Homepagina » Archeologie » “Ik kan bewijzen dat de Titanic niet gezonken is”
"Ik kan bewijzen dat de Titanic niet is gezonken"

“Ik kan bewijzen dat de Titanic niet gezonken is”

Op internet circuleert momenteel een bericht over een Britse historicus die claimt te kunnen bewijzen dat de Titanic nooit gezonken is.

Het was volgens Robin Gardiner niet de Titanic, maar het al gehavende zusterschip Olympic dat in april 1912 naar de bodem van de Atlantische Oceaan zonk. Een geval van fraude, meent hij.

Rederij White Star Line, eigenaar van de twee haast identieke passagiersschepen, zag in de truc de perfecte mogelijkheid om aan het bankroet te ontsnappen. De operatie verliep echter niet geheel volgens plan en kostte aan 1523 passagiers het leven, aldus Gardiner.

Volgens hem knalde het schip op 14 april 1912 niet toevallig op de ijsschots. Het verhaal begint in september 1911. Terwijl de splinternieuwe Titanic proefvaart, is zusterschip Olympic al vijf keer heen en weer gevaren naar New York.

Niet langer zeewaardig

In Southampton gaat het mis: de Olympic ramt een marineschip. Het schip bereikt nog wel de reparatiehaven in Belfast, maar daar stellen experts vast dat het vaartuig niet langer zeewaardig is. Een peperdure reparatie is nodig. Daar komt mogelijk nog een schadeclaim bovenop, want de kapitein veroorzaakte de aanvaring.

Er blijkt ook maar één werf beschikbaar voor herstel. Dat is precies de werf waar op dat moment de laatste hand wordt gelegd aan de Titanic. De White Star Line-eigenaren, onder leiding van multimiljonair JP Morgan, zien de bui al hangen: een bankroet.

Fraude

“Fraude was de enige mogelijkheid om het naderende faillissement te omzeilen,” zei Gardiner. Het plan, dat de bankrekeningen van de rederij moest spekken, was snel uitgedokterd: lap de Olympic een beetje op, verander haar naam in Titanic, zet een aanvaring met een ijsschots in scène en strijk het geld op van de verzekering.

Voor de nietsvermoedende passagiers had men al een oplossing. Op de plaats waar het ongeval zou plaatsvinden, wachtte de lege reddingsboot SS Californian, met aan boord 3000 wollen truien en dekens.

Bedrog

De Californian vergiste zich volgens Gardiner in de positie. 1523 passagiers vonden de dood in de ijskoude zee. Topman Morgan kwam niet voor op de dodenlijst. Hij annuleerde zijn gereserveerde suite twee dagen voor de reis. Voor Gardiner het zoveelste bewijs dat er bedrog in het spel was.

De historicus durft zelfs te beweren dat het schip niet op een ijsschots is gebotst. De overlevenden zeiden dat het schip ‘trilde’. Als zo’n groot schip in aanvaring komt met een ijsschots, zou iedereen bij de klap op de grond moeten zijn gevallen, aldus Gardiner. Hij vermoedt dat het schip op een wrak of een ander schip is gevaren.

[Oxford Mail]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

We worden met z'n allen op enorme schaal belazerd. Complotonderzoeker ziet mensen één voor één wakker worden

We worden met z’n allen op enorme schaal belazerd. Complotonderzoeker ziet mensen één voor één wakker worden

Jeroen van Koningsbrugge zei onlangs tegen de ...

Dit is het bizarre verhaal achter de oprichting van de Federal Reserve

Dit is het bizarre verhaal achter de oprichting van de Federal Reserve

Het is al weer zo’n 8 maanden ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x