Homepagina » Gezondheid » Genetische modificatie voor consumenten vaak onzichtbaar
Genetische modificatie voor consument vaak onzichtbaar

Genetische modificatie voor consumenten vaak onzichtbaar

In Nederland krijgen veel dieren veevoer waar genetisch aangepaste gewassen in zijn verwerkt. Deze gewassen komen via de achterdeur ons land binnen.

Niemand ziet het. Op de etiketten hoeft niet te worden vermeld dat het varken, de koe of de kip genetisch gemodificeerd veevoer heeft gegeten.

Voedselwaakhond Foodwatch stelt dat de consument het recht heeft om te weten wat hij eet, zodat hij een bewuste keuze kan maken. Foodwatch pleit voor verplichte etikettering op producten die direct of indirect zijn gemaakt met behulp van genetisch aangepaste gewassen.

Schadelijk

Volgens de Europese regelgeving moet op verpakkingen worden aangegeven wanneer een voedselproduct meer dan 0,9 procent transgene organismen bevat. Dit geldt alleen voor producten waar de genetisch aangepaste organismen als direct ingrediënt in zijn verwerkt.

Meer dan 58 procent van de Europeanen wil geen genetisch gemodificeerde gewassen in zijn voedsel. Als reden noemen zij dat deze gewassen schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. De langetermijneffecten van transgene gewassen zijn nog maar weinig onderzocht.

Machtspositie

De groeiende teelt van genetisch aangepaste gewassen wordt beheerst door enkele machtige corporaties, waaronder Monsanto. De machtspositie van deze bedrijven heeft grote gevolgen voor rechten van kleine boeren die zaden en bestrijdingsmiddelen van deze chemiegiganten moeten kopen.

Daarnaast worden genetisch gemodificeerde gewassen in verband gebracht met het verlies van biodiversiteit. Bovendien neemt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in veel gevallen niet af, maar juist toe.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. Er zijn intussen al legio onderzoeken gepleegd naar de langere termijneffecten van GM voedsel. Een van de uitkomsten was, dat het nieren van proefdieren deed verschrompelen …
  Toevoeging aan het artikel: ook in paardenvoer zitten GM ingrediënten; soja en mais zijn eigenlijk al niet meer natuurlijk te verkrijgen, behalve als je het zelf verbouwt, lijkt me. Daarom koop ik sowieso niets geen voedsel meer wat op enigerlei wijze door de industrie be of verwerkt is, zoals pizza, vegetarische vleesvervangers, quiches uit de koeling etc.
  Aan Aurelia: beter spreken van: GM voedsel komt niet van Moeder Aarde zelf af, want met de term God of Goddelijk veroorzaak je altijd veel verwarring, omdat dit een religieus tintje heeft. De Aarde is ook een Lichtwezen, en zij is perfect zoals zij van oorsprong was. GM voedsel is daarentegen afkomstig van de astrale of demonische krachten en geeft dus niets dan negativiteit en afbraak van het lichaam.

  2 likes
 2. marga Soeverein Mens

  Genetisch gemodificeerd betekent dat er geen Goddelijke energie in zit. En juist die energie geeft ons het leven.

  1 likes
 3. De natuur hoort zelf zijn gang te gaan ivbm nieuwe soorten rassen te creeren, en niet wij mensen die maar raak expirimenteren zonder de gevolgen op lange termijn te kennen ! Wat wij mensen doen heeft niets te maken zoals de natuur veranderingen aanbrengt aan gewassen en dieren enz ! MAW we zijn als mensen hier niet op een gezonde manier mee bezig !

  1 likes
 4. Genetisch gemodificeerd voedsel?

  KIELHALEN!!!!!!

  1 likes
 5. [quote name=”marga Soeverein Mens”]Genetisch gemodificeerd betekent dat er geen Goddelijke energie in zit. En juist die energie geeft ons het leven.[/quote]

  Dat is raar, dus omdat-ie wat verkeerds gegeten heeft verdwijnt alle Goddelijke energie eruit?

  Waarom denk je dat?

  0 likes
 6. Wat maken wij ons toch druk om niks, nu heel de mensheid zelf op het punt staat om te worden gemodificeerd en geassimileerd door de Borg.

  0 likes
 7. [quote name=”marga Soeverein Mens”]Genetisch gemodificeerd betekent dat er geen Goddelijke energie in zit. En juist die energie geeft ons het leven.[/quote]
  ik ben benieuwd waar die goddelijke erergie gebleven is dan.en waar zit het wel in?

