Gezondheid

Meer medicijnen in Nederlands drinkwater dan nodig

Help door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sinds de ontdekking van het bestrijdingsmiddel bentazon in het Amsterdamse drinkwater in de jaren tachtig komt er steeds meer aandacht voor de aanwezigheid van geneesmiddelen in kraanwater.

Zuiveringsinstallaties verwijderen een deel van de medicijnen uit rioolwater. De rest komt met het gezuiverde water in het oppervlaktewater terecht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Wel worden er steeds meer geneesmiddelen in de watercyclus opgespoord. Het afvalwater van de farmaceutische industrie wordt ook deels afgevoerd via het riool. De zuiveringsinstallaties zijn niet specifiek ontworpen om geneesmiddelen te verwijderen.

Onbedoelde effecten

Naar schatting dumpen de 353 zuiveringsinstallaties ieder jaar 11 ton geneesmiddelen en 13 ton röntgencontrastmiddelen in het oppervlaktewater. Voor de productie van drinkwater wordt onder meer oppervlaktewater gebruikt. Tot nu toe zijn er ongeveer 200 verschillende geneesmiddelen in het oppervlaktewater gevonden.

Middelen die veel in drinkwaterbronnen worden gemeten zijn: (acetyl)salicylzuur, bezafibraat, bisoprolol, carbamazepine, erytromycine, diclofenac, clofibrinezuur, metoprolol en sulfamethoxazol. Daarnaast worden vaak ibuprofen en fenofibrinezuur gevonden.

Geneesmiddelen veroorzaken bij relatief lage concentraties een effect bij de mens. Daarnaast is het denkbaar dat medicijnen ook onbedoelde effecten hebben op waterorganismen. Na chronische blootstelling aan carbamazepine en metoprolol is bij karpers nier- en leverschade vastgesteld. Na drie weken blootstelling aan diclofenac is bij forellen nier-, kieuw- en leverschade geconstateerd.

Toxiciteit

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toonde residuen van amoxicilline, ciprofloxacine, claritromycine, erytromycine en (acetyl)sulfamethoxazol aan in gezuiverd afvalwater. Daarnaast kunnen medicijnen elkaar onderling in toxiciteit versterken. Dit betekent dat geneesmiddelen die individueel niet te detecteren zijn toch kunnen bijdragen aan de totale toxiciteit.

Het RIVM concludeerde recentelijk dat het gezondheidsrisico voor de consument ‘verwaarloosbaar’ is, maar merkt op dat de marges steeds kleiner worden. Wel noemt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde het belangrijk om het klantvertrouwen in acht te nemen. Het blad verwijst naar de fluordiscussie in de jaren zeventig toen de Hoge Raad oordeelde dat drinkwaterbedrijven geen stoffen mogen toevoegen voor andere doeleinden dan het bereiden van drinkwater. Medicatie via drinkwater werd beoordeeld als niet toelaatbaar.

Geneesmiddelen kunnen op vier manieren effectief uit de watercyclus worden gezuiverd:

  • Verwijdering uit afvalwater op rioolzuiveringsinstallaties
  • Verwijdering uit afvalwater in ziekenhuizen
  • Verwijdering van geneesmiddelen uit urine
  • Verminderen of veranderen van het geneesmiddelengebruik

Het tijdschrift pleit voor het stimuleren van milieuvriendelijke geneesmiddelen, ook wel ‘green pharmacy’ genoemd. Daarnaast is er voor de arts een rol weggelegd om het probleem van medicijnen in het drinkwater aan te pakken, aldus het blad. De arts kan kritischer zijn bij het voorschrijven van middelen.

Bron: Ntvg.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
#kefashan
#kefashan
12 jaren geleden

Dat moet een gruwel zijn in de ogen der farmaceutische industrie: binnenkort hoeven we alleen nog maar kraanwater te drinken voor de behandeling van onze depressies!

Anne Huitema
Anne Huitema
12 jaren geleden

En dan maar blijven volhouden dat het drinkwater in nederland een van de veiligste drinkwaters is.
Ik blijf liever gebruik maken van flesjes bronwater, niet dat die altijd eerlijk zijn in hun vermelding van bronwater……
maar ja je moet toch wat.

iep
iep
12 jaren geleden

Ja hoor, daar is dan! De reden om kraanwater te privatiseren!

Rien
Rien
12 jaren geleden

Het kan nog erger worden. Ik las vanochtend in de Tribune van de SP, dat de EU in al haar wijsheid en goede bedoelingen met ons Europeanen nu ook de marktwerking bij de drinkwaterleidingbedrijven wil invoeren. Privatiseren die handel! Ons water zal er dan niet bepaald gezonder door worden.

