Homepagina » Innovatie » Betalen met afval groot succes in Mexico-Stad
Betalen met afval in Mexico-Stad

Betalen met afval groot succes in Mexico-Stad

Mexico-Stad heeft een ruilmarkt waar je alleen kunt betalen met afval, glas of oud papier. Lokale boeren krijgen voor het afval een vaste prijs. Het is een succesvol voorbeeld van milieuvriendelijke, eerlijke handel.

De ruilmarkt bevindt zich in het westen van Mexico-Stad. Voor een kilo petflessen of zeven kilo glas heb je een halve kilo aardappelen of tomaten.

Graficus Isabel Becerril is voor het eerst op de ruilmarkt en ruilt 40 kilo recyclebaar afval voor groenten, fruit en planten. “Het is heel fijn,” zei ze. “Het heeft me ertoe aangezet om al mijn afval te sorteren.”

Punten

De ruilmarkt werkt als volgt. Vrijwilligers nemen bij een stand van het ministerie van Milieuzaken oud papier, karton, glas, afval en afgedankte elektronische apparatuur in ontvangst. Voor elke kilo afval krijgt men een aantal punten. Een kilo papier is bijvoorbeeld drie punten waard, een kilo aluminium 16 punten. Met die punten ga je naar de boeren op de markt. Zij krijgen na de markt echt geld uitbetaald door het ministerie.

Na slechts zes edities zijn er al meer dan 20.000 bezoekers geweest. In totaal werd 70 ton afval ingeruild voor 41 ton fruit, groenten, melkproducten en planten. “Dit is een geweldig succes voor de producenten,” zei Erick Izquierdo van Tierra Nueva (Nieuwe Aarde). “Hun werk wordt nu naar waarde geschat.”

Zijn collega Jorge Godoy verkocht op één marktdag 100 kilo sla, postelein, aardappelen en peterselie afkomstig van zijn ene hectare grond. “Ik heb alles verkocht,” zei hij. “Met dit inkomen kan ik weer even vooruit.”

Groot succes

Mexico begint nog maar pas met het grootschalig sorteren en recyclen van afval. Het land recyclet pas 15 procent van de 40 miljoen ton afval. In Mexico-Stad wordt slechts 12 procent gerecycled. Daar wordt iedere dag 13.000 ton afval geproduceerd.

De ruilmarkt wordt gehouden op de eerste zondag van de maand en barst nu al haast uit haar voegen. De markt moet binnenkort vaker worden gehouden of zal ook moeten uitwijken naar andere plaatsen, aldus Izquierdo.

De markt is een initatief van verschillende boerenverenigingen uit de regio en het ministerie van Milieuzaken van het Federaal District Mexico-Stad. Het is een win-winsituatie. De producenten verkopen hun producten tegen een eerlijke prijs en Mexico-Stad heeft een manier gevonden om afvalrecycling te stimuleren.

Bronnen: HLN.be, CNN.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Heel mooi bedacht!
  Daar krijg ik een glimlach van!

  0 likes
 2. +1 voor de bedenker van deze geweldige actie, een mooi voorbeeld voor de rest van de wereld.

  0 likes
 3. Super dit idee! Zouden ze ook wel in Italïe of Nederland mogen gaan doen! haha.

  0 likes
 4. Mooi dat zo’n probleem met een geweldig simpel idee kan worden opgelost.

  In Nederland niet per senodig want het is hier al zeer schoon ( Op de stranden na want daar komt echt belachelijk asociaal volk! ). Ook denk ik dat de Nederlandse bevolking te verwaand is om zijn vuil voor aardappels in te ruilen en blijven ze het liever in de winkel kopen. Want hey, wij zijn geen arme Mexicanen hè…

  0 likes
 5. Kijk dat is nog eens een manier van de locale economie stimuleren, en tegelijkertijd veel aandacht voor het opruimen en recycling van afval. En dat hebben ze daar genoeg zo te zien. Wij betalen belasting om het op te laten halen of brengen het zelf (gratis) naar een stortbak of stortplaats.

  0 likes
 6. Geweldig dit. Doe dat hier ook maar. Alle oude blikjes verzamelen !!

  0 likes
 7. Wat een goed idee, daar zou ik ook aan meedoen ,dat soort stimulatie werkt bij mij ,en heb het idee dat andere mensen hier ook wel behoefte aan zouden hebben.

