Homepagina » Gezondheid » Nieuwe medicijnen niet goed getest, eisen te laag
Nieuwe medicijnen niet goed getest, eisen te laag

Nieuwe medicijnen niet goed getest, eisen te laag

Van de nieuwe medicijnen die de afgelopen tien jaar op de markt zijn verschenen is ruim 15 procent onvoldoende getest.

De geneesmiddelen voldoen niet aan de Europese regels om medicijnen voor langdurig gebruik minstens een half jaar onder 300 patiënten en minstens een jaar bij 300 patiënten te testen.

Dat schrijven farmaco-epidemiologen van de Universiteit Utrecht en collega’s van het UMC Utrecht, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en zijn Britse evenknie MHRA in het tijdschrift PLOS Medicine. Ze pleiten voor aanpassing van de regelgeving en vervolgonderzoek en toezicht na toelating.

Lage eisen

De onderzoekers bekeken de toelatingsdossiers van alle 200 nieuwe medicijnen die tussen 2000 en 2010 in Europa zijn goedgekeurd. Het ging onder meer om 84 nieuwe geneesmiddelen voor langdurig gebruik voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en astma.

In ruim 15 procent van de gevallen bleek het onderzoek naar effectiviteit en bijwerkingen minder patiënten te omvatten dan de regelgeving eist. Farmaco-epidemioloog Ruben Duijnhoven zei dat ‘die eisen sowieso al laag zijn’.

“We willen graag met artsen en patiënten in gesprek over de mate van onzekerheid die acceptabel is bij toelating van nieuwe geneesmiddelen,” zei hoogleraar Farmacotherapie Ton de Boer. “Samen moeten we bepalen wat de optimale balans is tussen de mate van zekerheid over de effecten en de kosten en beschikbaarheid van nieuwe middelen.”

Volgens de huidige regelgeving moeten medicijnen voor langdurig gebruik in totaal bij minimaal 1000 patiënten worden getest, waarvan minimaal zes maanden bij 300 patiënten en minimaal één jaar bij 100 patiënten.

Meer zekerheid

Hoewel in 85 procent van de nieuw toegelaten geneesmiddelen wel aan deze eisen werd voldaan merkt Duijnhoven op: “Voor het ontdekken van zeldzamere, maar ernstige bijwerkingen is dit aantal patiënten statistisch gewoon te klein.”

Meer zekerheid krijgen over bijwerkingen en effectiviteit kan door langduriger onderzoek bij meer patiënten. Het kan daardoor langer duren voor nieuwe geneesmiddelen op de markt komen en ze gaan dan ook meer kosten.

Naast de recente ophef over anticonceptiepillen in Nederland is nu ook het antibraakmiddel Domperidon in opspraak geraakt. Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb heeft twee nieuwe meldingen van sterfgevallen ontvangen die in verband worden gebracht met het middel.

Sinds vorige week zijn in totaal zeven nieuwe klachten binnengekomen bij Lareb. Naast de twee fatale gevallen zijn er drie meldingen waarbij sprake is van hartklachten. Het omstreden middel is zonder recept verkrijgbaar in de apotheek.

Bron: Uu.nl

Gerelateerd:

 Vond je dit interessant? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

5 reacties

 1. Kwakzalverij!

  0 likes
 2. Big business as usual, deze branche gaat ondanks giga inkomsten letterlijk en figuurlijk over lijken.

  0 likes
 3. Nee hoor, het is een lam excuus om alle geneesmiddelen weer aan een onderzoek te onderwerpen, want er lopen momenteel heel veel patenten af.

  0 likes
 4. De vloek van onze commerciele samenleving waarin we elkaar uitsluiten omdat we werken voor het eigen gewin.

  1) Een zieke wil genezen.
  2) Een pharmaceut oefent zijn bedrijf uit.
  3) Een arts begeleidt de zieke in een proces naar genezing.

  Wanneer ik het artikel lees, denk ik dat je er voor (relatief) nieuwe geneesmiddelen niet onderuit komt een volgsysteem te hanteren.
  Juist om ervaringen te registreren, maar zeker ook om ervaringen toegankelijk te maken voor iedereen (het publiek!).
  Eigenlijk doet de farmaceut dat tijdens het proces van acceptatie van een geneesmiddel. Hij stelt geheime rapportages op, waarna het geneesmiddel al dan niet wordt toegelaten.
  Er is best veel bekend bij fabrikanten, maar er is zo weinig openbaar toegankelijk.

  Onmiddelijk zeg ik erbij dat ik zo’n volgsysteem eigenlijk haat. Het maakt patienten tot anonieme proefdieren. Technocratie pur sang, waarin alles is vastgelegd in procedures, regeltjes, rapportages, cijfertjes etc..

  Toch zou het een aanwinst zijn wanneer farmaceuten meer informatie zouden openbaren op hun websites.

  0 likes
 5. Chemische en/of synthetische medicijnen zouden eigenlijk NOOIT goedgekeurd mogen worden omdat het puur vergif is waardoor je NOG zieker wordt! HET ZOU JUIST VERBODEN MOETEN WORDEN! Helaas is het 1 grote corrupte bende om ons ziek te maken. Het beste medicijn komt uit de natuur, precies zoals het bedoelt is.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

president

President El Salvador onthult: Meeste wereldleiders gebruiken hydroxychloroquine tegen corona

Wereldleiders krijgen het advies om hydroxychloroquine te ...

hoogleraar

Hoogleraar: ‘Dit is waarom je coronaboetes niet moet betalen’

Hoogleraar Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen ...