Homepagina » Buitenland » Waarom heeft Washington de NAVO na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet opgeheven?
Waarom heeft Washington de NAVO na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet opgeheven?

Waarom heeft Washington de NAVO na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet opgeheven?

De NAVO is na het uiteenvallen van zijn rivalen, de Sovjet-Unie en het Warschaupact, drastisch uitgebreid. Dat stelt de Canadese professor Michael Jabara Carley van de Universiteit van Montreal vast. Hij vraagt zich af of de NAVO is opgericht als defensief of offensief bondgenootschap.

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), een militair bondgenootschap dat tegenwicht moest bieden aan de Sovjet-Unie, werd opgericht op 4 april 1949. Zeven jaar later ontstond het Warschaupact, de tegenhanger van de NAVO.

“Er wordt de laatste tijd veel over de NAVO gediscussieerd, zowel in de mainstream als de alternatieve media,” schrijft Carley in een artikel voor de denktank Strategic Culture Foundation. “Waarom groeide de NAVO zo snel na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991?”

Geen hulp

De meeste mensen denken dat de NAVO is opgericht als defensief bondgenootschap tegen de ‘agressieve’ Sovjet-Unie. Dat is volgens professor Carley een mythe. Na de Tweede Wereldoorlog lag de Sovjet-Unie in puin. Zo’n 70.000 steden en dorpen waren verwoest door de oorlog. Van vele tienduizenden fabrieken, boerderijen, scholen en ziekenhuizen was weinig meer over.

Na de oorlog trok de economie in de Verenigde Staten flink aan. De Sovjetregering hoopte tevergeefs op hulp van zijn bondgenoten. Hoewel het Rode Leger flink werd ingekrimpt, vormde de Amerikaanse president Harry Truman een anti-Sovjetblok in Europa, aldus professor Carley. In 1949 werd dit door Amerika aangestuurde blok omgevormd tot een machtige militaire alliantie.

“Als de ‘agressieve’ Sovjet-Unie het Westen aanzette tot de oprichting van de NAVO, zou het logisch zijn geweest om de alliantie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 op te heffen,” zei hij. “Maar dat is niet gebeurd.”

Valse belofte

In plaats daarvan marcheerde de NAVO steeds verder naar het oosten. Het was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Baker die de toenmalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov plechtig beloofde dat de NAVO ‘geen centimeter’ naar het oosten zou uitbreiden. Het Witte Huis heeft zich niet aan deze belofte gehouden, aldus Carley.

Sinds 1991 heeft de alliantie verschillende voormalige leden van het Warschaupact en Sovjetrepublieken opgeslokt. Volgens de professor omdat de Amerikaanse ‘diepe staat’ niet zeker wist of de Russische Federatie voldoende was verzwakt.

Om Rusland te omcirkelen en zijn Oost-Europese bondgenoten te verzwakken, steunden Washington en de NAVO neofascisten in Kroatië, moslimfundamentalisten in Bosnië en Kosovo en neonazi’s in Oekraïne, merkt Carley op. De militaire agressie tegen Joegoslavië in 1999 liet duidelijk zien dat ‘iedereen die zich verzet tegen Amerikaanse dominantie’ zal worden vernietigd.

Weetje: Adolf Heusinger was onder Hitler generaal en stafchef operaties van het Duitse leger. Na de oorlog eindigde hij als voorzitter van het militair comité van de NAVO.

[Sputniknews]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Mr.X schreef:

  Alle wegen leiden naar Rome en het Vaticaan!

  Hitler en de gehele Holocaust is opgezet om meer macht te krijgen en Israel te installeren!
  Hitler is NOOIT dood gegaan in zijn Bunker, daar was hij een te grote laffaards voor om zelfmoord te plegen! Het Vaticaan heeft hem helpen ontsnappen via Spanje naar Argentinie!
  Daar heeft hij gewoon verder gewerkt aan zijn Meester plan het monster wat de EU (Elitaire Uitbuiters) heet, de NAVO als wereld controleur en de NWO (Niet Weer Oorlog) via Amerikaanse Nazi´s zoals de Bush familie, heeft hij vervolgens zijn gehele plan gelanceerd! Hitler is 62 geworden en is gestorven in Brazilie!

  Terug komend bij het Vaticaan, ze controleren ECHT alles via hun Illimunatie en alle sinistere geheimen orders wereldwijd! NIETS maar dan ook ECHT HELEMAAL NIETS berust op toeval!
  Het Vaticaan is de GROOTSTE criminele organisatie werelwijd en totaal overgedragen aan Satanisten!

  Wakker worden is een proces waar de waarheid vaak zo ongelofelijk is dat vele je voor gek verklaren als je het benoemd en zelfs de grootste leugennaars die hier allemaal vanaf weten!

