Binnenland

Amersfoort wordt toch geen Smart City, risico’s te groot

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!

Amersfoort wilde voorop lopen als één van dé Smart Cities in Nederland, maar er is een einde gekomen aan het programma Amersfoort Smart City. Denk daarbij aan slimme lantaarnpalen, wifitracking en het voorspellen van gedrag met algoritmes.

De gemeente Amersfoort wilde een ‘levend lab’ creëren, waarin het kon experimenteren met technologie, op voorwaarde dat niet iedereen proefkonijn zou worden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
Niet heel erg aangeslagen

Amersfoort heeft het project uiteindelijk afgeblazen. De kosten bleken te hoog en de risico’s te groot. De voormalig projectmanager Smart City bij de gemeente zegt in gesprek met De Stadsbron dat ‘het volgens mij verder in het land ook niet heel erg is aangeslagen’.

Wifitracking stuitte herhaaldelijk op privacybezwaren. Eerder zette Enschede wifitracking in, waarna de gemeente een boete kreeg van honderdduizenden euro’s.

Ernstige overtreding

In de binnenstad van Enschede werden passanten geteld via sensoren. Deze tellingen gebeurden volgens de gemeente ‘anoniem’. Toch legde de Autoriteit Persoonsgegevens de gemeente een boete op van 600.000 euro. Volgens de Autoriteit was de privacy van burgers niet goed gewaarborgd, omdat zij konden worden gevolgd zonder dat dit noodzakelijk was.

Het inzetten van wifitracking is op zichzelf al een ernstige overtreding van de privacywet AVG, stelde de Autoriteit.

Nog veel erger

Eerder werd Apeldoorn omgetoverd tot eerste Smart City van Nederland.

Onderzoeksjournalist Joshua Philipp vroeg onlangs aandacht voor de Smart City-projecten die in Nederland worden gelanceerd. Hij heeft onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van het World Economic Forum bij dit project, dat zich niet beperkt tot Nederland.

“Het is nog veel erger dan dat, ze doen dit wereldwijd,” zei Philipp.

4.9 125 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

106 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Herman R
Herman R
1 jaar geleden

Smart😁 van Amersfoort! Zich niet te liëren aan de fratsen van t WEF van Klaus👿

Frontrust
Frontrust
1 jaar geleden

En een drone komt controleren of je de verplichte foto van Klaus schwab wel hebt afgestoft vandaag. Waar zit deze mensen met hun hoofd?

Nee? Toch niet je ziel verkopen aan het WEF? Burgemeestertje

Annette
Annette
1 jaar geleden

Jaaaaa….GOED NIEUWS voor ons allemaal, althans in ieder geval voor de lezers van ninefornews.

Zoals het spreekwoord al zegt: “Haastige spoed is zelden goed!” Ik wil daar dan aan toevoegen: HIER is het dus WEL goed.

Amersfoort wilde voorop lopen en in Nederland het aller- allerbeste jongetje in de Klaus Schwab-klas zijn. Wat zou er wel financieel geschoven zijn aan de bestuurders van deze stad? Daar kunnen wij alleen maar naar raden, maar dat zal vast wel substantieel zijn.

IK denk dat de inwoners van de stad voor een groot deel “verantwoordelijk” zijn voor het mislukken van dit project. GOED van hen en zeker een voorbeeld voor de rest van de steden in Nederland, die ook staan te trappelen om van hun steden open gevangenissen te maken.

Wij moeten maar eens goed uit laten zoeken, WAT precies de voorwaarden zijn om dergelijke, walgelijke projecten te saboteren. Laat een analist daar maar eens goed naar kijken.

Voor NU beschouw ik dit weer als een klein succesje. Schijnbaar is het bij de beleidsmakers nog steeds niet duidelijk, dat een groot deel van de Nederlandse bevolking nog steeds beschikt over een goed stel hersenen, die ze dan ook nog eens gebruiken.

Gefeliciteerd, bewoners van Amersfoort. JULLIE zijn dus een mooi voorbeeld, dat ZEKER gevolgd zal gaan worden door andere steden. OOK de stad, waar mijn man en ik wonen, hebben plannen in die richting.

Dat het maar mooi zal eindigen in een groot FIASCO!

Arno Seelen
Arno Seelen
1 jaar geleden

Mensen hebben hun vrijheid lief. En steeds meer mensen beginnen (gelukkig) in te zien wat er gaande is.

Back to top button
106
0
We lezen graag je reactie!x