
Precies honderd jaar geleden werd een baanbrekende archeologische ontdekking gedaan in het gebied dat nu Irak is.
In de Mesopotaanse stad Uruk werden de restanten gevonden van één van de oudst bekende stedelijke nederzettingen. Het stadsbeeld werd gedomineerd door monumentale gebouwen.
Uruk was één van de oudste Sumerische steden in zuid-Mesopotamië en is een belangrijke archeologische opgravingsplaats. Er wordt wel beweerd dat de huidige naam Irak in de loop der eeuwen van deze stad is afgeleid.
Inanna
Uruk kan als het centrum van de Sumerische cultuur worden beschouwd. Adolf Leo Oppenheim stelde dat de Sumerische beschaving in Uruk haar hoogtepunt bereikte wat betreft creativiteit.
Uruk bestond oorspronkelijk uit twee tempelsteden die later samengevoegd werden. In het centrum van de stad stond het heiligdom van godin Inanna-Isjtar, de Eanna-tempel genoemd. Dit heiligdom kreeg al in het vierde millennium voor Christus monumentale afmetingen. Het belangrijkste deel ervan was de kalksteentempel, een gebouw van 70 bij 30 meter dat uit blokken kalksteen was opgetrokken. Naast de hoofdtempel bevonden zich andere gebouwen, waaronder de zogeheten steenstift-tempel, een gebouw waarvan de wanden met geometrische motieven zijn versierd. Er werd balken gevonden van 12 meter lang, resten van enorme beeldhouwwerken en reliëfs, dierfiguren, pompeuze vaten, rolzegels en juwelen.
Anunnaki
De tweede tempelstad was gewijd aan Anu. De tempel van god Anu werd het prototype voor de latere ziggoerat, een getrapte piramide, de witte tempel geheten. Anu of An had als functie ‘Eerste onder de scheppers’. Samen met Enlil, god van de lucht, en Enki, god van het water, vormde deze een onafscheidelijke triade. Anu was de koning en de vader van de Anunnaki, de goden met wie hij beraad hield. Inanna wordt als zijn dochter beschouwd.
De halfmythische Gilgamesj was volgens de Sumerische koningslijsten van 2652 tot 2602 voor Christus koning. Hij voleindigde de onafhankelijkheid van Uruk en rustte de stad uit met een gigantische stadsmuur van 9,5 kilometer lang.
Uruk werd na de vroeg-dynastieke tijd veroverd door Lugalzaggisi van Umma, een stadstaat die tijdens de Golfoorlog is geplunderd waardoor er zeer veel oudheden verloren zijn gegaan.
Deutsche Orient-Gesellschaft
In november 1912 begon de Deutsche Orient-Gesellschaft met het verrichten van opgravingen. Ondanks 40 intensieve opgravingscampagnes is minder dan vijf procent van de stad blootgelegd.
Verschillende musea brengen de collecties van Uruk nu voor het eerst onder één dak. Tussen 25 april en 8 september is de tentoonstelling te zien in het Pergamonmuseum in Berlijn en van 20 oktober tot 21 april 2014 zijn de stukken te bezichtigen in het Reiss-Engelhorn-Museen in Mannheim.
Bron: Smb.museum
Gerelateerd:
- De reuzen van het Oude Amerika (video)
- Oude stoffelijke resten Romeinse reus gevonden
- De gigantische voetafdruk van Mpuluzi (video)
- ‘Buitenaardse Anunnaki gebruikten Zuid-Afrika als uitvalsbasis’
- Oude mysteries en verloren beschavingen
Planten die de deuren naar de ziel en ‘astrale wereld’ openen
Geheim EU-document: Duitse economie op rand van afgrond
Pim van Lommel: Bijna-doodervaring (video)
Accepteert de wetenschap koude kernfusie eindelijk?
Gratis geld voor iedereen? Zwitserland stemt over basisinkomen van 2200 euro
Frankrijk, Groot-Brittannië en Amerika zitten achter gifgasaanvallen in Syrië. Functionaris haalt uit
Populaire meteorenzwerm piekt deze week: Kijken dus!
Leer van de chakra’s erkend door Italiaans ministerie
Drunvalo Melchizedek over de Maya’s, Reptielen en Ascentie (video)