Homepagina » Buitenland » China bouwt spookstad in Angola

China bouwt spookstad in Angola

Waarom bouwt China enorme spooksteden waar niemand woont? De BBC deed verslag van een dergelijk bouwproject op dertig kilometer van de Angolese hoofdstad Luanda.

De stad, Nova Cidade de Kilamba, is ontworpen voor een half miljoen mensen en bestaat uit 750 woontorens, 12 scholen en meer dan 100 winkels.

De China International Trust and Investment Corporation (CITIC) stampte de stad in minder dan drie jaar uit de grond. BBC-journaliste Louise Redvers ontdekte dat de meeste gebouwen van de stad helemaal leegstaan.

Woestijn

Deze lege steden zijn niet alleen in Afrika te vinden. Afgelopen jaar bleek uit foto’s van Google Earth dat in China veel van dit soort enorme spooksteden zijn gebouwd. Wolkenkrabbers, overheidsgebouwen, appartementencomplexen, huizen, allemaal verbonden middels een netwerk van verlaten wegen.

Sommige steden zijn gebouwd in de meest onherbergzame gebieden. Zo is één van de spooksteden gebouwd in het midden van een woestijn in Binnen-Mongolië.

Filmset

Miljarden euro’s hebben de bouwprojecten gekost, maar foto’s onthullen dat er niemand woont. De foto’s lijken te zijn gemaakt op een filmset.

Afgelopen jaar stonden in China 64 miljoen leegstaande huizen en bouwde het land tot 20 nieuwe spooksteden per jaar. Er werd gespeculeerd dat de Chinezen hun geld wilden opslaan in de vorm van vastgoed.

Het systeem

Patrick Chovanec van de Tsinghua-universiteit in Peking legde uit: “Wie wil de burgemeester zijn die moet uitleggen dat het bbp van zijn gemeente het afgelopen jaar niet met 8 procent is gegroeid? Dat wil niemand. Dus het systeem zegt: bouwen. Als dat de meest gemakkelijke manier is om groei te bereiken blijf je bouwen, ongeacht of er mensen komen te wonen.”

Onderstaande foto’s van de Chinese spookstad Nova Cidade de Kilamba in Afrika zijn op Facebook verschenen:

Bronnen: Wnd.com, BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Sipco schreef:

  Net zoals op een militaire vliegbasis lok toestelen worden gebruikt,zo zal China denken, LOK steden doen hun werk ook, als het nodig mocht zijn.Zo denkt een toekomstige vijand een stad plat te hebben gebombardeerd, blijkt het een stad zonder inwoners te zijn.En dat China geld omzet in iets wat niet wordt gebruikt of zonder doel???Doe mij maar sambal bij!!Sneaky volk!!

  0 likes
 • Wesley schreef:

  In Nederland doen we dat ook alleen op kleinere schaal. Hier doen we het met kantoorpanden.

  0 likes
 • Beschouwer schreef:

  Dit is de ultieme uiting van de financiele zeepbel. Om die spooksteden te bouwen moet er geld komen en dat geld wordt verhuurd (huurprijs is de rente). En als er veel geld in omloop is is er ook de mogelijkheid tot corruptie. Daarom zullen er zeer weinigen zeggen dat spooksteden bouwen onzin is. En als de spoorsteden overbodig blijken te zijn kun je als bankerskartel weer geld verhuren om deze spooksteden bijvoorbeeld af te breken.

  0 likes
 • tomaat schreef:

  euh wat heeft dit nu weer voor nu of dat er geen Crissis is , steekt de ogen van daklozen maar uit , ja dat is toch he op fabriek’s ook ze gooien daar veel weg …maar durf het niet mee naar huis te nemen hoor , dan word je bestraft .dit is toch een mens eigenschap van sommigen .

  0 likes
 • Peter schreef:

  Er bekruipt mij een ietwat akelige gedachte. Wat als China met behulp van voorspellende computermodellen, inmiddels weet hoe de klimaatwijziging op Aarde uitpakt? Dan zou het weleens kunnen dat de huidige steden middenin de woestijn terecht komen, en staan de spooksteden alvast klaar voor een enorme volksverhuizing… Kunnen wij in Nederland 17 miljoen mensen verhuizen als er een ijsplaat oprukt naar onze streken? Nee.

