Buitenland

Deze beweging moet doorgaan omdat ze iets rechtvaardigs, iets echt radicaals in zich draagt. Populaire schrijver over waarom hij de gele hesjes steunt

Help door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Edouard Louis, één van de belangrijkste Franse schrijvers van dit moment, heeft zich volmondig achter de gele hesjes geschaard.

Hij zei het moeilijk te vinden om de shock te beschrijven die hij ervoer toen hij de eerste beelden zag van de gele hesjes.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Ik zag lichamen die bijna nooit te zien zijn in de media,” schreef hij op Twitter. “Lijdende lichamen, geteisterd door het werk, door de vermoeidheid, door de honger, door de permanente vernedering.”

Weerzin

“Ik zag uitgeputte lichamen, vermoeide handen, gebroken ruggen en uitgebluste blikken,” vervolgde hij.

“Uiteraard was het mijn ontsteltenis tegenover de ongelijkheid, die weerzien opriep,” aldus Louis.

Maar ook zag hij lichamen die leken op die van zijn vader, broer of tante. “Het zijn die mensen wiens gezondheid kapot werd gemaakt door ellende en armoede.”

Hij merkte op dat onmiddellijk na het ontstaan van de beweging in de media ‘experts’ en ‘politici’ aan het woord kwamen die de gele hesjes bespotten, belachelijk maakten en veroordeelden.

Vernietigen van duizenden levens

“Op social media zag ik de woorden ‘barbaren’ en ‘idioten’ voorbij komen,” schreef hij.

Zodra er auto’s in brand werden gestoken en ruiten van bankkantoren werden ingegooid, werd er gesproken over ‘het geweld van de beweging’.

“Een groot deel van de politieke en mediawereld wil ons doen geloven dat geweld niks te maken heeft met het vernietigen van duizenden levens door de politiek, maar alles met brandende auto’s,” zei Louis.

“Wie de gele hesjes gewelddadig vindt, heeft nooit het geweld van ongelijkheid gekend,” klonk het.

Doorgaan

De media noemden de gele hesjes ook racistisch en homofoob.

“Wanneer de dominante klassen en media spreken over homofobie en racisme binnen de gele hesjes, dan zeggen ze eigenlijk: Armen, zwijg!” benadrukte Louis.

Hij besloot: “Deze beweging moet doorgaan omdat ze iets rechtvaardigs, iets dringends, iets echt radicaals in zich draagt. Omdat ze de gezichten laat zien en de stemmen laat horen van diegenen die normaal gesproken onzichtbaar en onhoorbaar zijn.”

Foto: Jean-Paul Corlin Wikimedia Commons

[DeWereldMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
elisabethje
elisabethje
5 jaren geleden

Ja, na 47 jaar begint het leven vermoeiend en uitzichtloos te worden. Hoeveel moeten mensen zich nog uitsloven om gewoon maar te overleven? Planeet aarde lijkt wel een strafkamp!?
Deze revolutie is een duidelijk signaal dat we verandering willen, maar de politiek zal alles doen om hun agenda voort te zetten onder het motto: het klimaat. Uitgemelkt zullen we worden als we niet opletten!
De enige nuttige revolutie zou zijn als we massaal in verzet gaan door een maand niet te gaan werken, niet naar de winkel te gaan en niet naar school te gaan, een maand verzet op alle gebieden. Daarvoor moeten mensen dit afspreken en voorbereiden. Ik weet het, … lijkt me moeilijk om dit haalbaar te maken, maar in principe is dit het enige wat zou kunnen werken, want we moeten ervoor zorgen dat het politiek systeem zonder geld komt te zitten en de economie ineenstort, zodat zij niet langer meer kunnen parasiteren en de wereld naar hun hand zetten. Boycot is de enige oplossing, met betogen en auto’s in brand steken gaan we niet ver genoeg komen, denk maar terug aan Griekenland…

William
William
5 jaren geleden

Macron is de vonk in het kruitvat

H.J.
H.J.
5 jaren geleden

Kijk de gevestigde orde en hun aanhangsels, zijn al druk bezig om deze Gele hesjes club, belachelijk te maken, oa gister op TV Rijnmond zo’n Paul Verspeek.
Rutte die een duit in het zakje doet, terwijl hij alleen maar duiten uit de zakken van de burgers jat.
Zet door Gele hesjes, ondanks het mindere weer.
En deelnemers aan de marsen, laat je niet verlijden tot een handgemeen, want de gevestigde orde is daar juist op uit.
.

Gea Breuker
Gea Breuker
5 jaren geleden

Gele vestjes = het Volk dat niet stemt maar wel leeft.
En politici moeten luisteren naar het Volk, anders gaan ze ten onder aan het Volk. En ik hoop het zo, de grote schoonmaak is begonnen en hopen dat we niet vergeten de vieze sponsjes weg te gooien!

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x