Archeologie

Vliegende lasers sporen ondergrondse bouwwerken op

Help mee door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De archeologie verandert grondig door nieuwe lasertechnieken waarbij op afstand oppervlaktescans worden gedaan.

Duitse archeologen hebben op deze manier al duizenden nieuwe vindplaatsen ontdekt. Zo is bijvoorbeeld de Glauberg een hotspot voor archeologen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Al decennialang onderzoeken ze de grafheuvel in de Duitse deelstaat Hessen. Honderden jaren werd het plateau bewoond door de Kelten en in de middeleeuwen werden er reusachtige kastelen gebouwd. In 1996 werd een mansgroot standbeeld van een strijder aangetroffen. Het standbeeld staat nu bekend als de Keltische prins van Glauberg.

Brú na Bóinne

Men was niet in de veronderstelling dat er nog meer opzienbarende ontdekkingen zouden worden gedaan rond de grafheuvel. Toen kwamen de vliegende lasers. Met een vliegtuig werd enkele malen over de Glauberg gevlogen. Laserstralen werden uitgezonden en even later door reflectie weer opgevangen.

De technologie, LIDAR genaamd, kan de afstand tot een object of oppervlak bepalen door middel van het gebruik van laserpulsen. De laserstralen gaan dwars door bomen en struiken waardoor uiteindelijk een driedimensionaal beeld van het kale aardoppervlak overblijft. Archeologen kunnen vervolgens zoeken naar bouwwerken die mogelijk onder het oppervlak liggen verscholen.

Rond de Glauberg ontdekten archeologen met behulp van de laserstralen nog zes potentiële grafheuvels. Ze gingen op onderzoek uit en vonden er vijf, aldus Axel Posluschny van het project Archaeolandscapes Europe (ArcLand). De Glauberg is niet de enige vindplaats waar nieuwe ontdekkingen zijn gedaan na onderzoek met laserpulsen.

De Boynevallei in Ierland bevat bijvoorbeeld drie prehistorische monumenten die onderdeel zijn van Brú na Bóinne, een archeologische vindplaats die in 1993 door UNESCO aan de Werelderfgoedlijst is toegevoegd. Het gebied werd gescand met Lidar en men trof mogelijke grafheuvels en bouwwerken uit de steentijd aan.

Göppingen

Met behulp van Lidar hebben archeologen ook verrassende ontdekkingen gedaan in minder bekende gebieden. In een bos nabij Göppingen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg ontdekten ze bijvoorbeeld een heel netwerk van vestingswerken dat zonder de hulp van laserpulsen onzichtbaar zou zijn gebleven.

“Op sommige punten was de muur drie tot vier meter hoog,” zei Jörg Bofinger van de dienst voor het cultureel erfgoed in Stuttgart. “Niemand wist van dit bouwwerk.” Toch maakt men in deze deelstaat in het zuidwesten van Duitsland al sinds het begin van de tachtiger jaren luchtfoto’s van het gebied. “Het is ongelooflijk dat zoiets door onze vingers is geglipt,” voegde Bofinger toe.

Zwarte Woud

Vooral grootschalige bouwwerken, zoals bij het Roemeense Cornești, worden al snel aan het menselijk oog onttrokken. De vestingswerken in het westen van Roemenië stammen vermoedelijk uit de bronstijd en hebben een enorme omvang. De kern van de vier concentrische vestingswerken beslaat alleen al een gebied van bijna zes vierkante kilometer.

Vóór de oppervlaktescans waren in het Zwarte Woud 3000 archeologische vindplaatsen bekend. Na de introductie van Lidar is dat aantal gestegen tot 36.000.

De lasers kunnen zelfs bouwwerken vinden die zich onder het wateroppervlak bevinden. Momenteel kunnen ze tot maximaal vier meter diepte doordringen in het water. “Er vindt momenteel een revolutie plaats in de remote sensing-archeologie,” besloot Posluschny.

Bronnen: Spiegel.de, Vanderbilt.edu

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
dymph
dymph
11 jaren geleden

En wat voor uitwerking hebben die stralinge op mensen als ze daar lopen ?
Of zijn ze zo vriendelik om het gebied netjes af te zetten ?

Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

hoe kan dit nu ..dan moet het toch buitenaards zijn . en waarom onder de grond
ze zeggen dat de grey’s de reptielen ook ondergronds zitten samen met de demonen .
we zullen zien wat er waar is en wat niet .

Hunting wolf
Hunting wolf
11 jaren geleden

[quote name=”dymph”]En wat voor uitwerking hebben die stralinge op mensen als ze daar lopen ?
Of zijn ze zo vriendelik om het gebied netjes af te zetten ?[/quote]
Een laser is gebundeld licht.Met een supersterke laser kan men haarscherp snijden.Zo heeft de chirurg een laser om te snijden, zonder dat er bloed vloeit, omdat de laser de wond gelijk dichtbrand.

Hunting wolf
Hunting wolf
11 jaren geleden

[quote name=”Catharina R”]hoe kan dit nu ..dan moet het toch buitenaards zijn . en waarom onder de grond
ze zeggen dat de grey’s de reptielen ook ondergronds zitten samen met de demonen .
we zullen zien wat er waar is en wat niet .[/quote]
Waarom moet dit buitenaards zijn??Wij hebben ook nog voorouders gehad. Is het niet??

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x