Universum

Astronomen verkennen voor het eerst ander zonnestelsel

Help door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sterrenkundigen hebben voor het eerst, weliswaar vanaf een afstand, een ander zonnestelsel verkend.

Met behulp van hightech apparatuur en software genaamd Project 1640 verzamelden de wetenschappers de eerste spectra of ‘vingerafdrukken’ van de vier exoplaneten die op 128 lichtjaar van de aarde rond de ster HR8799 draaien.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De planeten, die worden beschreven in The Astrophysical Journal, zijn heel anders dan de werelden waar wij mee bekend zijn geworden. “Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, een spectrum meer dan een miljoen,” zei hoofdonderzoeker Ben Oppenheimer van het American Museum of Natural History.

De sterrenkundigen maakten voor hun onderzoek gebruik van de Haletelescoop, de 5,1 meter spiegeltelescoop van het Palomar-observatorium in Californië.

De planeten konden voorheen niet tot in detail worden bestudeerd omdat ze werden overstraald door de ster. De onderzoekers zijn er nu voor het eerst in geslaagd om de spectra van alle vier de planeten rond HR8799 vast te stellen. Met behulp van spectroscopie kunnen astronomen de samenstelling van sterren en planeten bepalen.

Ze troffen gelijk een opvallende abnormaliteit aan. De scheikunde voorspelt dat ammoniak en methaan van nature in verschillende verhoudingen samen zouden moeten voorkomen, tenzij er sprake is van een extreem koude of  extreem warme omgeving. De planeten rond HR8799 bevatten echter alleen methaan óf ammoniak.

Er werden ook chemicaliën aangetroffen die nog nooit eerder waren gevonden op een exoplaneet, zoals bijvoorbeeld ethyn. Mogelijk bevatten de planeten ook koolstofdioxide. De onderzoekers denken dat de planeten bovendien een redelijk dik wolkendek hebben.

Bron: Amnh.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

11 maart 2013 • Astronomen verkennen nabij planetenstelsel
Astronomen hebben het planetenstelsel rond HR 8799, een ster op 128 lichtjaar van de aarde, onder de loep genomen. Daarbij is aan het licht gekomen dat de atmosferen van de vier reuzenplaneten van de ster opmerkelijke eigenschappen vertonen. De planeten zijn onderzocht met een nieuw instrumentenpakket dat speciaal voor dit doel op de 5-meter Hale-telescoop op Palomar Mountain (Californië) is geïnstalleerd. Daarmee is het mogelijk om het felle licht van een ster af te schermen, en het zwakke schijnsel van zijn planeten spectroscopisch te onderzoeken. Op die manier kan worden vastgesteld welke chemische samenstelling de atmosferen van deze planeten hebben. Bij het onderzoek van de planeten van HR 8799 is een opvallende disbalans ontdekt in de verhouding tussen de gassen ammoniak en methaan. Normaal gesproken zouden de atmosferen van zulke gasreuzen sporen van beide gassen moeten vertonen, maar dat blijkt hier niet het geval te zijn. De planeetatmosferen bevatten methaan óf ammoniak, maar nooit een combinatie van beide. Ook zijn de planeten roder dan verwacht, wat op de aanwezigheid van bewolking kan wijzen. Een en ander zou te maken kunnen hebben met de ster HR 8799 zelf. Deze is aanzienlijk zwaarder en heter dan onze zon, en vertoont bovendien flinke uitbarstingen waarbij veel ultraviolette straling vrijkomt. Deze factoren kunnen een grote invloed hebben op de chemische eigenschappen van haar planeten. Bron: http://www.astronieuws.nl

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Komend weekend: sterrenkijkdagen!
In het weekend van 15 tot en met 17 maart worden in Nederland voor de 37ste keer de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden. Op circa zestig plaatsen is jong en oud welkom om een blik door een telescoop te werpen. Het publiek kan zo op ongedwongen wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten. Bij helder weer zullen onder meer te zien zijn: de bijna halve maan met zijn vele kraters, de bekende Orionnevel, het fraaie Zevengesternte en de planeten Jupiter en Saturnus. Daarnaast is er dit jaar ook nog een bijzondere hemelgast: de vrij heldere komeet Panstarrs, die vroeg op de avond laag in het westen staat. Met een beetje geluk is deze komeet al waarneembaar met het blote oog. Mocht het weer tijdens de sterrenkijkdagen tegenzitten, dan bieden de meeste kijklocaties een alternatief programma aan. Men kan er instrumenten bekijken en resultaten (foto’s of films) bewonderen. Soms worden er presentaties gegeven, en hier en daar is een expositie ingericht.Een overzicht van alle deelnemers, locaties en openingstijden staat op de speciale website http://www.sterrenkijkdagen.nl. De toegang is veelal gratis, maar bij sommige publiekssterrenwachten wordt een (doorgaans gereduceerde) entreeprijs gevraagd. De coördinatie van de sterrenkijkdagen is ook dit jaar weer in handen van Stichting ‘De Koepel’ in Utrecht. BRON: http://www.astronieuws.nl voor de liefhebbers die de komeet Panstarrs heeft gemist.

pietje bell
pietje bell
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]11 maart 2013 • Astronomen verkennen nabij planetenstelsel
Astronomen hebben het planetenstelsel rond HR 8799, een ster op 128 lichtjaar van de aarde, onder de loep genomen. Daarbij is aan het licht gekomen dat de atmosferen van de vier reuzenplaneten van de ster opmerkelijke eigenschappen vertonen. De planeten zijn onderzocht met een nieuw instrumentenpakket dat speciaal voor dit doel op de 5-meter Hale-telescoop op Palomar Mountain (Californië) is geïnstalleerd. Daarmee is het mogelijk om het felle licht van een ster af te schermen, en het zwakke schijnsel van zijn planeten spectroscopisch te onderzoeken. Op die manier kan worden vastgesteld welke chemische samenstelling de atmosferen van deze planeten hebben. Bij het onderzoek van de planeten van HR 8799 is een opvallende disbalans ontdekt in de verhouding tussen de gassen ammoniak en methaan. Normaal gesproken zouden de atmosferen van zulke gasreuzen sporen van beide gassen moeten vertonen, maar dat blijkt hier niet het geval te zijn. De planeetatmosferen bevatten methaan óf ammoniak, maar nooit een combinatie van beide. Ook zijn de planeten roder dan verwacht, wat op de aanwezigheid van bewolking kan wijzen. Een en ander zou te maken kunnen hebben met de ster HR 8799 zelf. Deze is aanzienlijk zwaarder en heter dan onze zon, en vertoont bovendien flinke uitbarstingen waarbij veel ultraviolette straling vrijkomt. Deze factoren kunnen een grote invloed hebben op de chemische eigenschappen van haar planeten. Bron: http://www.astronieuws.nl[/quote%5D
hoe lang moeten wij die onzin nog slikken en aanhoren,maar ja wat je veraf ontdekt (haalt)is lekkerder ,dichterbij zijn veel meer mogenlijkheden,naar dat is niet interresant genoeg,laat ze eerst maar eens komen met de waarheid over ons eigen zonnestelsel.

Henk
Henk
11 jaren geleden

Dit geloof je toch niet? Ze kunnen nog niet eens vatsoenlijk zorgen dat alle mensen op aarde VOEDSEL hebben en dan kunnen ze wel kilometers ver de hemel in kijken? Dit is propaganda van de NASA (NAZI)allemaal om de burger met de pet onder de duim te houden!!!! OPEN DE OGEN

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x