  0 likes
 • redice schreef:

  de mensheid zal het nooit leren dus, ipv al dat geld te gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe, natuurvriendelijke technologien of wetenschappelijk onderzoek. neen, corruptie en zakkenvullen zijn belangrijker.op deze manier staat de mensheid binnen 500 jaar terug in de middeleeuwen, dommeriken!!

  0 likes
 • sus schreef:

  yep, zo zie ik het ook, wesley. in china hele spooksteden – hier miljoenen vierkante meter kantoren”parks”, spookparks – gewoon leeg. lekker gebouwd van wegen de groei, de mooie cijfers etc. en weet je vanwaar me dat bekend voorkomt: (echt lache!) uit het “reaal existerende socialisme”! toen heette het wel “planwirtschaft” maar werd er net zo met de cijfers gesjoemeld omdat het zo mooi stond en het bevestigde dat het een goed systeem was voor de mensen… hahaha. alleen maar gesjoemel en gesjok. ook in het ach zo liberale kapitalisme. zo doen alsof, de waarheid niet willen zien nog aanvaarden. we hebben het te maken met mensen(?) die denken dat ze het weten, voor eens en voor altijd. mensen(?) die niet kunnen nog willen begrijpen dat al~les stroomt, beweegt, verandert… voor hun staat alles vast: zo is het en niet anders. en om dat te bewijzen moeten ze wel sjokken want het is nu eenmaal niet waar. maar ze kunnen ermee stoppen, het hoeft niet meer want niemand gelooft het meer ~~~

  0 likes
 • Marcel schreef:

  Zou er straks boven water komen dat bijvoorbeeld Nederlandse pensioenfondsen hebben belegd in spooksteden ?? Oeps. Dan kunnen de beleggingen waarvan clusterbommen zijn gekocht weer worden gebruikt om die spooksteden plat te gooien.
  Men kan beter beleggen in het weer groenmaken van het lossplateau
  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Groen-Goud.html

  0 likes
 • IIS schreef:

  Vreemd gedoe en waar je over het nut van dergelijke steden dus alleen maar kunt speculeren, dat alleen al is heel raar dat wij niet kunnen achterhalen waarom men dergelijke steden bouwt. Is het verzilveren van geld? Zijn deze steden voor na een atoomoorlog (apocalyps?) Zal het klimaat mensen dwingen daarheen te verhuizen? Wat het ook is, het blijf heel, heel bizar dat niemand weet waarom men zoveel steden bouwt die onbewoond blijven. Bij het zien van de beelden lijkt het wel of je verdorie naar een heel slechte sciencefictionfilm kijkt. Er moet toch wel iemand zijn die ons informatie kan verschaffen over het nut van dergelijk grote projecten, zoiets kun je toch eenvoudigweg niet geheim houden, lijkt me.

  0 likes
 • ursula schreef:

  zonde van het geld. ik vind zij kunnen het geld beter voor nuttige dingen gebruiken b.v.b voor de onderontwikkelde te geven i.p.v. zoiets. ik zie de nut er niet in……….

  0 likes
 • Debb3 schreef:

  Toen ik die video zag leek ik wel in een trip te zitten lolz. En ach ja maak me er niet zo druk om wel is het vreemd ben benieuwt naar de achter liggende reden van dit allemaal…

  0 likes
 • Gerrit schreef:

  Ja Peter .. dacht ik ook aan;
  Een milde .. veel socialere FEMA variatie
  Zoals ik al meende 20 jaar geleden;
  Het Westen / Kapitalisme wordt Het Oosten
  namelijk 1 grote winkel/bestuur .. en Het Oosten wordt het – ouwe eens socialere – Westen
  Al een stad klaar hebben ipv een gevangenis en kampen ..

  0 likes
 • Astroïde schreef:

  Niets geen complotten of FEMA, domweg (zoals in de tekst ook al staat) vastgoed opzetten, en geef chinezen eens ongelijk… Dat 1 kindbeleid laat evengoed de bevolking groeien, dus wacht de toekomst maar af.

  Wat betreft Angola? Naja, beter dan de eeuwige waterputjes en schooltjes die Unicef bouwt, evenals voor reclame gebruikt, welke 3 maanden later zijn overgenomen door kindsoldaten en rebbellen, de waterputten? Die worden niet onderhouden…

  Dus ze kunnen de gebouwen altijd nog met velies van de hand doen… Een paar jaar later slipt zo’n stad vol, komt er roulatie, en dan betalen nieuwe geïnteresseerden de volle pond. 😉

  Hier in Nederland ging/gaat dat ook zo, zie maar huurhuizen die bij een wissel ineens omhoog gaan. Of de ziekelijke stuip dat mensen om de 3-4 jaar moeten verhuizen met hoop op winst.

