Homepagina » Buitenland » Betrapt: Pentagon betaalde pr-firma honderden miljoenen om nepfilmpjes van terroristen te maken
Betrapt: Pentagon betaalde pr-firma honderden miljoenen om nepfilmpjes van terroristen te maken

Betrapt: Pentagon betaalde pr-firma honderden miljoenen om nepfilmpjes van terroristen te maken

Het Pentagon heeft een Britse pr-firma een half miljard dollar gegeven om nepfilmpjes van terroristen in Irak te verspreiden. De geheime propagandacampagne is ontmaskerd door het Bureau of Investigative Journalism, meldt The Sunday Times.

De controversiële pr-firma Bell Pottinger, die onder meer de Saoedische overheid en de stichting van de Chileense dictator Augusto Pinochet als klant heeft, werkte in het geheim samen met het Amerikaanse leger om propaganda te verspreiden.

De firma moest verantwoording afleggen aan de CIA, de Nationale Veiligheidsraad en het Pentagon. Zowel het Witte Huis als generaal David Petraeus, de oud-generaal die geheime informatie deelde met zijn minnares, gaven hun goedkeuring aan de deal.

Psychologische operaties

Oud-medewerker Martin Wells vertelde aan het Bureau of Investigative Journalism dat hij naar Irak werd gestuurd toen hij door Bell Pottinger werd aangenomen als videobewerker. In Bagdad moest hij filmpjes maken voor geheime ‘psychologische operaties’ in Camp Victory.

De firma maakte reclamefilmpjes over Al Qaida die leken te zijn uitgezonden op de Arabische tv. Filmploegen werden erop uitgestuurd om filmpjes van slechte kwaliteit te maken van bombardementen. De beelden werden vervolgens bewerkt zodat het leek alsof ze waren uitgezonden op tv.

‘Geplant’

Bell Pottinger maakte ook valse propagandafilmpjes van Al Qaida, die door Amerikaanse militairen werden ‘geplant’ in huizen die ze binnenvielen. Het materiaal werd opgepikt in onder meer Iran, Syrië en de VS.

Het Pentagon heeft bevestigd de pr-firma te hebben ingehuurd, maar wilde niet in details treden. De Amerikaanse overheid mag geen propaganda gebruiken tegen haar eigen volk, vandaar dat een buitenlands bedrijf is ingehuurd om de filmpjes te maken.

Uit documenten blijkt dat het Pentagon tussen 2007 en 2011 ruim 540 miljoen dollar heeft betaald aan Bell Pottinger. In 2006 kreeg de firma nog eens 120 miljoen dollar. In 2005 bleek dat de Amerikaanse pr-firma de Lincoln Group artikelen publiceerde in Iraakse kranten die in het geheim waren geschreven door het Amerikaanse leger.

[The Times]


Vind je dit artikel goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. waarom zou de sunday times daarmee naar buiten komen?? aangezien ze mainstream zijn.
  Hier zit een luchtje aan

  6 likes
 2. Dit gebeurd hier in Nederland ook en wie vang je daarvoor, juist de Vrijmetselaars met een bivakmuts op die de crimineel spelen of met stenen gooien. De poppenkast word aangevoerd door de Vrijmetselarij als acteur en als regisseur.

  12 likes
  • Die vrijmetselaars staan als alles goed is geregistreerd. Een hecht clubje, doen alles voor geld.
   Een soort nazi’s in het klein. In Amerika zijn ze trouwens van plan de hele msm te arresteren. Alleen maar commercieel gelal daar.
   Daar hebben ze geen publieke netten, nooit gehad ook vandaar de gemiddelde Amerikaan nog dommer is dan wij. En dan dat slechte voer waarvoor schreeuwende reclames door alle dommigheid heen dendert.
   Het wordt tijd dat die commercieelen hier ook eens een toontje lager gaan zingen en maar eens op hun eigen zak gaan teren.
   Bedankt Tinus voor de tip, goed dat ze geregistreerd staan, zo op te snorren voor de overheid.

   6 likes
   • @Faith

    Hoi Faith, het is het grootste deel van die geheime genootschap. Het is dus een geheime organisatie die zich legaal wilt manipuleren aan het volk wat in werkelijkheid geheel niet kan. Omdat het in iedere wet verboden is, is de gehele wereld technisch geheel failliet. In de nieuwe wereld waar geen geheime bestaan kan de Vrijmetselarij ook niet meer gehandhaafd blijven. Er komt weer een nieuwe intelligentie die iets zal gaan doen maar deze zal het niet gaan worden al hopen vele Vrijmetselaars daar wel op. Wellicht is dat ook die vorm van karma die scheve gedachtes recht gaat zetten.