  0 likes
 8. [quote name=”Aurelia”][quote name=”marga Soeverein Mens”]Genetisch gemodificeerd betekent dat er geen Goddelijke energie in zit. En juist die energie geeft ons het leven.[/quote]

  Dat is raar, dus omdat-ie wat verkeerds gegeten heeft verdwijnt alle Goddelijke energie eruit?

  Waarom denk je dat?[/quote]

  Door genetische modicifering is het electromagnetische spectrum van het voedsel ver uit balans (wat schadelijke gevolgen heeft) en zwakt de voedingswaarde sterk af. Wezens die dit eten worden ook veel zwakker. Het spectrum (blauwdruk) wordt waarschijnlijk bedoeld als “goddelijke” energie.

  0 likes
 9. Allereerst: ik ben tegen GM voedsel, laat dat voorop staan.
  Maar de sprookjes die hier voorbijkomen gaan me echt te ver.

  genetisch gemodificeerd betekent dat er veranderingen in de genetische eigenschappen van (in dit geval) planten worden aangebracht, zodat ze eigenschappen krijgen die wij prettig vinden.
  Dat gebeurt al eeuwen, om niet van milennia te spreken: wat denk je van tulpen in verschillende kleuren, verschillende rassen aardappelen of tomaten, dat gebeurt echter door “veredeling”, dus niet in een laboratorium, maar door steeds selectiever verschillende rassen te kruisen en alleen degene met de eigenschap (kleur of smaak) die je bevalt gebruiken om mee door te kweken.
  Niets niuws onder de zon dus.

  Sterker nog: de natuur doet dit ook zelf; survival of the fittest betekent niets anders dan dat de soort met de genetische eigenschappen, die het meest geschit zijn voor de omstandigheden hier en nu, overleeft. Vandaar bijvoorbeeld tegenwoordig veel minder beharing bij mensen, met onze centraal verwarmde huizen heb je die immers niet meer nodig?

  Ik geloof niet dat er minder energie, goddelijk of anderszins, in GM planten zitten. Wel wil ik weten wát er in mijn voedsel zit, dus het moet wat mij betreft wel op de verpakking staan. Dan kan ik, en iedereen met mij, bewust kiezen wat ik eet.

  0 likes
 10. Het is bekend dat demonen ook nogal eens in ons voedsel kruipen. Het belangrijkste symptoom van dit type voedselvergiftiging is, dat men braakneigingen krijgt van alles wat het traditionele christendom vertegenwoordigt.

  0 likes
 11. Nederland is sinds honderden jaren een draaipunt voor ‘verboden’ en illegale stoffen. Begon met de VOC met de Opium en Cocaine (ACF, Amsterdamse Cocaine Fabrieken) dus nooit spijzen en zo. Wat er in Rotterdam binnenkomt en ge-re-exporteerd wordt is totaal geheim.De meest illegale produkten draaien er door. De grootste Junk food fabrieken in Europa zijn in Nederland. Bijna alles voor export, maar heel Nederland wordt er ook van voozien. Je kan het niet ontkomen. De z.g. bio in Nederland is bijna totaal zonder controle, alles gaat erin. Nederland Melk land, die troep was bedoeld voor alleen koeien, nooit voor mensen. Nooit opgevallen dat alle jongeren al tegen de twee meter aanlopen?
  Nederland op het gebied van waardeloze voeding en farmaceutica was al in the 70’er jaren verkocht.
  Te laat. Alleen een revolutie kan nog helpen. Maar dat kan niet meer.
  Ik was een Provo in Asd, die tijd is voorbij.
  Nieuwe tijden, nieuwe hi-brids.

  0 likes
 12. [quote name=”biffje”]Genetisch gemodificeerd voedsel?

  KIELHALEN!!!!!![/quote]

  Enige onderbouwing? Argumenten wellicht?

  Heb je nog iets bij te dragen aan de discussie of blijft het bij een ongenuanceerde kreet met een aantal uitroeptekens?

