Buitenland

Waarom heeft Washington de NAVO na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet opgeheven?

Help door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De NAVO is na het uiteenvallen van zijn rivalen, de Sovjet-Unie en het Warschaupact, drastisch uitgebreid. Dat stelt de Canadese professor Michael Jabara Carley van de Universiteit van Montreal vast. Hij vraagt zich af of de NAVO is opgericht als defensief of offensief bondgenootschap.

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), een militair bondgenootschap dat tegenwicht moest bieden aan de Sovjet-Unie, werd opgericht op 4 april 1949. Zeven jaar later ontstond het Warschaupact, de tegenhanger van de NAVO.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

“Er wordt de laatste tijd veel over de NAVO gediscussieerd, zowel in de mainstream als de alternatieve media,” schrijft Carley in een artikel voor de denktank Strategic Culture Foundation. “Waarom groeide de NAVO zo snel na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991?”

Geen hulp

De meeste mensen denken dat de NAVO is opgericht als defensief bondgenootschap tegen de ‘agressieve’ Sovjet-Unie. Dat is volgens professor Carley een mythe. Na de Tweede Wereldoorlog lag de Sovjet-Unie in puin. Zo’n 70.000 steden en dorpen waren verwoest door de oorlog. Van vele tienduizenden fabrieken, boerderijen, scholen en ziekenhuizen was weinig meer over.

Na de oorlog trok de economie in de Verenigde Staten flink aan. De Sovjetregering hoopte tevergeefs op hulp van zijn bondgenoten. Hoewel het Rode Leger flink werd ingekrimpt, vormde de Amerikaanse president Harry Truman een anti-Sovjetblok in Europa, aldus professor Carley. In 1949 werd dit door Amerika aangestuurde blok omgevormd tot een machtige militaire alliantie.

“Als de ‘agressieve’ Sovjet-Unie het Westen aanzette tot de oprichting van de NAVO, zou het logisch zijn geweest om de alliantie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 op te heffen,” zei hij. “Maar dat is niet gebeurd.”

Valse belofte

In plaats daarvan marcheerde de NAVO steeds verder naar het oosten. Het was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Baker die de toenmalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov plechtig beloofde dat de NAVO ‘geen centimeter’ naar het oosten zou uitbreiden. Het Witte Huis heeft zich niet aan deze belofte gehouden, aldus Carley.

Sinds 1991 heeft de alliantie verschillende voormalige leden van het Warschaupact en Sovjetrepublieken opgeslokt. Volgens de professor omdat de Amerikaanse ‘diepe staat’ niet zeker wist of de Russische Federatie voldoende was verzwakt.

Om Rusland te omcirkelen en zijn Oost-Europese bondgenoten te verzwakken, steunden Washington en de NAVO neofascisten in Kroatië, moslimfundamentalisten in Bosnië en Kosovo en neonazi’s in Oekraïne, merkt Carley op. De militaire agressie tegen Joegoslavië in 1999 liet duidelijk zien dat ‘iedereen die zich verzet tegen Amerikaanse dominantie’ zal worden vernietigd.

Weetje: Adolf Heusinger was onder Hitler generaal en stafchef operaties van het Duitse leger. Na de oorlog eindigde hij als voorzitter van het militair comité van de NAVO.

[Sputniknews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje
wolfje
8 jaren geleden

leg dat maar eens aan die wakkere krant lezers uit. héél langzam …

Droogtrommel
Droogtrommel
8 jaren geleden

Ook het Marschal plan was echt niet om ons te helpen, dat hebben ze gedaan om het communisme bij ons weg te houden.

Mr.X
Mr.X
8 jaren geleden

Alle wegen leiden naar Rome en het Vaticaan!

Hitler en de gehele Holocaust is opgezet om meer macht te krijgen en Israel te installeren!
Hitler is NOOIT dood gegaan in zijn Bunker, daar was hij een te grote laffaards voor om zelfmoord te plegen! Het Vaticaan heeft hem helpen ontsnappen via Spanje naar Argentinie!
Daar heeft hij gewoon verder gewerkt aan zijn Meester plan het monster wat de EU (Elitaire Uitbuiters) heet, de NAVO als wereld controleur en de NWO (Niet Weer Oorlog) via Amerikaanse Nazi´s zoals de Bush familie, heeft hij vervolgens zijn gehele plan gelanceerd! Hitler is 62 geworden en is gestorven in Brazilie!

Terug komend bij het Vaticaan, ze controleren ECHT alles via hun Illimunatie en alle sinistere geheimen orders wereldwijd! NIETS maar dan ook ECHT HELEMAAL NIETS berust op toeval!
Het Vaticaan is de GROOTSTE criminele organisatie werelwijd en totaal overgedragen aan Satanisten!

Wakker worden is een proces waar de waarheid vaak zo ongelofelijk is dat vele je voor gek verklaren als je het benoemd en zelfs de grootste leugennaars die hier allemaal vanaf weten!

Is er iets te bewijzen? Meer dan genoeg, maar laten die leugennaar nu maar eens naar buiten komen met de ECHTE WAARHEID!

Alle wegen leiden naar Rome en het Vaticaan!

exegese
exegese
8 jaren geleden

‘iedereen die zich verzet tegen Amerikaanse dominantie’ zal worden vernietigd.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x