Gezondheid

Bloedmysterie opgelost: Twee nieuwe bloedgroepen vastgesteld

Help anderen door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Je bent wellicht bekend met de bloedgroepen A, B, AB of 0. Misschien weet je zelfs of je resuspositief of -negatief bent.

Maar wat dacht je van het langereis- of juniorbloedgroepsysteem? Positief of negatief? De meeste mensen zijn niet bekend met deze bloedgroepen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Alhoewel problemen met bloedtransfusies vanwege langereis- of juniorbloed weinig voorkomen, lopen verschillende etnische groepen gevaar. Van meer dan 50.000 Japanners wordt bijvoorbeeld gedacht dat ze juniornegatief zijn.

Transporteiwitten

De moleculaire basis van deze twee bloedgroepen bleef altijd een mysterie. In het februarinummer van Nature Genetics wordt uitgelegd hoe twee eiwitten in rode bloedcellen verantwoordelijk zijn voor deze minder bekende bloedgroepen.

De twee moleculen zijn geïdentificeerd als de gespecialiseerde transporteiwitten ABCB6 en ABCG2. Tot voor kort werden 30 verschillende eiwitten verantwoordelijk geacht voor een bloedgroep. Nu zijn dat er 32. De eiwitten worden bovendien geassocieerd met resistentie tegen antikankermedicijnen. Verschillende tests bevestigden dat de eiwitten verantwoordelijk zijn voor de langereis- en juniorbloedgroepen.

Bloedgroepsystemen

Naast de AB0- en resusbloedgroepsystemen bestaan er nog 28 andere officiële bloedgroepsystemen waaronder het Duffy systeem, het Lutheran systeem, het Kidd systeem en het Diego systeem.

Langereis en junior staan nog niet op de lijst alhoewel de antigenen voor deze bloedgroepen decennia terug al werden ontdekt in zwangere vrouwen.

Transplantaties

Het onderzoek kan vooral van belang zijn voor transplantaties. Vaak weet men niet waarom organen worden afgestoten, maar het kan te maken hebben met de twee eiwitten. Wanneer onze eigen bloedcellen deze eiwitten niet bevatten worden ze niet herkend door ons immuunsysteem. Er worden vervolgens antilichamen aangemaakt zodat het lichaam in feite zichzelf begint aan te vallen.

Bioloog Bryan Ballif van de Universiteit van Vermont doet momenteel onderzoek naar andere onbekende bloedgroepen. Hij schat dat er nog zo’n 10 tot 15 onbekende bloedgroepsystemen zijn.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd: Nieuw ontdekte baseparen DNA helpen kanker voorkomen

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x