  0 likes
 8. zo dan is het probleem van huisvuil ook opgelost als deze overal word gebruikt .een goed idee van deze persoon die dit bedacht heeft

  0 likes
 9. Te gek! We zullen het hier zelf moeten organiseren want de overheid doet duidelijk niks meer voor ons, ook dit soort dingen niet dus. (en we hebben ze trouwens ook helemaal niet nodig)

  0 likes
 10. ja als wij eens kijken hoeveel vuilnis bergen over heel de wereld hebben is het triest , en daarom zou het mooi zijn dat de regeringen dit in acht moeten slaan is het probleem inderdaad opgelost en hebben wij een schonere aardbol kan al een goed begin zijn om met een goede opruim beurt te beginnen

  0 likes
 11. In Indonesie gooi ik mijn troep al 24 jaar weg op deze manier

  0 likes
 12. [quote name=”Aardebewoner”]Geweldig dit. Doe dat hier ook maar. Alle oude blikjes verzamelen !![/quote]
  Als uw vuinis op de stortplaats aankomt wordt de vuilnis alvoren te worden verbrand, op een lopende band gelegd waar een magneet alle metalen uit het afval wegtrekt.

  0 likes
 13. [quote name=”Mike”]In Indonesie gooi ik mijn troep al 24 jaar weg op deze manier[/quote]
  Schaam je diep.In Indonesië ben je net zo,n Nederlander als de rest, die de rommel liever laat slingeren.Of wou u ons duidelijk maken dat u uw afval verzameld, en deze inleverd zoals het filmpje toont??Ik ben zelf twee maal in Indonesië geweest, en daar hebben ze dit Mexicaanse systeem dus niet.Afval inleveren en er voedsel voor terug krijgen??Ja de hele dag door jouw weggegooide rommel graven, op de vuilnisbult is in arme delen een inkomsten bron, met vele ziekte,s tot gevolg.

  0 likes
 14. [quote name=”Aapmens”][quote name=”Aardebewoner”]Geweldig dit. Doe dat hier ook maar. Alle oude blikjes verzamelen !![/quote]
  Als uw vuinis op de stortplaats aankomt wordt de vuilnis alvoren te worden verbrand, op een lopende band gelegd waar een magneet alle metalen uit het afval wegtrekt.[/quote]

  Dat is me bekend van die magneetjes. Nu kunt u zelf afval omzetten in geld voor het vullen van de voorraadkast vol vreten. Deze kennis is al zo lang beschikbaar (handel in oude metalen) en nu is de recycling van oud plastic ook kennis steeds meer iets wat mensen gaan weten. Dus oud plastic heeft ook geldelijke waarde en natuurlijk oud papier.

  0 likes
 15. [quote name=”Aapmens”][quote name=”Aardebewoner”]Geweldig dit. Doe dat hier ook maar. Alle oude blikjes verzamelen !![/quote]
  Als uw vuinis op de stortplaats aankomt wordt de vuilnis alvoren te worden verbrand, op een lopende band gelegd waar een magneet alle metalen uit het afval wegtrekt.[/quote]

  En GFT (groente, fruit, tuinafval) kan ik dat ook omzetten naast oud papier, plastic, oude blikjes ook omzetten in een lekker vers kropje sla, een bakje aardbeien, een gerookte bokking, een droge worst of een potje honing ?? Dat wordt leuk !!

  0 likes
 16. [quote name=”kiwi”]Wat een goed idee, daar zou ik ook aan meedoen ,dat soort stimulatie werkt bij mij ,en heb het idee dat andere mensen hier ook wel behoefte aan zouden hebben.[/quote]

  Doet me denken aan die oude voddenboer en handelaar in oude metalen en dat werkte echt wel. Iedereen een soort “Malle Pietje”. Ollee !

  0 likes
 17. @1: Woutertje 13-08-2012 15:45
  Heel mooi bedacht!
  Daar krijg ik een glimlach van!

  Ik ook, en tranen in mijn ogen. Inderdaad winst aan beide kanten.
  Vreemd dat hier meteen wordt gedacht aan het eigen gewin. Er is daar zóveel machteloze armoede. Er is weer hoop.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

coronavaccin

Nederland zegt massaal NEE tegen coronavaccin: 80 procent laat zich NIET inenten

Als er een coronavaccin is, willen 6 ...

pieter omtzigt

‘Pieter Omtzigt lag te ver voor. Dus verklaart het CDA-bestuur de stemming ongeldig’

Wie wordt de nieuwe lijsttrekker van het ...