Buitenland

China bouwt spookstad in Angola

Help mee door deze informatie met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Waarom bouwt China enorme spooksteden waar niemand woont? De BBC deed verslag van een dergelijk bouwproject op dertig kilometer van de Angolese hoofdstad Luanda.

De stad, Nova Cidade de Kilamba, is ontworpen voor een half miljoen mensen en bestaat uit 750 woontorens, 12 scholen en meer dan 100 winkels.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De China International Trust and Investment Corporation (CITIC) stampte de stad in minder dan drie jaar uit de grond. BBC-journaliste Louise Redvers ontdekte dat de meeste gebouwen van de stad helemaal leegstaan.

Woestijn

Deze lege steden zijn niet alleen in Afrika te vinden. Afgelopen jaar bleek uit foto’s van Google Earth dat in China veel van dit soort enorme spooksteden zijn gebouwd. Wolkenkrabbers, overheidsgebouwen, appartementencomplexen, huizen, allemaal verbonden middels een netwerk van verlaten wegen.

Sommige steden zijn gebouwd in de meest onherbergzame gebieden. Zo is één van de spooksteden gebouwd in het midden van een woestijn in Binnen-Mongolië.

Filmset

Miljarden euro’s hebben de bouwprojecten gekost, maar foto’s onthullen dat er niemand woont. De foto’s lijken te zijn gemaakt op een filmset.

Afgelopen jaar stonden in China 64 miljoen leegstaande huizen en bouwde het land tot 20 nieuwe spooksteden per jaar. Er werd gespeculeerd dat de Chinezen hun geld wilden opslaan in de vorm van vastgoed.

Het systeem

Patrick Chovanec van de Tsinghua-universiteit in Peking legde uit: “Wie wil de burgemeester zijn die moet uitleggen dat het bbp van zijn gemeente het afgelopen jaar niet met 8 procent is gegroeid? Dat wil niemand. Dus het systeem zegt: bouwen. Als dat de meest gemakkelijke manier is om groei te bereiken blijf je bouwen, ongeacht of er mensen komen te wonen.”

Onderstaande foto’s van de Chinese spookstad Nova Cidade de Kilamba in Afrika zijn op Facebook verschenen:

spookstad92387492348743298342

spookstad928374923487932434

spookstad9823749823749432

spookstad2938742934872943

Bronnen: Wnd.com, BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Net zoals op een militaire vliegbasis lok toestelen worden gebruikt,zo zal China denken, LOK steden doen hun werk ook, als het nodig mocht zijn.Zo denkt een toekomstige vijand een stad plat te hebben gebombardeerd, blijkt het een stad zonder inwoners te zijn.En dat China geld omzet in iets wat niet wordt gebruikt of zonder doel???Doe mij maar sambal bij!!Sneaky volk!!

Wesley
Wesley
11 jaren geleden

In Nederland doen we dat ook alleen op kleinere schaal. Hier doen we het met kantoorpanden.

Beschouwer
Beschouwer
11 jaren geleden

Dit is de ultieme uiting van de financiele zeepbel. Om die spooksteden te bouwen moet er geld komen en dat geld wordt verhuurd (huurprijs is de rente). En als er veel geld in omloop is is er ook de mogelijkheid tot corruptie. Daarom zullen er zeer weinigen zeggen dat spooksteden bouwen onzin is. En als de spoorsteden overbodig blijken te zijn kun je als bankerskartel weer geld verhuren om deze spooksteden bijvoorbeeld af te breken.

tomaat
tomaat
11 jaren geleden

euh wat heeft dit nu weer voor nu of dat er geen Crissis is , steekt de ogen van daklozen maar uit , ja dat is toch he op fabriek’s ook ze gooien daar veel weg …maar durf het niet mee naar huis te nemen hoor , dan word je bestraft .dit is toch een mens eigenschap van sommigen .

Back to top button
32
0
We lezen graag je reactie!x