  Is er iets te bewijzen? Meer dan genoeg, maar laten die leugennaar nu maar eens naar buiten komen met de ECHTE WAARHEID!

  Alle wegen leiden naar Rome en het Vaticaan!

  21 likes
  • Berjan schreef:

   Leuk verhaal, maar waar zijn de bewijzen?

   4 likes
   • Mr.X schreef:

    Kijk ook eens naar Hunting Hitler van History channel!

    Daarin laten ze ook zijn hele vluchtroute zien en waar hij verbleef in Argetinie!
    Tevens zijn er twee ooggetuigen die nog leven die Hitler NA de oolog zelf hebben gezien in Argentinie!

    Hier de Link: http://www.semugtv.com/hunting-hitler-season-1-episode-1.html

    Bewijs zat maar totaal geen doorgang in HUN opgebouwde systeem om maar iets te kunnen bewijzen! Ze controleren en beheren alles!!!

    3 likes
   • exegese schreef:

    De Orde van Malta wordt ook wel de “black nobility” genoemd, de zwarte adel. Je komt daar dan ook een scala van bekende mensen tegen, waaronder leden van de Rothschild familie.

    Google nog maar eens wat meer op de Orde van Malta @Berjan

    2 likes
   • an argie schreef:

    Kijk maar eens op ITCCS.org.

    Bewijzen zat over genocide.
    In 2015 is er een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor Jozef Radzinger.
    Maar, de Common Law…die geldt natuurlijk niet meer.

    (Behalve als het de Zionistisch Joodse Elite uitkomt. De Neurenbergse tribunalen waren de laatste “Rechtszaken” onder de Common Law in Europa, en dat was ALLESBEHALVE rechtsspraak; van de 137 bekentenissen hadden er 135 dusdanige schade aan de testikels dat er niets meer te redden viel – ELK mens heeft zijn grens.)

    2 likes
  • Een groot spel schreef:

   De orde of Malta is de politie van de illuminati en kijkt of alles wel volgens plan loopt

   3 likes
 • wolfje schreef:

  leg dat maar eens aan die wakkere krant lezers uit. héél langzam …

  19 likes
  • Arwijn schreef:

   Het heet de USSA, en Nederland is er deel van geworden door onze blinde obsessie met ‘progressief denken’, wat inmiddels veranderd in directe double speak leugens, met het sociale belachelijk maken en isoleren van iedereen die niet perfect voldoet aan het nieuwe Emperiele gedachtegoed! Oftewel keihard conformisme.

   Ik neem aan dat we daar in Nederland niet echt behoefte aan hebben, dat soort Communistische gekte? Of zijn we klaar voor een nieuw hoofdstuk NSDAP voor de 21ste eeuw?

   3 likes
  • frans schreef:

   Offensief; BINNEN Europa tegen eigen Europese bewoners tbv een oneindige behoefte aan controle en mensen oppakken. mbt Een EVT NWO DIE ER NIET KOMT.!!!!!!!!!!!!!

   1 likes
 • Droogtrommel schreef:

  Ook het Marschal plan was echt niet om ons te helpen, dat hebben ze gedaan om het communisme bij ons weg te houden.

  11 likes
  • frans schreef:

   HET MARSCHAL PLAN WAS er om Europa voorgoed onder Anglo-Amerikaanse knoet te krijgen.
   Het plan was niet meer dan een ordinaire bankafspraak voor grote leningen met torenhoge rente.
   Toen in de 60er jaren benzine daar 4 ct per liter kostte was het hier al 65 guldencent.!!
   Ging de amerikaan zoefend over de wegen met immensgrote luxe auto’s en kwamen hier de 1e fiat-muis-types op de markt. en de kruipdoor en sluipdoor renaultjes. allemaal met dat geweldige Marschalplan gefinancierd.!
   Het geld van dit plan is aan de banken gegeven.
   Net zoals nu uw geld nu naar de centrale bank van europa gaat of waarmee de abn-amro is opgekocht. 60 miljard.!!
   En waarmee nu het europese Leger wordt opgebouwd in stilte en en het geheim, een leger waar we niet om gevraagd hebben via de verkiezingen. puppetnaties zijn we geworden.

   6 likes
  • Leonard Ariekoek schreef:

   Dat vind ik nogal ondankbaar. Zo kun je uiteindelijk wel alles negatief gaan uitleggen. Wat denk je daarmee te bereiken? Je eigen morele superioriteit aan te tonen?

   2 likes
 • exegese schreef:

  ‘iedereen die zich verzet tegen Amerikaanse dominantie’ zal worden vernietigd.

