Binnenland

‘En weer wordt het KNMI betrapt op manipulatie’

Help mee door deze informatie met iedereen op je social media te delen!

In een nieuwe paper wordt geconcludeerd dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust niet versneld stijgt. Dat meldt geograaf Rob de Vos op zijn website klimaatgek.nl.

De scenario’s waar het IPCC en KNMI mee werken, liggen in het jaar 2020 al twee keer hoger dan de gemeten snelheid, blijkt uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door Hessel Voortman, die aan de TU Delft is gepromoveerd op het gebied van Waterveiligheid en die expert reviewer is van het IPCC.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Dat de projecties met klimaatmodellen van het IPCC en KNMI een factor 2 hoger uitvallen dan de metingen, wijst erop dat ze pessimistisch zijn.

knmi
Beeld: Journal of Coastal and Hydraulic Structures

“En weer wordt het KNMI betrapt op manipulatie. Ik zie een mooie bezuiniging voor het nieuwe kabinet,” zegt oud-Eerste Kamerlid René Dercksen (BVNL).

Andere conclusies

Kennisinstituut Deltares publiceert iedere vijf jaar een rapport over de staat van de zeespiegel. In het meest recente rapport wordt voor het eerst gesproken over een versnelling van de zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust sinds 1993.

Uit een rapport van Deltares uit maart 2019 blijkt dat het effect van CO2 op de zeespiegel in Nederland niet te zien is. Ook staat in dat rapport dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust minder is gestegen dan de klimaatscenario’s hadden aangegeven. De stijging is de afgelopen decennia niet sneller gegaan.

Wat is er de afgelopen jaren veranderd waardoor Deltares tot andere conclusies komt?

Nieuwe directeur

Annelies Strikkers, beleidsmedewerker van FVD in Overijssel, wees er eerder op dat het instituut sinds 2016 jaarlijks tussen de 25 en 50 miljoen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontvangt voor ‘specifieke diensten’. Hier valt onderzoek naar de zeespiegel in Nederland onder.

In 2020 kreeg Deltares een nieuwe directeur en sindsdien is het rapport uit 2019 moeilijk terug te vinden.

Nog maar de vraag

Sinds 2020 is Annemieke Nijhof directeur van het instituut. Ze was voorheen directeur-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ze was daarnaast adviseur van Balkenende en is een fervent voorstander van de energietransitie en de klimaatwet. VVD-prominent Johan Remkes is bovendien voorzitter van de Raad van Toezicht van Deltares.

Stichting Deltares noemt zich het onafhankelijke kennisinstituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water. In hoeverre ze nog onafhankelijk zijn, is nog maar de vraag. Hoe serieus je hun laatste onderzoek over de zeespiegelstijging moet nemen ook, aldus Strikkers.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.7 150 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

59 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jackie
jackie
3 maanden geleden

Voor mij geldt: al die zgn. wetenschappers en specialisten enz.: ik ga op mijn eigen gevoel af, mijn eigen zicht op de dingen en mijn gezonde verstand en laat me niet beinvloeden door allerlei doemscenario’s. Misschien noemt men mij dan naief, maar dat is dan maar zo, voorlopig mocht ik alles vanaf dag 1 al zien en schiet niet in allerlei angsten (zoals de kwade krachten graag zouden zien).

dick
dick
3 maanden geleden

opdoeken die handel stelletje opvreters

jessie nameles
jessie nameles
3 maanden geleden

niks nieuws, roepen we gaan allemaal dood is waar .!! maar meer door beleid dan door t klimaat. zit te wachten op de invasie uit de ruimte die er nooit komt . ???

Frans Peeters
Frans Peeters
3 maanden geleden

Wie zich het meest moet zorgen maken over de hoogte van de zeespiegel is wel het toeristische Venetie en daar is het water al sinds mijn geboorte 1950 altijd hetzelfde gebleven

Back to top button
59
0
We lezen graag je reactie!x