Homepagina » Archeologie » Buitenaards organisch materiaal ontdekt in Zuid-Afrikaans gebergte. Geologen doen unieke vondst
Buitenaards organisch materiaal ontdekt in Zuid-Afrikaans gebergte. Geologen doen unieke vondst

Buitenaards organisch materiaal ontdekt in Zuid-Afrikaans gebergte. Geologen doen unieke vondst

In het Makhonjwa-gebergte in Zuid-Afrika worden de oudste stenen ter wereld gevonden. Niet al deze stenen zijn van de aarde afkomstig.

Wetenschappers laten weten dat ze er sporen van organisch buitenaards materiaal hebben gevonden in 3,3 miljard jaar oud vulkanisch sediment.

“Het is voor het eerst dat we bewijs hebben gevonden voor buitenaards koolstof in aardse stenen,” reageerde astrobioloog Frances Westall van de Franse overheidsorganisatie voor wetenschappelijk onderzoek CNRS.

Uitzonderlijke kenmerken

De onderzoekers stuitten op een laag gesteente met uitzonderlijke kenmerken.

Het team van Westall ontdekte in het gebergte een twee millimeter dikke laag gesteente die twee soorten organisch buitenaards materiaal bleek te bevatten.

Het is nooit eerder voorgekomen dat wetenschappers in dit soort koolstofhoudende meteorieten organische bestanddelen hebben aangetroffen.

Andere planeten

Het gesteente bleek ook nanodeeltjes nikkel, chroom en ijzer te bevatten, iets wat je gewoonlijk niet aantreft in aardse rotsformaties.

We zouden dit soort organisch materiaal afkomstig uit meteorieten ook kunnen aantreffen op andere planeten, zo denken de onderzoekers.

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Geochimica et Cosmichimica Acta.

[New Scientist, Gizmodo]


Vind je dit belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

5 reacties

 1. Een miljard jaar, Ha! Ik zou graag de datering methode zien die ze daarbij gebruikt hebben. Klinkt mij als natte vinger werk samen met een hele berg vooringenomen aannames.

  6 likes
  • 3,3 miljard jaar. Dit gebeurt vaak met koolstofdatering. Het is zeker geen natte vingerwerk:
   https://nl.m.wikipedia.org/wiki/C14-datering

   Voor de rest, goed artikel!

   2 likes
   • Ow natuurlijk, dus hoe wil je bevestigen dat de theorie waar koolstof datering op gebaseerd is precies zo zou uitkomen als ingeschat bij het monster? VERONDERSTEL je dit met een empirisch onbevestigde aanname toevallig? Hoe kun je in godsnaam alle variabele invloeden inschatten?! Je hebt geen enkele zinnige maatstaf om mee te meten als je met extrapolaties van miljarden jaren komt! Het is krankzinnig om te geloven dat zulke soort aannames ooit vastheid zullen vinden in empirisch bewijs!

    1 likes
   • @ Beftekkel

    Iemand die Wikipedia als bron vermeld moet ik altijd om lachen. Wikipedia is door elke flapdrol aan te passen.

    1 likes
 2. Een laag van 2 millimeter koolstof…..dat stelt opzicht al niks voor, meer nog, dat laagje zou 3.6 miljard jaren geleden zijn gevormd, de Aarde was op dat moment nog aan het afkoelen/uit gassen.

  Dat betekend ook dat ons planetenstelsel nog niet tot rust was/is gekomen, waarbij er nog heel veel stof/gruis/puin aanwezig was in ons planetenstelsel.
  Dat betekend ook dat nagenoeg alle planeten in ons planetenstelsel elementen bevatten die afkomstig zijn van de planeten onderling.

  Nikkel/chroom en ijzer vind je wel in ons Aardse gesteente terug, het word ook volop gewonnen uit het Aardse gesteente.
  Al deze elementen worden diep in onze Aarde gevormd, meer nog, nagenoeg alle rots planeten bevatten deze elementen…..dus wat men daar komt vertellen is compleet van de pot gerukt…hou je bij de feiten!!

  De titel is wat verleidelijk, maar het betekend niet dat het buitenaards is in de zin van het woord….dus geen aliens of wat dan ook van dat.

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

ruimtesignaal

Harvard-prof: Dit ruimtesignaal is mogelijk van een buitenaardse beschaving

Eerder deze maand kondigden Canadese onderzoekers aan ...

ufo's

Zijn dit de echte redenen waarom de Amerikaanse overheid zo geheimzinnig doet over UFO’s?

Lange tijd werd er lacherig gedaan over ...