  9 likes
 • Elise49 schreef:

  Ik ben nu 50 en heb al op mijn 15de geleerd bij aardrijkskunde, dat “het westen” zich steeds meer naar het oosten zou optrekken ivm grondstoffen. Wie de grondstoffen beheerst, beheerst de wereld/het systeem/voedsel/water/producten/technologie enz. Die afspraken stellen dus weinig voor. Uiterlijke schijn dus. Het heeft even voor ons rust gezorgd.
  Wat ik veel interessanter vind: Alle belangrijke zaken/kantoren zijn naar hogere gebieden verhuist. Zoals ook het kwartier van de Russen. Die ligt niet meer in Moskou, maar verder naar het oosten toe. NAVO kwartieren bevinden zich allemaal op 30 meter of meer boven de zeespiegel. In de VS idem dito. Dus de top van de wereld weet wat er echt speelt. De rest/politiek/beurzen enz. is poppenkast. Russen en Amerikanen oefenen zelfs samen. Filmpje gezien.(lang geleden) Zelfs ook met mensen uit het oosten. Nou, dan zijn die dus niet bepaald allemaal vijanden van elkaar? Ik begin me wel een beetje te ergeren aan afleiding berichten. Er speelt iets groots en daar moeten we op focussen.

  9 likes
 • Bink schreef:

  Wat een onzin. Navo werd opgericht omdat Stalin weigerde het Rode leger terug te trekken uit de zogenaamde “bevrijde” landen in Oost Europa. Op dat moment was het Rode leger wel degelijk het grootste in de wereld, en was dit pact wel degelijk nodig om te voorkomen dat West Europa onder de dictatuur van Stalin zou komen te vallen.

  En Navo is nog steeds nodig. De wereld is op dit moment gevaarlijker dan lange tijd het geval is geweest. Met terrorisme, ISIS etc etc. lijkt Navo mij nog steeds onontbeerlijk.

  Ja, de uitbreiding van Navo richting Rusland is zeer onverstandig op dit moment. M.i. zou de beste optie zijn juist eerst Rusland bij de Navo te betrekken, en dan de buurlanden van Rusland.

  Want laten we eerlijk zijn, ik denk dat wij met zijn allen op dit moment meer gemeen hebben met Rusland, dan het gehele Midden Oosten, Afrika, etc.

  3 likes
  • Mr.X schreef:

   Beste Bink,

   Alles is opzettelijk opgezet door de Jesuiten orde, de Zionisten en het Vaticaan via de Illimunatie! De Bildenberg groep zit ook in deze zelfde criminele groep!
   Ken je geschiedenis a.u.b.

   Even een FEIT…!!!
   IS-ISIS is ook opgezet door de bovenstaande zelfde smerige bende van criminele!
   El Baghdadi was eerst in gevangenschap in Irak en was een slimme en machtig man onder de extreme Islam! Toen Amerika Irak veroverde hebben ze El Baghdadi als front man gebruikt om via de Islam IS-ISIS te creeren via de CIA en de Mossad!
   De CIA en de MOSSAD werken ook allemaal voor de bovenstaande criminele boeven ordes!

   2 likes
 • Marcel schreef:

  Het antwoord op de vraag uit de titel is :
  macht.

  Vervelend is echter wel dat dankzij Barrack H. Obama die macht verworden is tot net zoiets als een bankbiljet van € 100,-

  Zowel de macht als die waarde is er alleen nog maar zolang iedereen erin geloofd.
  De eigenlijke waarde van een bankbiljet van € 100,- is gelijk aan kopergeld wat hier in NL ook al niemand meer aanneemt.

  De macht van de NAVO is gelijk aan die van een papieren tijger.

  Het is allemaal niet meer als geloof.

  4 likes
 • Wim schreef:

  Rusland heeft een gelijk, ik wil ook geen vijanden in de achtertuin.

  0 likes
 • Richard schreef:

  En waarom hebben de Sovjets dat zomaar toegestaan?
  Ik heb het altijd al een vreemd verhaal gevonden.
  De schoen wringt van alle kanten.

  0 likes
 • […] die daar bij horen. Bij het uiteenvallen van de Sovjet Unie (b)lijken toezeggingen (info hier, hier en hier) te zijn gedaan om de NAVO niet verder uit te breiden naar het oosten. Ook al bestaan […]

 • […] that go along with it. With the colaps of the Soviet Union it appears commitments (info here, here and here) were made not to expand NATO eastwards. Even though there are different […]

 • x

  Check Also

  baudet

  Baudet-bashing begint groteske vormen aan te nemen. Dit zie je niet op tv

  Een rechtse partij die hoge ogen gooit ...

  navo

  NAVO mobiliseert leger ‘om coronavirus te bestrijden’

  De 30 buitenlandministers van de NAVO-landen hielden ...

  >