Homepagina » Het Complot » Britse overheid vernietigde op grote schaal documenten over koloniale wandaden
hanslopepark2394873249873498342

Britse overheid vernietigde op grote schaal documenten over koloniale wandaden

Uit grootschalig onderzoek blijkt dat duizenden documenten over Britse wandaden ten tijde van het koloniale rijk zijn vernietigd of op illegale wijze geheimgehouden.

Duizenden rapporten waarin misstanden uit de laatste jaren van het Britse Rijk uit de doeken werden gedaan zijn systematisch vernietigd om te voorkomen dat ze na de onafhankelijkheid in handen zouden vallen van overheden.

De documenten die bewaard bleven werden in het geheim overgevlogen naar Groot-Brittannië waar ze 50 jaar werden verborgen in een geheim archief van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zodat historici en burgers nooit te weten konden komen wat er was gebeurd.

Ernstige verlegenheid

Het archief kwam vorig jaar aan het licht toen een aantal Kenianen die tijdens de Britse koloniale overheersing waren vastgezet toestemming kregen van de rechter om de Britse regering aan te klagen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken beloofde 8.800 documenten van 37 voormalige koloniën vrij te geven die onder strenge bewaking lagen opgeslagen in Hanslope Park in Buckinghamshire.

De historicus die de procedure overziet, Tony Badger, zei dat de ontdekking van het archief het ministerie in ‘ernstige verlegenheid’ brengt. De eerste documenten zijn woensdag voor het eerst beschikbaar gekomen voor het publiek.

Systematische destructie

De documenten onthullen onder meer verslagen van inlichtingendiensten over de ‘eliminatie’ van vijanden van het koloniale rijk in Malaya in de vijftiger jaren. Ook blijkt dat de Britten de inheemse bevolking van Diego Garcia in de Indische Oceaan hebben verdreven.

Andere stukken beschrijven hoe de meest gevoelige informatie niet verborgen is gehouden, maar simpelweg werd vernietigd. Te lezen is hoe de Britse oud-minister van Koloniën Iain Macleod in 1961 opdracht gaf tot de systematische destructie van al het materiaal dat ‘de regering van hare majesteit in verlegenheid zou kunnen brengen’.

Georkestreerd door de CIA

Onder meer wordt duidelijk hoe verschillende Amerikaanse regeringen betrokken waren bij de kolonisatie van Brits-Guiana en dat het regime dat er na de onafhankelijkheid aan de macht kwam werd afgezet in een door de CIA georkestreerde staatsgreep.

De documenten die niet zijn vernietigd werden geheim gehouden om de reputatie van Groot-Brittannië intact te houden en de regering af te schermen tegen mogelijke rechtszaken. Nu enkele Keniaanse oud-gevangenen een overwinning hebben behaald tegen de Britse overheid zullen waarschijnlijk vele duizenden veteranen volgen.

Een aantal handleidingen geven enigszins een idee van de enorme omvang van de operatie en de schaal waarop informatie is vernietigd. Soms kregen koloniefunctionarissen in Kenia te horen dat het ‘was toegestaan, als alternatief voor vernietiging door vuur, om documenten in kratten te stoppen en zo ver mogelijk uit de kust in zee te dumpen’.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

arts

Arts waarschuwt voor gevaren nieuwe vaccintechnologie: ‘Schokkend en alarmerend’

Het hoge tempo waarin het coronavaccin wordt ...

routekaart

Is dit de volgende stap in het grote coronaplan? Mogelijke routekaart gelekt

De Ierse YouTuber Dave Cullen, bekend onder ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x