Gezondheid

Meer medicijnen in Nederlands drinkwater dan nodig

Help mee door dit met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sinds de ontdekking van het bestrijdingsmiddel bentazon in het Amsterdamse drinkwater in de jaren tachtig komt er steeds meer aandacht voor de aanwezigheid van geneesmiddelen in kraanwater.

Zuiveringsinstallaties verwijderen een deel van de medicijnen uit rioolwater. De rest komt met het gezuiverde water in het oppervlaktewater terecht.

Wel worden er steeds meer geneesmiddelen in de watercyclus opgespoord. Het afvalwater van de farmaceutische industrie wordt ook deels afgevoerd via het riool. De zuiveringsinstallaties zijn niet specifiek ontworpen om geneesmiddelen te verwijderen.

Onbedoelde effecten

Naar schatting dumpen de 353 zuiveringsinstallaties ieder jaar 11 ton geneesmiddelen en 13 ton röntgencontrastmiddelen in het oppervlaktewater. Voor de productie van drinkwater wordt onder meer oppervlaktewater gebruikt. Tot nu toe zijn er ongeveer 200 verschillende geneesmiddelen in het oppervlaktewater gevonden.

Middelen die veel in drinkwaterbronnen worden gemeten zijn: (acetyl)salicylzuur, bezafibraat, bisoprolol, carbamazepine, erytromycine, diclofenac, clofibrinezuur, metoprolol en sulfamethoxazol. Daarnaast worden vaak ibuprofen en fenofibrinezuur gevonden.

Geneesmiddelen veroorzaken bij relatief lage concentraties een effect bij de mens. Daarnaast is het denkbaar dat medicijnen ook onbedoelde effecten hebben op waterorganismen. Na chronische blootstelling aan carbamazepine en metoprolol is bij karpers nier- en leverschade vastgesteld. Na drie weken blootstelling aan diclofenac is bij forellen nier-, kieuw- en leverschade geconstateerd.

Toxiciteit

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toonde residuen van amoxicilline, ciprofloxacine, claritromycine, erytromycine en (acetyl)sulfamethoxazol aan in gezuiverd afvalwater. Daarnaast kunnen medicijnen elkaar onderling in toxiciteit versterken. Dit betekent dat geneesmiddelen die individueel niet te detecteren zijn toch kunnen bijdragen aan de totale toxiciteit.

Het RIVM concludeerde recentelijk dat het gezondheidsrisico voor de consument ‘verwaarloosbaar’ is, maar merkt op dat de marges steeds kleiner worden. Wel noemt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde het belangrijk om het klantvertrouwen in acht te nemen. Het blad verwijst naar de fluordiscussie in de jaren zeventig toen de Hoge Raad oordeelde dat drinkwaterbedrijven geen stoffen mogen toevoegen voor andere doeleinden dan het bereiden van drinkwater. Medicatie via drinkwater werd beoordeeld als niet toelaatbaar.

Geneesmiddelen kunnen op vier manieren effectief uit de watercyclus worden gezuiverd:

  • Verwijdering uit afvalwater op rioolzuiveringsinstallaties
  • Verwijdering uit afvalwater in ziekenhuizen
  • Verwijdering van geneesmiddelen uit urine
  • Verminderen of veranderen van het geneesmiddelengebruik

Het tijdschrift pleit voor het stimuleren van milieuvriendelijke geneesmiddelen, ook wel ‘green pharmacy’ genoemd. Daarnaast is er voor de arts een rol weggelegd om het probleem van medicijnen in het drinkwater aan te pakken, aldus het blad. De arts kan kritischer zijn bij het voorschrijven van middelen.

Bron: Ntvg.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
#kefashan
#kefashan
9 jaren geleden

Dat moet een gruwel zijn in de ogen der farmaceutische industrie: binnenkort hoeven we alleen nog maar kraanwater te drinken voor de behandeling van onze depressies!

Anne Huitema
Anne Huitema
9 jaren geleden

En dan maar blijven volhouden dat het drinkwater in nederland een van de veiligste drinkwaters is.
Ik blijf liever gebruik maken van flesjes bronwater, niet dat die altijd eerlijk zijn in hun vermelding van bronwater……
maar ja je moet toch wat.

iep
iep
9 jaren geleden

Ja hoor, daar is dan! De reden om kraanwater te privatiseren!

Rien
Rien
9 jaren geleden

Het kan nog erger worden. Ik las vanochtend in de Tribune van de SP, dat de EU in al haar wijsheid en goede bedoelingen met ons Europeanen nu ook de marktwerking bij de drinkwaterleidingbedrijven wil invoeren. Privatiseren die handel! Ons water zal er dan niet bepaald gezonder door worden.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

26
0
We lezen graag je reactie!x