Financieel

BNP Paribas handelt met hedgefonds in honger

Help mee door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er wordt 20 keer méér maïs of graan verhandeld door financiële spelers op de markt dan dat er in werkelijkheid is. Ze zien nooit een korrel maïs of graan, maar wedden met zoveel geld dat de prijzen worden opgedreven.

Dat stelde de speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel Olivier de Schutter eind vorig jaar. Hij trok al in 2008 aan de alarmbel.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De Verenigde Naties schatten dat wereldwijd 140 miljoen mensen extra aan ondervoeding lijden als gevolg van door speculatie opgedreven voedselprijzen.

Grote winsten

De Schutter becijferde dat de stijging van de voedselprijzen voor 30 procent het gevolg is van speculatie. In de media was De Schutter duidelijk: “Weg met de speculanten, want zij vertroebelen de handel en zorgen voor zeepbellen.”

Op het hoogtepunt van de voedselcrisis richtte BNP Paribas een hedgefonds op om te speculeren met voedsel. Anno 2012 kunnen de rijke aandeelhouders van Opti Hedge dromen van grote winsten vanwege de nieuwe voedselcrisis die in het vooruitzicht ligt.

Uit interne stukken is gebleken dat BNP Paribas het fonds tegen alle regels in commercialiseerde in België.

De grootste aandeelhouder van BNP is de Belgische overheid. BNP Paribas was in 2011 de grootste bank ter wereld. In 2010 legde BNP Paribas uit dat Opti Hedge zowel uit een stijging als een daling van de voedselprijzen voordeel wil halen.

Emoties

Bij de speculatie met voedsel voert een computer de hele dag berekeningen uit en plaatst op basis van kleine schommelingen orders op de markt. Emoties komen er niet aan te pas, schreef de bank toepasselijk.

In 2011 werd 600 miljard dollar geïnvesteerd in de grondstoffenmarkt, 40 keer zo veel als 10 jaar eerder. In de officiële stukken van Opti Hedge staat nadrukkelijk dat de aandelen niet verhandeld mogen worden in België. Die beperking lapte BNP Paribas aan haar laars.

Leugens

Eind vorig jaar zei topman van BNP Paribas Investment Partners tegenover een commissie van het Franse parlement nog dat de bank zich niet schuldig maakte aan speculatie. Een jaar eerder had BNP Paribas een hedgefonds opgericht om te speculeren op de voedselmarkt.

Sinds augustus vorig jaar houden vijf Europese banken zich onder druk van niet-gouvernementele organisaties en de publieke opinie niet langer bezig met voedselspeculatie. Het gaat om de Duitse banken Commerzbank, Deutsche Bank, DekaBank en Landesbank Baden-Württemberg en de Oostenrijkse bank Volksbanken.

Bron: Dewereldmorgen.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
gallicflower
gallicflower
11 jaren geleden

Exopolitiek: Vlaanderen-Antwerpen kennisgenomen van…dat BNP Paribas het fonds tegen alle regels in commerciali-seerde in België,dat is voor de wetstraat nr 16. Bij eventuele samenwerking met Extraterrestrials op Vlaams grondgebied, wordt rekening gehouden te werken binnen industrie en economie en banken buiten de corruptie en criminialiteitszones,door transparantie van de boekhouding in directe samenwerking met de ECB en de ministers van Financiën van de Eurozone en het Europarlement…..Er zijn talrijke voorbeelden genoeg van bedrijven grote en kleine en banken die niet beursgenoteerd zijn enz …. daar wordt extra aandacht aan geschonken, het politiek imago niet laten besmeuren …..

yogi
yogi
11 jaren geleden

Owhoho de boefjes .. Maarja de spacekabouters komen ons redden is het niet ..

Beschouwer
Beschouwer
11 jaren geleden

Al lang bekend dat men met name in Chicago handelt met “futures” en dergelijke in landbouwprodukten. Al 100 jaar is dat zo. De film “Changing places” gaf dit al aan. Mercantiles exchange in met name Chicago en ook veel andere plaatsen en nu via Internet ook te doen die speculaties (in landbouwprodukten) vanachter uw bureau in Droldorp (bij wijze van spreken). Mocht u zin hebben in dit soort handel (geen reclame overigens) .

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

Er wordt dus met 20 maal meer graan gehandeld dan er is. Dit houdt in dat er theoretisch meer aanbod dan vraag is. Dit is compleet in het nadeel van speculanten, daar deze kopen bij een lage prijs en verkopen bij een hogere prijs en hiermee stabilisatie in de markt creeren. Het kunstmatig creeren van een overschot gaat dus direct in tegen de belangen van speculanten, daar er een veel groter aanbod is dan vraag en hiermee direct lagere prijzen veroorzaakten. Het is niet zo moeilijk allemaal. EEn overschot levert altijd een lagere prijs op en schaarste levert een hogere prijs op. Daarom is het bijvoorbeeld apart dat in Euorpa de prijs van brandstof omhoog gaat, terwijl hij hier in Brazilie gelijk blijft en in de VS al maanden aan het dalen is, ivm de enorme hoeveelheden olie en gas die op het moment maandelijks worden gevonden.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x