Innovatie

Betalen met afval groot succes in Mexico-Stad

Help mee door deze informatie met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mexico-Stad heeft een ruilmarkt waar je alleen kunt betalen met afval, glas of oud papier. Lokale boeren krijgen voor het afval een vaste prijs. Het is een succesvol voorbeeld van milieuvriendelijke, eerlijke handel.

De ruilmarkt bevindt zich in het westen van Mexico-Stad. Voor een kilo petflessen of zeven kilo glas heb je een halve kilo aardappelen of tomaten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Graficus Isabel Becerril is voor het eerst op de ruilmarkt en ruilt 40 kilo recyclebaar afval voor groenten, fruit en planten. “Het is heel fijn,” zei ze. “Het heeft me ertoe aangezet om al mijn afval te sorteren.”

Punten

De ruilmarkt werkt als volgt. Vrijwilligers nemen bij een stand van het ministerie van Milieuzaken oud papier, karton, glas, afval en afgedankte elektronische apparatuur in ontvangst. Voor elke kilo afval krijgt men een aantal punten. Een kilo papier is bijvoorbeeld drie punten waard, een kilo aluminium 16 punten. Met die punten ga je naar de boeren op de markt. Zij krijgen na de markt echt geld uitbetaald door het ministerie.

Na slechts zes edities zijn er al meer dan 20.000 bezoekers geweest. In totaal werd 70 ton afval ingeruild voor 41 ton fruit, groenten, melkproducten en planten. “Dit is een geweldig succes voor de producenten,” zei Erick Izquierdo van Tierra Nueva (Nieuwe Aarde). “Hun werk wordt nu naar waarde geschat.”

Zijn collega Jorge Godoy verkocht op één marktdag 100 kilo sla, postelein, aardappelen en peterselie afkomstig van zijn ene hectare grond. “Ik heb alles verkocht,” zei hij. “Met dit inkomen kan ik weer even vooruit.”

Groot succes

Mexico begint nog maar pas met het grootschalig sorteren en recyclen van afval. Het land recyclet pas 15 procent van de 40 miljoen ton afval. In Mexico-Stad wordt slechts 12 procent gerecycled. Daar wordt iedere dag 13.000 ton afval geproduceerd.

De ruilmarkt wordt gehouden op de eerste zondag van de maand en barst nu al haast uit haar voegen. De markt moet binnenkort vaker worden gehouden of zal ook moeten uitwijken naar andere plaatsen, aldus Izquierdo.

De markt is een initatief van verschillende boerenverenigingen uit de regio en het ministerie van Milieuzaken van het Federaal District Mexico-Stad. Het is een win-winsituatie. De producenten verkopen hun producten tegen een eerlijke prijs en Mexico-Stad heeft een manier gevonden om afvalrecycling te stimuleren.

Bronnen: HLN.be, CNN.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Woutertje
Woutertje
11 jaren geleden

Heel mooi bedacht!
Daar krijg ik een glimlach van!

John
John
11 jaren geleden

+1 voor de bedenker van deze geweldige actie, een mooi voorbeeld voor de rest van de wereld.

Natsu
Natsu
11 jaren geleden

Super dit idee! Zouden ze ook wel in Italïe of Nederland mogen gaan doen! haha.

Van der Velden
Van der Velden
11 jaren geleden

Mooi dat zo’n probleem met een geweldig simpel idee kan worden opgelost.

In Nederland niet per senodig want het is hier al zeer schoon ( Op de stranden na want daar komt echt belachelijk asociaal volk! ). Ook denk ik dat de Nederlandse bevolking te verwaand is om zijn vuil voor aardappels in te ruilen en blijven ze het liever in de winkel kopen. Want hey, wij zijn geen arme Mexicanen hè…

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x