  0 likes
 • Operator schreef:

  Wel, hoe groot de onzin ook is in de film 2012, er kunnen wel interessante hints tussen zitten (zoals gewoonlijk). Survival van de events (wat die ook mogen zijn) begint in China en ze eindigen bij de nieuwe kust van Afrika. Misschien gelijk een antwoord op de vraag waarom ze het geld niet voor ontwikkelingshulp gebruiken. De arme drommels overleven het immers toch niet.

  0 likes
 • IWantToBelieve schreef:

  Ach, Salusa van Zeurius met aanhang zal ook ergens moeten wonen zodra ze geland zijn…..Tegen de tijd dat die komen zij die steden alweer vervallen.

  0 likes
 • anouk schreef:

  lijkt wel op simcity!

  0 likes
 • AapjeNootje schreef:

  Nou. Ik heb een goed idee voor Niburu en de soevereine mensen. Deze steden bewonen met soevereine mensen en claimen. Vrije energie genoeg (zon). Lekker rustig van alle wereldse gebeuren. Geen stralingsgevaar. Geen chemtrails. HEERLIJK. Wie gaat mee?

  0 likes
 • pk schreef:

  Over een aantal jaren wordt elke meter daar duur verkocht, als de west-europeanen
  geen droge voeten meer kunnen houden

  0 likes
 • rob schreef:

  Waar die stad voor is?
  Voor chinezen natuurlijk!
  China is dan wel een groot land maar expansie is blijkbaar ook de chinezen niet vreemd. Bovendien investeren ze al jaren in Afrika, da’s wel bekend.
  Angola zit vol met waardevolle delfstoffen en in tegenstelling tot de europeanen brengen ook nog wat. De afrikanen zien in de chinezen een goede partner en laten de de infrastructuur graag aan de chinezen over. Van de europeanen en amerikanen kennen ze alleen maar een fascistoïde koloniaal gedrag. Ik schat dat er binnenkort als de fabrieken ook klaar zijn, miljoenen chinezen naar afrika getransporteerd worden. Mijn enige gedachte is dan wel dat de afrikanen genoeg autonomie overhouden en er zelf ook op vooruit gaan.

  0 likes
 • johan schreef:

  Antwoorden zijn te vinden bij: http://occupycorporatism.com/
  Ga naar tab ‘United Nations’ en kies ‘Agenda 21’. Dan kom je op deze links:

  http://occupycorporatism.com/agenda-21-dense-megacities-of-the-future-already-underway/

  http://occupycorporatism.com/mainstream-scientists-say-human-populations-should-live-in-un-mega-cities/

  Ook nog meer leerrijke dingen te lezen op de site!

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  China weet precies hoe het de publieke opinie moet beïnvloeden. Mensen kijken naar het welvaartscijfer, naar de economische ontwikkelingen. Het jaarlijkse cijfers die jaar op jaar worden bekend gemaakt en lijken ongeloofwaardig, dit is omdat het ongeloofwaardig is. China doet namelijk op nog grotere schaal wat de EUSSR doet. Men maakt geld uit lucht, en dit bijgedrukte geld wordt vervolgens gebruikt om de vastgoed industrie een zogenaamde boost te geven. Kijk eens hoe druk wij zijn. We kunnen het werk niet aan. Vraag een aanbod, veel aanbod weinig vraag leidt uiteindelijk tot ineen storten van een zeepbel. Dit doet men in China op enorm grote voet, men bouwt de ene zeepbel na de andere. Het land heeft de deur geopend voor het kapitalisme en de communistische leiders zagen wat zij konden gebruiken. Van het originele welvaart brengende kapitalisme is niet meer over. De overheid bepaald weer daar en creëert zoals de socialisten in de EUSSR zeepbel na zeepbel.

  0 likes
 • Falco Hospes schreef:

  [quote name=”AapjeNootje”]Nou. Ik heb een goed idee voor Niburu en de soevereine mensen. Deze steden bewonen met soevereine mensen en claimen. Vrije energie genoeg (zon). Lekker rustig van alle wereldse gebeuren. Geen stralingsgevaar. Geen chemtrails. HEERLIJK. Wie gaat mee?[/quote]

  Ik ga mee natuurlijk, want dat is het leven. Leven in vrijheid.