  0 likes
 13. Aurelia,je haalt me de woorden uit de mond.De sprookjes die mensen uit hun duim beginnen te zuigen lijken nergens meer op.GM ben ik zelf ook op tegen en de vrije keuze van voedsel moet altijd prioriteit hebben.En mensen,loze kreten worden we al mee bestookt, laten we hier graag met argumenten komen…

  0 likes
 14. De hele vlees en zuivel-industrie is voedsel gemaakt van ellende en vol van chemische stoffen.
  Het is dus negatief voedsel en de mens kan zich wel zelf carnivoor of omnivoor noemen, maar hij heeft zelf de keuze wat hij wil zijn en het is wel heel slap om te komen met, vroeger waren wij omnivoren, dus nu ook, vroeger waren negers ook beesten zogenaamd en konden we ze gebruiken zo als het ons uitkwam, dat doen we nu hopelijk ook niet meer.
  Vrouwen hebben nu ook rechten gelukkig, op een aantal hansworst landen na.
  Alles wat leeft heeft recht op leven en wij hebben niet het recht om daar maar mee om te gaan wat we willen.
  Mededogen daar draait alles om.

  0 likes
 15. kan biffje nu eindelijk eens van de kleuterschool af en wat meer woordjes gaan leren dan alleen kielhalen ??

  0 likes
 16. [quote name=”kengai”]het is wel heel slap om te komen met, vroeger waren wij omnivoren, dus nu ook, vroeger waren negers ook beesten zogenaamd en konden we ze gebruiken zo als het ons uitkwam, dat doen we nu hopelijk ook niet meer.
  Vrouwen hebben nu ook rechten gelukkig, op een aantal hansworst landen na.
  [/quote]
  Dat is wel een hele kromme vergelijking zeg. Dat wij omnivoren zijn blijkt uit o.a. ons gebit en spijsverteringskanaal dat duidelijk afwijkt van herbivoren en carnivoren.
  Dat heeft werkelijk helemaal niks te maken met racisme en seksisme.

  0 likes
 17. *3 Bert : Resistance is futile 🙂

  0 likes
 18. Een aap is ook een omnivoor, daarbij vergeleken hebben wij een zeer zwak gebit.
  Noem jij die kleine hoek tandjes en die flut kiesjes nou echt een gebit die vlees kan verscheuren, dacht het niet.
  We moeten eerst alles tot prut koken of braden en onze darmstelsel is ook niet zo geschikt om die grote hoeveelheden dierlijke producten die we heden ten dage naar binnen werken te verteren.
  Zie de slechte stoelgang van mensen die veel dierlijke voedsel tot zich nemen.

  0 likes
 19. [quote name=”Aurelia”]Allereerst: ik ben tegen GM voedsel, laat dat voorop staan.
  Maar de sprookjes die hier voorbijkomen gaan me echt te ver.

  genetisch gemodificeerd betekent dat er veranderingen in de genetische eigenschappen van (in dit geval) planten worden aangebracht, zodat ze eigenschappen krijgen die wij prettig vinden.
  Dat gebeurt al eeuwen, om niet van milennia te spreken: wat denk je van tulpen in verschillende kleuren, verschillende rassen aardappelen of tomaten, dat gebeurt echter door “veredeling”, dus niet in een laboratorium, maar door steeds selectiever verschillende rassen te kruisen en alleen degene met de eigenschap (kleur of smaak) die je bevalt gebruiken om mee door te kweken.
  Niets niuws onder de zon dus.

  Sterker nog: de natuur doet dit ook zelf; survival of the fittest betekent niets anders dan dat de soort met de genetische eigenschappen, die het meest geschit zijn voor de omstandigheden hier en nu, overleeft. Vandaar bijvoorbeeld tegenwoordig veel minder beharing bij mensen, met onze centraal verwarmde huizen heb je die immers niet meer nodig?

  Ik geloof niet dat er minder energie, goddelijk of anderszins, in GM planten zitten. Wel wil ik weten wát er in mijn voedsel zit, dus het moet wat mij betreft wel op de verpakking staan. Dan kan ik, en iedereen met mij, bewust kiezen wat ik eet.[/quote]
  Wat jij stelt is kruisbestuiving. Heeft niks maar dan ook totaal niks met genetische modificitatie te maken.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

assen

Gearresteerde boer in Assen: ‘Mensen, word nou eens een keertje wakker!’

Vandaag zijn tientallen boeren gearresteerd in het ...

btw

Kabinet kan btw wel verhogen, maar níet verlagen: ‘Systemen Belastingdienst kunnen dat niet aan’

Afgelopen week verlaagde Duitsland de btw-percentages om ...