Universum

Mysterieuze ‘donkere materie’ nog vreemder

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen die de Melkweg in kaart brengen stonden versteld toen ze niet in staat waren iets onzichtbaars te vinden.

Het team was op zoek naar bewijs voor donkere materie, de substantie die naar verwachting 83 procent van de materie in het universum uitmaakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het kan echter niet worden gedetecteerd met behulp van het blote oog of bestaande astronomische technieken. Het wordt daarentegen indirect gedetecteerd door de aantrekkingskracht die het uitoefent op andere kosmische fenomenen.

Massa

Astronomen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) zeiden dat ze bewijs zouden vinden voor donkere materie rond de zon nadat ze de bewegingen van meer dan 400 sterren in de Melkweg in kaart hadden gebracht. Ze vonden echter niets.

“De massa die we afleiden komt goed overeen met wat we zien in het gebied rond de zon,” zei teamleider Christian Moni Bidin van de Universiteit van Concepción in Chili in een persverklaring. “Onze berekeningen laten zien dat het [donkere materie] te zien zou moeten zijn in onze metingen, maar het was er niet!”

Mysterieuzer

Hij voegde toe dat de Melkweg veel sneller roteert dan verklaard kan worden door zichtbare materie alleen. “Dus als blijkt dat zich geen donkere materie bevindt op de plaats waar we het verwachten moet een nieuwe oplossing worden bedacht voor het probleem van de verborgen massa,” ging Bidin verder. “Onze resultaten zijn in strijd met de huidige geaccepteerde modellen. Het mysterie van donkere materie is nog mysterieuzer geworden.”

Het ESO-team gebruikte de 2,2 meter telescoop van het La Silla Observatorium in het zuidelijke deel van de kurkdroge Atacamawoestijn in Chili.

Bron: AFP

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x