Buitenland

Betrapt: Pentagon betaalde pr-firma honderden miljoenen om nepfilmpjes van terroristen te maken

Help door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Pentagon heeft een Britse pr-firma een half miljard dollar gegeven om nepfilmpjes van terroristen in Irak te verspreiden. De geheime propagandacampagne is ontmaskerd door het Bureau of Investigative Journalism, meldt The Sunday Times.

De controversiële pr-firma Bell Pottinger, die onder meer de Saoedische overheid en de stichting van de Chileense dictator Augusto Pinochet als klant heeft, werkte in het geheim samen met het Amerikaanse leger om propaganda te verspreiden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De firma moest verantwoording afleggen aan de CIA, de Nationale Veiligheidsraad en het Pentagon. Zowel het Witte Huis als generaal David Petraeus, de oud-generaal die geheime informatie deelde met zijn minnares, gaven hun goedkeuring aan de deal.

Psychologische operaties

Oud-medewerker Martin Wells vertelde aan het Bureau of Investigative Journalism dat hij naar Irak werd gestuurd toen hij door Bell Pottinger werd aangenomen als videobewerker. In Bagdad moest hij filmpjes maken voor geheime ‘psychologische operaties’ in Camp Victory.

De firma maakte reclamefilmpjes over Al Qaida die leken te zijn uitgezonden op de Arabische tv. Filmploegen werden erop uitgestuurd om filmpjes van slechte kwaliteit te maken van bombardementen. De beelden werden vervolgens bewerkt zodat het leek alsof ze waren uitgezonden op tv.

‘Geplant’

Bell Pottinger maakte ook valse propagandafilmpjes van Al Qaida, die door Amerikaanse militairen werden ‘geplant’ in huizen die ze binnenvielen. Het materiaal werd opgepikt in onder meer Iran, Syrië en de VS.

Het Pentagon heeft bevestigd de pr-firma te hebben ingehuurd, maar wilde niet in details treden. De Amerikaanse overheid mag geen propaganda gebruiken tegen haar eigen volk, vandaar dat een buitenlands bedrijf is ingehuurd om de filmpjes te maken.

Uit documenten blijkt dat het Pentagon tussen 2007 en 2011 ruim 540 miljoen dollar heeft betaald aan Bell Pottinger. In 2006 kreeg de firma nog eens 120 miljoen dollar. In 2005 bleek dat de Amerikaanse pr-firma de Lincoln Group artikelen publiceerde in Iraakse kranten die in het geheim waren geschreven door het Amerikaanse leger.

[The Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tinus Blaaskaak
Tinus Blaaskaak
7 jaren geleden

Dit gebeurd hier in Nederland ook en wie vang je daarvoor, juist de Vrijmetselaars met een bivakmuts op die de crimineel spelen of met stenen gooien. De poppenkast word aangevoerd door de Vrijmetselarij als acteur en als regisseur.

ben
ben
7 jaren geleden

waarom zou de sunday times daarmee naar buiten komen?? aangezien ze mainstream zijn.
Hier zit een luchtje aan

Luc
Luc
7 jaren geleden

Wat een domme reacties hier….
Jullie geloven ook alles wat de roddelpers te vertellen heeft…
Dus alle filmpjes waar die jordanier in brand gestoken wordt, of iemand met een tank overreden wordt en alle zonder censuur gefilmde onthoofdingen zijn trucage en fake ???
Man man man…..

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x