Homepagina » Archeologie » Vliegende lasers sporen ondergrondse bouwwerken op
Lidar spoort ondergrondse bouwwerken op

Vliegende lasers sporen ondergrondse bouwwerken op

De archeologie verandert grondig door nieuwe lasertechnieken waarbij op afstand oppervlaktescans worden gedaan.

Duitse archeologen hebben op deze manier al duizenden nieuwe vindplaatsen ontdekt. Zo is bijvoorbeeld de Glauberg een hotspot voor archeologen.

Al decennialang onderzoeken ze de grafheuvel in de Duitse deelstaat Hessen. Honderden jaren werd het plateau bewoond door de Kelten en in de middeleeuwen werden er reusachtige kastelen gebouwd. In 1996 werd een mansgroot standbeeld van een strijder aangetroffen. Het standbeeld staat nu bekend als de Keltische prins van Glauberg.

Brú na Bóinne

Men was niet in de veronderstelling dat er nog meer opzienbarende ontdekkingen zouden worden gedaan rond de grafheuvel. Toen kwamen de vliegende lasers. Met een vliegtuig werd enkele malen over de Glauberg gevlogen. Laserstralen werden uitgezonden en even later door reflectie weer opgevangen.

De technologie, LIDAR genaamd, kan de afstand tot een object of oppervlak bepalen door middel van het gebruik van laserpulsen. De laserstralen gaan dwars door bomen en struiken waardoor uiteindelijk een driedimensionaal beeld van het kale aardoppervlak overblijft. Archeologen kunnen vervolgens zoeken naar bouwwerken die mogelijk onder het oppervlak liggen verscholen.

Rond de Glauberg ontdekten archeologen met behulp van de laserstralen nog zes potentiële grafheuvels. Ze gingen op onderzoek uit en vonden er vijf, aldus Axel Posluschny van het project Archaeolandscapes Europe (ArcLand). De Glauberg is niet de enige vindplaats waar nieuwe ontdekkingen zijn gedaan na onderzoek met laserpulsen.

De Boynevallei in Ierland bevat bijvoorbeeld drie prehistorische monumenten die onderdeel zijn van Brú na Bóinne, een archeologische vindplaats die in 1993 door UNESCO aan de Werelderfgoedlijst is toegevoegd. Het gebied werd gescand met Lidar en men trof mogelijke grafheuvels en bouwwerken uit de steentijd aan.

Göppingen

Met behulp van Lidar hebben archeologen ook verrassende ontdekkingen gedaan in minder bekende gebieden. In een bos nabij Göppingen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg ontdekten ze bijvoorbeeld een heel netwerk van vestingswerken dat zonder de hulp van laserpulsen onzichtbaar zou zijn gebleven.

“Op sommige punten was de muur drie tot vier meter hoog,” zei Jörg Bofinger van de dienst voor het cultureel erfgoed in Stuttgart. “Niemand wist van dit bouwwerk.” Toch maakt men in deze deelstaat in het zuidwesten van Duitsland al sinds het begin van de tachtiger jaren luchtfoto’s van het gebied. “Het is ongelooflijk dat zoiets door onze vingers is geglipt,” voegde Bofinger toe.

Zwarte Woud

Vooral grootschalige bouwwerken, zoals bij het Roemeense Cornești, worden al snel aan het menselijk oog onttrokken. De vestingswerken in het westen van Roemenië stammen vermoedelijk uit de bronstijd en hebben een enorme omvang. De kern van de vier concentrische vestingswerken beslaat alleen al een gebied van bijna zes vierkante kilometer.

Vóór de oppervlaktescans waren in het Zwarte Woud 3000 archeologische vindplaatsen bekend. Na de introductie van Lidar is dat aantal gestegen tot 36.000.

De lasers kunnen zelfs bouwwerken vinden die zich onder het wateroppervlak bevinden. Momenteel kunnen ze tot maximaal vier meter diepte doordringen in het water. “Er vindt momenteel een revolutie plaats in de remote sensing-archeologie,” besloot Posluschny.

Bronnen: Spiegel.de, Vanderbilt.edu

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. En wat voor uitwerking hebben die stralinge op mensen als ze daar lopen ?
  Of zijn ze zo vriendelik om het gebied netjes af te zetten ?

  0 likes
 2. hoe kan dit nu ..dan moet het toch buitenaards zijn . en waarom onder de grond
  ze zeggen dat de grey’s de reptielen ook ondergronds zitten samen met de demonen .
  we zullen zien wat er waar is en wat niet .

  0 likes
 3. [quote name=”dymph”]En wat voor uitwerking hebben die stralinge op mensen als ze daar lopen ?
  Of zijn ze zo vriendelik om het gebied netjes af te zetten ?[/quote]
  Een laser is gebundeld licht.Met een supersterke laser kan men haarscherp snijden.Zo heeft de chirurg een laser om te snijden, zonder dat er bloed vloeit, omdat de laser de wond gelijk dichtbrand.

  0 likes
 4. [quote name=”Catharina R”]hoe kan dit nu ..dan moet het toch buitenaards zijn . en waarom onder de grond
  ze zeggen dat de grey’s de reptielen ook ondergronds zitten samen met de demonen .
  we zullen zien wat er waar is en wat niet .[/quote]
  Waarom moet dit buitenaards zijn??Wij hebben ook nog voorouders gehad. Is het niet??

  0 likes
 5. [quote name=”Hunting wolf”][quote name=”Catharina R”]hoe kan dit nu ..dan moet het toch buitenaards zijn . en waarom onder de grond
  ze zeggen dat de grey’s de reptielen ook ondergronds zitten samen met de demonen .
  we zullen zien wat er waar is en wat niet .[/quote]
  Waarom moet dit buitenaards zijn??Wij hebben ook nog voorouders gehad. Is het niet??[/quote]
  ja het kan dat het onze voor ouders zijn geweest oky , maar hoe oud zijn dan Laser’s dan ? ik weet wel buitenaardse worden in geheim gehouden en waarom kan het ook niet zijn dat het buitenaardse zijn regeringen liegen over alles ..maar je kan ook wel gelijk hebben ik weet het niet .ze houden veel in doofpotten

  0 likes
 6. [quote name=”Catharina R”][quote name=”Hunting wolf”][quote name=”Catharina R”]hoe kan dit nu ..dan moet het toch buitenaards zijn . en waarom onder de grond
  ze zeggen dat de grey’s de reptielen ook ondergronds zitten samen met de demonen .
  we zullen zien wat er waar is en wat niet .[/quote]
  Waarom moet dit buitenaards zijn??Wij hebben ook nog voorouders gehad. Is het niet??[/quote]
  ja het kan dat het onze voor ouders zijn geweest oky , maar hoe oud zijn dan Laser’s dan ? ik weet wel buitenaardse worden in geheim gehouden en waarom kan het ook niet zijn dat het buitenaardse zijn regeringen liegen over alles ..maar je kan ook wel gelijk hebben ik weet het niet .ze houden veel in doofpotten[/quote]
  Lasers zijn ontstaan door de huidige technologie. Grote vraag blijft, hoe ze de stenen van pyramide,s zo konden snijden, dat er niet een vloeitje tussen past.Door te snijden met hoge waterdruk, of laser.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

michael flynn

Er is iets gaande: Trumps ex-adviseur Michael Flynn betuigt steun aan QAnon

Er is iets gaande in de Verenigde ...

spray

Eerste spray goedgekeurd die het coronavirus in 2 MINUTEN doodt

Het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA heeft een desinfecterende ...