiets, maar wordt er toch nog beroerd van….Niemand in opstand? Geen milieu beweging?
Soms kun je te ver gaan, maar kennelijk kan het niemand wat schelen? Treurig die mensheid op zo’n beetje alle fronten, thanks voor de informatie ….
Glyfosaat wordt o.a. gebruikt voor onkruidbestrijding. Is te zien in de straten, er staat veel onkruid. Velen klagen over het onkruid. Wat Is beter een groene straat en geen Glyfosaat of een schone straat met Glyfosaat? Ik vind de eerste, geen Glyfosaat maar dat vraagt ook een stuk acceptatie dat er onkruid staat in het straatbeeld.