Hetty
Hetty
12 jaren geleden

Ik zou zeggen koop het spiegelbeeld van januari…daar staat nog veel meer goede info in over alle wantoestanden en manipulaties !

doosbewoner
doosbewoner
12 jaren geleden

Ik kook mijn kraanwater en drink het als thee. Of ik laat het afkoelen en dan doe ik het in een fles met bijvoorbeeld een stukje rozenkwarts.
iig drink ik het spul niet direkt uit kraan

ik
ik
12 jaren geleden

Ik distilleer mijn water,en voeg achteraf weer mineralen toe.
Het water wat achterblijft in de distilleerketel is BRUIN roest achtig.
en ruikt ongelofelijk vies, ik woon in amsterdam, en als er iemand is die dit water kan en wild testen op wat er in zit , hoor ik het graag.

Plien
Plien
12 jaren geleden

#1 #kefashan. Scheelt enorm in de eigen bijdrage en de premie van de zorgverzekering kan ook weer naar normale proporties. Zo! ik neem nog een glaasje proost!

jan
jan
12 jaren geleden

[quote name=”ik”]
Het water wat achterblijft in de distilleerketel is BRUIN roest achtig.
en ruikt ongelofelijk vies, ik woon in amsterdam, en als er iemand is die dit water kan en wild testen op wat er in zit , hoor ik het graag.[/quote]

Omdat ijzer niet slecht is voor de gezondheid mag het in leidingwater aanwezig zijn. Niet in grote hoeveelheden, want dan zou je roestvlekken in het wasgoed krijgen.

http://www.leerwiki.nl/Bruin_water

Frits
Frits
12 jaren geleden

Ee tijd geleden verkondigde Vitens nog dat het nederlands water op de menukaart kan: leugens dus, http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=156269

Schuifknoop
Schuifknoop
12 jaren geleden

Mijn goudvis heeft nooit hoofdpijn.

scepticalP
scepticalP
12 jaren geleden

Tip,
gooi wat kristallen in een fles.. bv 7 chackra stenen (te koop voor n paar eurie’s)en/of plak er stickertjes/plakkertjes op met texten als, liefde genezing kracht enz enz.. en je water zal gezuiverd worden..
Van DR Emoto geleerd! 😉
Non believers google Masaru Emoto!
Peace

David
David
12 jaren geleden

Kijk eens hier:

http://www.fegon-waterbehandeling.nl/

Deze installatie hebben wij onlangs laten doen en geeft fantastisch zuiver water 🙂 Nu alleen nog revitaliseren.

nora
nora
12 jaren geleden

ia dit artikel een reclame voor het kangenwater van niburu?

V
V
12 jaren geleden

Ik denk niet dat het koken van nederlands water veel zin heeft, dat gebeurt vast al wel in het filteringscomplex. En ze hebben daar vast peperdure filters, dus zul je denk ik met een goedkope filter niet veel bereiken qua het verwijderen van medicijnrestanten. Misschien een filter van rond de $100-300…

Deze waterfilter filtert de meeste stoffen die volgens bovenstaand onderzoek in ons drinkwater zitten… http://nanocarb.com/lab_en.html

“carbamazepine (antiepileptic drug), clofibric acid (active metabolite of several blood lipid regulating drugs), diclofenac (analgesic, antifheumatic drug), ibuprofen (analgesic antifheumatic drug)” … en daarnaast deze: “ketoprofen (analgesic drug) and propyphenazone (analgesic drug).”

Helaas is deze alleen voor kraanwater bedoeld en ik heb geen andere gezien die deze middelen filtert…

Ik
Ik
12 jaren geleden

@jan
Bedankt voor advies (ijzer dacht ik ook :))en link.
Maar ik ben echt op zoek naar iemand die het kan testen op andere dingen.
Ik wil nu wel eens wat zeker weten !!!!

H.krohne
H.krohne
12 jaren geleden

Ik vind de uitdrukking, meer medicijnen dan nodig, wel een hele vreemde uitdrukking.
Naar mijn idee horen er geen medicijnen in drinkwater te zitten en geeft het meer aan dat men niet voldoende kan filteren en reinigen.

Frits
Frits
12 jaren geleden

[quote name=”H.krohne”]Ik vind de uitdrukking, meer medicijnen dan nodig, wel een hele vreemde uitdrukking.
Naar mijn idee horen er geen medicijnen in drinkwater te zitten en geeft het meer aan dat men niet voldoende kan filteren en reinigen.[/quote]
Het filteren van hormonen is bijna niet mogelijk. Je kunt gevitaliseerd water gebruiken, maar ook dit gaat – als je het goed doet – over 4 filters.

V
V
12 jaren geleden

[quote name=”Frits”][quote name=”H.krohne”]Ik vind de uitdrukking, meer medicijnen dan nodig, wel een hele vreemde uitdrukking.
Naar mijn idee horen er geen medicijnen in drinkwater te zitten en geeft het meer aan dat men niet voldoende kan filteren en reinigen.[/quote]
Het filteren van hormonen is bijna niet mogelijk. Je kunt gevitaliseerd water gebruiken, maar ook dit gaat – als je het goed doet – over 4 filters.[/quote]
Over wat voor soort filters heb je het dan? Zou een Berkley filter effect hebben?

