Mens en Dier

Dolfijnen groeten elkaar door namen uit te wisselen

Help mee door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

We weten dat dolfijnen intelligente dieren zijn. Zo intelligent zelfs dat wetenschappers een grondwet willen voor walvisachtigen waarin staat dat dolfijnen dezelfde rechten mogen hebben als mensen.

Elke dolfijn blijkt een uniek fluitsignaal voort te brengen dat in veel opzichten lijkt op de naam van het dier. Schotse wetenschappers proberen deze raadselachtige geluiden te verklaren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het onderzoek is gedaan door wetenschappers Vincent Janik en Nicola Quick van de Universiteit van St Andrews. Janik bestudeert al twintig jaar lang dolfijnen langs de kust van Schotland, maar sinds kort kan hij ook de fluitsignalen van wilde dolfijnen nauwlettend in de gaten houden.

Begroetingsritueel

Wanneer twee groepen dolfijnen elkaar tegenkomen gaat 90 procent van alle ontmoetingen gepaard met fluitsignalen van groepsleden. De onderzoekers stelden vast dat de dolfijnen elkaar niet nadoen, maar elk hun eigen unieke roep hebben. Het lijkt er dus op dat dolfijnen hun roep gebruiken om hun identiteit kenbaar te maken aan de andere groep.

Dit hadden de onderzoekers totaal niet verwacht. De bevindingen van Janik en Quick suggereren dat dolfijnen in het wild een soort begroetingsritueel hebben.

Woordvoerder

De opnames onthulden ook iets waar ze geen rekening mee hielden: wanneer twee groepen dolfijnen elkaar tegenkwamen was er vaak niet meer dan één dolfijn die ‘het woord deed’.

Het is mogelijk dat de woordvoerder de leider van de groep is, alhoewel er geen duidelijk bewijs is voor een hiërarchie binnen een groep dolfijnen. Ook is het mogelijk dat de dolfijnen elkaar al kenden en aan één fluitsignaal genoeg hadden om alle andere te herinneren.

Bron: Io9.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x