Homepagina » Mens en Dier » Dolfijnen groeten elkaar door namen uit te wisselen

Dolfijnen groeten elkaar door namen uit te wisselen

We weten dat dolfijnen intelligente dieren zijn. Zo intelligent zelfs dat wetenschappers een grondwet willen voor walvisachtigen waarin staat dat dolfijnen dezelfde rechten mogen hebben als mensen.

Elke dolfijn blijkt een uniek fluitsignaal voort te brengen dat in veel opzichten lijkt op de naam van het dier. Schotse wetenschappers proberen deze raadselachtige geluiden te verklaren.

Het onderzoek is gedaan door wetenschappers Vincent Janik en Nicola Quick van de Universiteit van St Andrews. Janik bestudeert al twintig jaar lang dolfijnen langs de kust van Schotland, maar sinds kort kan hij ook de fluitsignalen van wilde dolfijnen nauwlettend in de gaten houden.

Begroetingsritueel

Wanneer twee groepen dolfijnen elkaar tegenkomen gaat 90 procent van alle ontmoetingen gepaard met fluitsignalen van groepsleden. De onderzoekers stelden vast dat de dolfijnen elkaar niet nadoen, maar elk hun eigen unieke roep hebben. Het lijkt er dus op dat dolfijnen hun roep gebruiken om hun identiteit kenbaar te maken aan de andere groep.

Dit hadden de onderzoekers totaal niet verwacht. De bevindingen van Janik en Quick suggereren dat dolfijnen in het wild een soort begroetingsritueel hebben.

Woordvoerder

De opnames onthulden ook iets waar ze geen rekening mee hielden: wanneer twee groepen dolfijnen elkaar tegenkwamen was er vaak niet meer dan één dolfijn die ‘het woord deed’.

Het is mogelijk dat de woordvoerder de leider van de groep is, alhoewel er geen duidelijk bewijs is voor een hiërarchie binnen een groep dolfijnen. Ook is het mogelijk dat de dolfijnen elkaar al kenden en aan één fluitsignaal genoeg hadden om alle andere te herinneren.

Bron: Io9.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

de jonge

De Jonge zet leger in bij bestrijding coronapandemie: moeten we daar blij mee zijn?

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schreef ...

coalitie

Bizar: coalitie rent Tweede Kamer uit. ‘We worden geregeerd door schurken’

Gisteren vroeg PVV-leider Geert Wilders een hoofdelijke ...

>