Gezondheid

“Cannabis werkt angstremmend en stimuleert luchtstroom naar de longen”

Help door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kan cannabisgebruik leiden tot betere sportprestaties? Gordy Megroz, journalist van het populaire Amerikaanse sportmagazine Outdoor, ging op onderzoek uit.

Het Wereldantidopingagentschap verbiedt het gebruik van cannabis omdat studies hebben uitgewezen dat het angstremmend werkt en daarnaast de luchtstroom naar de longen stimuleert. In 2003 verklaarde skateboarder Bob Burnquist dat hij veel trucs heeft geleerd terwijl hij stoned was.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Skiërs verklaarden aan Megroz dat ze onder invloed van cannabis vaardiger werden op de piste en de sneeuw beter aanvoelden. Dat verbaast professor Keith Humphreys van de Stanford-universiteit niet. “Onze hersenen zitten vol cannabinoïdereceptoren,” zei hij. “Als de THC die receptoren bereikt, treedt een systeem in werking dat angstgevoelens doet afnemen. Dat je meer lef krijgt, is een natuurlijke reactie op de drug.”

Megroz liep zeven kilometer op de loopband, wat hij nuchter 19 pijnlijke minuten volhield. Stoned voelde hij de pijn nog wel, maar was hij er niet meer zo op gefixeerd. Na 19,5 minuut drukte hij op de stop-knop, een ‘wezenlijke prestatiewinst’. Als we lopen maakt ons lichaam zogenaamde endocannabinoïdes aan, een natuurlijke vorm van THC die samen met endorfines verantwoordelijk is voor wat de ‘runner’s high’ wordt genoemd.

Ook bij gewichtheffen ervaart Megroz een positief effect. Dat ligt aan de ontstekingsremmende werking van cannabis, één van de redenen waarom cannabis medische toepassingen kent. Megroz zal voortaan niet gaan blowen voordat hij gaat fitnessen; hij verkiest nog altijd de natuurlijke high van een hardloopsessie.

[AD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Natsu
Natsu
9 jaren geleden

Toen ik nog voetbalde, rookte ik altijd een joint (puur) voordat ik ging trainen of een wedstrijd had. Mijn conditie was better en zoals vermeld staat merk je de ‘pijn’ die vermoeiing optreedt minder. Dus ik kan uit eigen hand vertellen dat dit verhaal zonder meer (kan) klopt (kloppen).

Liquid
Liquid
9 jaren geleden

“Cannabis werkt angstremmend en stimuleert luchtstroom naar de longen”
Ik denk dat het er vooral van afhangt hoe je cannabis gebruikt.

Eerst even over angst. Lang geleden, toen ik een jaar of 16-17 was en te kampen had met een flinke depressie, was er een moment dat ik letterlijk op een brug stond om te springen. Verward en erg overstuur besloot ik toch eerst een paar hijsjes van een jointje te roken. Na twee trekjes werd ik zo rustig en helder in mijn hoofd dat ik van het hele plan afzag en maar weer naar huis ben gegaan. Gezien de ernst van de situatie toen durf ik niet te zeggen wat ik gedaan had als ik dat jointje niet had gerookt, op dat moment voelde het in ieder geval echt als mijn redding.
Tegelijkertijd is het ook mijn ervaring dat als je teveel rookt, dit juist angst kan versterken. Sommige mensen die blowen kunnen juist ook erg paranoia worden en zich heel geïsoleerd gaan voelen. Hun angst versterkt dan juist. Ook heb ik mensen met aanleg voor psychose zichzelf letterlijk gek zien blowen. Maar daar tegenover staat dan weer dat er ook mensen zijn die juist beter functioneren door te blowen. Ik heb eens iemand gekend die zowel erg hyper was als behoorlijk agressief, en door te blowen zijn leven op poten wist te krijgen en te houden. Voor hem was het echt een goed werkende zelf-medicatie.

Ik denk dus dat je hasj en wiet zowel kan gebruiken als kan misbruiken. De grens daartussen kan een dunne lijn zijn, die per persoon verschillend kan zijn. Soms is het verschil tussen rustig en angstig maar één kleine teug rook.

Dan over de luchtstroom naar de longen.
Even een quote van de Jellinek kliniek: “Wat wel is aangetoond is dat hasj en wiet de bronchiën verwijden. Als de bronchiën zich verwijden krijg je meer lucht.”
(http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/klopt-het-dat-hasj-en-wiet-je-longen-zuiveren/)
Dat je longblaasjes zich meer openen van wiet is wetenschappelijk bewezen. Probleem is echter de manier waarop geblowd wordt. Een bijproduct van hasj en wiet is teer, die zelfs 4 tot 5 keer hoger ligt dan die van een gewone sigaret. (Ook dit is te lezen op bovenstaande link naar de Jellinek kliniek.) De bronchiën openen zich, maar nemen daardoor dus ook meer teer in zich op.
Het roken van pure wiet door een vaporizer is een stuk beter voor je longen dan het diep naar binnen hijsen van de rook van een joint die met tabak is gedraaid. Wiet wordt medicinaal niet voor niets ook voorgeschreven aan astmapatiënten, maar dan wel in combinatie met een vaporizer. 😉

peter
peter
9 jaren geleden

Ik ben muzikant en presteer duidelijk aantoonbaar beter mét, en gelukkig vonden zowel collega’s/opdrachtgevers als publiek dat ook altijd. 😉

En niet alleen muziek maken wordt er beter van. Koken, studeren, en tot schoonmaken aan toe. Het is alsof ik er een beter mens door wordt. Iig kan ik mét optimaal focussen iit in nuchtere staat waarin ik door heel veel wordt afgeleid. Wellicht een ADD component zoals dat tegenwoordig dan zo fraai heet.

Echter, helaas ben ik ook iemand die dan door slaat in het gebruik en dan is het beter te stoppen met het spulletje. Een opdrachtgever ooit vóór de klus: rook je niets? Oh wat jammer…

Eeelke
Eeelke
9 jaren geleden

Bij het gebruik van cannabis hoef je niet meer bang te zijn dat je longkanker krijgt

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x