V
V
12 jaren geleden

In de samenvatting van het onderzoek staat:

“De concentratie van de geneesmiddelen in drinkwater ligt ten minste een factor 1000 onder de minimale therapeutische dosis.”

Als ther. dosis 20mg is, gaat het om minder dan ~0,02 mg (20 microgram).

Staat er in het hele onderzoek bij over welke hoeveelheid water dit dan gaat?

Bij bijv. arsenic lijkt het gemeten te worden per liter en is niet meer dan 10 microgram per liter toegestaan.

Waarschijnlijk valt het dus mee en zijn de toxische effecten te verwaarlozen wanneer je gezond eet (anti-oxidanten, chlorophyll, alkaliniteit etc.)

Maar de medicijnen zullen ook andere effecten kunnen hebben, dus ik zou ze er graag uit willen.

Als een filtertje van $100 van een onbekend lab wordt verkocht aan een kleine groep consumenten, is een gigantische zuiveringsinstallatie ook in staat om deze medicijnen er verder uit te filteren.

Frits
Frits
12 jaren geleden

[quote name=”V”][quote name=”Frits”][quote name=”H.krohne”]Ik vind de uitdrukking, meer medicijnen dan nodig, wel een hele vreemde uitdrukking.
Naar mijn idee horen er geen medicijnen in drinkwater te zitten en geeft het meer aan dat men niet voldoende kan filteren en reinigen.[/quote]
Het filteren van hormonen is bijna niet mogelijk. Je kunt gevitaliseerd water gebruiken, maar ook dit gaat – als je het goed doet – over 4 filters.[/quote]
Over wat voor soort filters heb je het dan? Zou een Berkley filter effect hebben?[/quote]
Het zijn 4 filters waarin het water draait via de manier van Viktor Schauberger. Ik heb daar al eens een bericht over geplaatst.
Aktieve koolstof haalt geen hormonen uit het water en water gezuiverd via Brita werken niet; het is aktieve koolstof. Water destilleren heeft ook geen zin, omdat puur water dodelijk kan zijn: omdat er geen mineralen in zitten onttrekt het belangrijke stoffen uit het lichaam, je kunt je dus dooddrinken.

Frits
Frits
12 jaren geleden

[quote name=”V”][quote name=”Frits”][quote name=”H.krohne”]Ik vind de uitdrukking, meer medicijnen dan nodig, wel een hele vreemde uitdrukking.
Naar mijn idee horen er geen medicijnen in drinkwater te zitten en geeft het meer aan dat men niet voldoende kan filteren en reinigen.[/quote]
Het filteren van hormonen is bijna niet mogelijk. Je kunt gevitaliseerd water gebruiken, maar ook dit gaat – als je het goed doet – over 4 filters.[/quote]
Over wat voor soort filters heb je het dan? Zou een Berkley filter effect hebben?[/quote]
Het is het laten draaien van water: onderzoek Viktor Schauberger. Het gaat dan niet zozeer om het filteren – dat kan met jong hout – maar om het vitaliseren: energie in het water geven.
Schauberger: https://www.youtube.com/watch?v=3wl-Temag9E

Timothy Drake
Timothy Drake
12 jaren geleden

“Geneesmiddelen kunnen op vier manieren effectief uit de watercyclus worden gezuiverd: …”

Geen van de 4 gaan plaatsvinden dus gewoon je flesje bronwater kopen bij de super. Ik vertrouw niks meer. Misschien is regenwater opvangen nog wel beter. Honden en katten drinken alles liever behalve water uit uit de kraan. Hoe kan dat?

Frits
Frits
12 jaren geleden

[quote name=”Timothy Drake”]”Geneesmiddelen kunnen op vier manieren effectief uit de watercyclus worden gezuiverd: …”

Geen van de 4 gaan plaatsvinden dus gewoon je flesje bronwater kopen bij de super. Ik vertrouw niks meer. Misschien is regenwater opvangen nog wel beter. Honden en katten drinken alles liever behalve water uit uit de kraan. Hoe kan dat?[/quote]
Ze zijn geconditioneerd.

JW
JW
12 jaren geleden

Dus mensen, als je hoofdpijn hebt gewoon een glaasje kraanwater nemen 😉

Henk de Groot
Henk de Groot
10 jaren geleden

Ik drink alleen nog maar water dat ik zelf heb gedestilleerd (alle vaste stoffen blijven dan achter). Dat is op zich niet zo moeilijk uit te voeren, maar ja, niet iedereen zal dit kunnen / willen doen. Als je 12 liter leidingwater hebt gedestilleerd wil je niet weten wat er aan vreemde, gelige troep achterblijft (en dat meurt) … Hangt ook weer af van de regio waar je woont.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x