  0 likes
 • Gianluca schreef:

  Ideaal om te gaan kraken. 🙂

  0 likes
 • Beschouwer schreef:

  Beter is om in het hergroenen van woestijnen te investeren. Misschien dat er daarom al veel “spooksteden” voor de handjes zijn neer gezet.

  Beter is te investeren in het weer groener maken van de woestijnen in de buurt van die “spooksteden” zodat er ook prachtig voedsel te eten is daar voor de toekomstige bewoners daar.

  http://www.youtube.com/watch?v=bQqSccEwc4M

  0 likes
 • Beschouwer schreef:

  [quote name=”Gianluca”]Ideaal om te gaan kraken. :-)[/quote]

  Plant dan ook lekker veel fruitbomen als krakers en hou kippen in die flats. Ruimte zat !

  0 likes
 • pe68 schreef:

  Dat dit leeg staat is inderdaad vreemdt, de hoofdstad Luanda is een mierennest op google-earth.
  Ik kan me voorstellen dat dit nieuwbouw is, de stad kan zo als het was niet doorgaan.
  De afstand is 18km vanaf de hoofdstad, er wordt ook een nieuwe luchthaven gebouwd op een afstand van 37km.
  Er zijn meer van dit soort wijken te zien op google-earth (Zango bijv.)
  Op positie 9*02’52,98″Z 13*30’08,60″ lijkt wel een ufo te staan (voor de toekomstige in-uitgang),
  een fontein plaats je toch niet zo vroeg?
  Met foto’s aan gevinkt kan je de nieuwbouw van de stad goed bekijken, wel een beetje saai zo, alles gelijk in de buurt.

  0 likes
 • Beschouwer schreef:

  Persoonlijk gesproken zou ik die bomen mooi in een emmertje water water laten vatten. Dan slaan ze veel beter aan. Dit is desalniettemin reusachtig om bij te dragen aan een mooie groenere planeet waar overvoed is. Land zat voor overvloed. Die creatíviteit wint !! En dit kan overal !!

  http://www.youtube.com/watch?v=zECzQmJUpT8

  0 likes
 • M. Laamers schreef:

  Dit is al een hele tijd in aanbouw door China bedoeld als terugtrek plaats voor de politieke elite in China voor als Niburu passeert en er een poleshift plaatsvind en er delen land zinken en rijzen door zeer zware bevingen (min. 9.0). Dit is hetzelfde als in de VS dat daar de politieke elite en schaduw genootschappen alszijnde de Rockefellers en de Rothschilds en leden met hoge Q veiligheids classificaties al jaren bezig zijn met het bouwen van enorme bunker complexen in bergketens. De meest bekende hiervan is Groomlake ook wel bekend als Area-51. Dit doen zij in de hoop dat als de chaos die tijdens de poleshift plaats vind daarna weer als koningen kunnen herrijzen en op een zelfde manier macht over mensen (zoals nu op de meest ziekelijke manieren word gedaan) weer kunnen uit oefenen. Het enige verschil met de VS is dat China veel opener is hierover als dat de VS is. Ook ons koningshuis is in overleg met nl Zweden om ons land te ontsnappen als het zover is.

  0 likes
 • Incy schreef:

  Quote M.Laamers: Ook ons koningshuis is in overleg met nl Zweden om ons land te ontsnappen als het zover is.

  Ik vraag me iedere keer af hoe menen toch aan dit soort info komen? Kun je dat voor ons uit de doeken doen M. Laamers?

  0 likes
 • sparky schreef:

  heeft iemand die coordinaten van die spookstad voor google earth?

  0 likes
 • Tumalu schreef:

  Veel ste strak, veel ste eentonig. Een verneuking van de aarde op deze manier weer. Er zit geen ziel en leven in dit project! Nu is dat ook helemaal de bedoeling niet natuurlijk! Het wordt steeds gekker! We moeten als mensheie dit geldverslindende gebeuren niet meer goedkeuren! Kom op zeg word allemaal eens wakker!

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  huisarts

  Huisarts schrijft manifest tegen 5G: ‘Kan enorme impact hebben’

  Huisarts Liesbeth Adriaansens roept artsen op een ...

  blake lively

  Topactrice Blake Lively onthult schokkende omvang van kindermisbruik

  Terwijl ‘kinderpornofilm’ Cuties gewoon op Netflix blijft ...

  >