    0 likes
    • Mensen,

     geloof nou eens niet zo in complottheorieen die ooit door de RK verzonnen zijn. Lees je eerst eens in in de geschiedenis van vrijmetselarij, dan haal je het wel uit je hoofd om geheime genootschappen zomaar te beschuldigen van van alles en nog wat. Wist je dat de VM meegeholpen heeft om slaven vrij te krijgen? Dat de VM ontstaan is omdat mensen geloofden dat ze zonder de kerk beter konden praten? En dat zij zo open minded waren dat zowel de bijbel, de koran, de Veda’s en de boeddhistische en filosofische geschriften gelezen werden? Dit mocht niet van de Kerk, vooral van de paus niet. Toen werden ze vervolgd en daarom zijn ze ondergronds gegaan. Vrij logisch natuurlijk.
     Iedereen die vervolgd werd is ondergrond gegaan.

     Momenteel zijn ze zo open als het zijn kan, mensen worden gewoon uitgenodigd om eens te komen kijken, op de deuren van loges staat “dit is een vrijmetselaarsloge, open op zondag van zo laat tot zo vroeg”.

     Niks stiekem aan. Helaas voor complottisten.
     Ik heb het hier al tig keer gezegd, maar helaas steeds tegen de muren. Mensen roepen dan “dat is voor de leken zo, maar de top die zijn slecht”. Hoe weten ze dat dan? “Ja, dat hebben we van insiders, die waren 32 graads”. Er bestaan geen 32 graden, enkel drie en dan nog wat maar die doen niks af of bij aan de status van iemand. Dan wordt er ook nog gezegd dat als je iets verraad bij de VM dan wordt je gedood. Waarom die zogenaamde insiders niet dan? Die zelfs hele Youtube filmpjes maken en dat wordt er niet afgehaald.
     Allemaal bewijs dat die insiders geen insiders zijn en enkel maar wat roepen wat dan weer geloofd word door mensen die erin willen geloven (christenen die denken dat VM satanisten zijn, complottisten die denken dat VM meedoet aan de NWO etc).

     En @ Faith:

     mensen met nazi’s vergelijken laat al zien dat je weinig tot geen boeken gelezen hebt over WOII, anders zou je het wel nalaten om mensen nazi’s in het klein te noemen. Mensen zouden jou (als ze jou serieus nemen) weleens kunnen aanklagen voor smaad.

     1 likes
     • Dus vrijmetselaars met een bivakmuts op die bv. demonstraties verstoren mag je geen neo nazi’s noemen? Of zijn dat geen vrijmetselaars? Verwarrend hoor. Maar dat is de bedoeling ook.
      Verwarrend: het ene deel is okay en weet nergens van, zij die net binnen komen, en als je er langer bij zit moet je criminele acties uitvoeren??
      Of ben je na langere tijd lid te zijn dermate gehersenspoeld dat je zelf inmiddels overtuigd vindt dat er bij demonstraties agressief opgetreden moet worden om je eigen hachie te redden?
      Wie en waarom verstoren ze vreedzame demonstraties?
      Zomaar een vraagje, ik heb zelf geen idee.
      Ik ben ooit eens bij een introductie avond geweest en werd er meteen al lacherig gedaan om mijn drie voorletters. doopnamen.
      Ik was duidelijk katholiek en dus minderwaardig.
      Die ben ik trouwens niet voor smaad of discriminatie aan gaan klagen, want daar moet je ook een bepaalde mentaliteit voor hebben.

      1 likes
     • @Foppe

      Beste Foppe, Ook voor jou kan de werkelijkheid wel eens geheel anders liggen als jou verteld is. De werkelijkheid gaat er voor iedereen komen dus die kan voor vele tegenvallen of meevallen voor de ander. De mens van hier beschikt niet meer om te manipuleren en zaken geheim te houden. Ik zou zeggen wacht af en ga zien hoe iedereen gemanipuleerd is, dus ook in de geheime genootschappen. Jullie weten niet alles en de illusie is er voor iedereen geweest en nog is. Ik weet ook dat de Vrijmetselarij fantastisch werk doen en gedaan hebben maar daar komt nu een einde aan hoe moeilijk dat voor vele zal zijn die op de steen hebben geslagen en zich daaraan enorm verbonden hebben. Heel binnenkort is het einde verhaal voor de tijd die jullie fantastisch geleid hebben. In een scheve wereld als deze moet je ook scheve gezichten accepteren bij het meer bewust worden van de mens, anders was het slaan op de steen niet de goede beslissing geweest. Actie reactie heerst overal.

      1 likes
  • Wat een onzn. Ooit wel eens een vrijmetselaarsloge bezocht? Gemiddelde leeftijd ligt rond de 70. Gewoon een gezelligheidsclub voor oude mannen…….

   3 likes
 3. Wat een domme reacties hier….
  Jullie geloven ook alles wat de roddelpers te vertellen heeft…
  Dus alle filmpjes waar die jordanier in brand gestoken wordt, of iemand met een tank overreden wordt en alle zonder censuur gefilmde onthoofdingen zijn trucage en fake ???
  Man man man…..

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronavirus

Coronavirus gemaakt in laboratorium, zegt deze voormalige CIA-officier

Het coronavirus is niet in de natuur ...

sneeuw

Irakezen verbijsterd door uiterst zeldzame sneeuwval. Hier is voor het eerst in ruim een eeuw sneeuw van betekenis gevallen

Het zal de vaste lezer van deze ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.