Universum

Een goede reden om voor zonsopkomst op te staan (video)

Help door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Elke ochtend in de maand juli voeren de twee helderste planeten in het zonnestelsel voor zonsopgang een show op. Het is een mooie manier om je dag te beginnen.

Vandaag passeert Venus door het centrum van de Hyaden, een open sterrenhoop op 153 lichtjaar van de aarde.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Er bevinden zich ongeveer 200 sterren in de Hyaden, waarvan er negen met het blote oog zichtbaar zijn. De Hyaden zijn ook een broedplaats voor nieuwe sterren.

Aldebaran

Op 7 juli aanstaande staan Venus, Jupiter en Aldebaran, het rode oog van de stier, samen aan de hemel. Hoewel Aldebaran in de Hyaden staat, maakt de heldere ster er geen onderdeel van uit.

Op 15 juli is een mooie groepering aan de oostelijke ochtendhemel te zien: linksonder de smalle maansikkel zie je de planeten Venus en Jupiter. Venus is de helderste en staat het laagst aan de hemel. Linksboven de maan is ook het Zevengesternte te zien.

Gloed van Da Vinci

Het donkere deel van de maan licht toch enigszins op vanwege aardschijn, zonlicht dat van onze planeet op het anders donkere deel van het maanoppervlak wordt weerkaatst. Aardschijn wordt ook wel ‘de gloed van Da Vinci’ genoemd omdat Leonardo Da Vinci het fenomeen als eerste omschreef.

Bovendien wordt de planeet Jupiter op 15 juli ’s morgens vroeg bedekt door de maan, een zeldzaam verschijnsel, dat bij helder weer goed waarneembaar is aan de noordoostelijke ochtendhemel.

Details: Allesoversterrenkunde.nl

Bron: Nasa.gov

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Richard1971
Richard1971
11 jaren geleden

Waarschijnlijk is het toeval dat ik zaterdag, 7 juli dus, jarig ben? Kan mijn persoonlijke ontwikkeling door het bovenstaande beïnvloed worden?

Groetjes, Richard

KingToet
KingToet
11 jaren geleden

Nice
Telescope, verrekijker, bakkie thee en kijken.
Ik ga mijn wekker zetten.

c
c
11 jaren geleden

[quote name=”Richard1971″]Waarschijnlijk is het toeval dat ik zaterdag, 7 juli dus, jarig ben? Kan mijn persoonlijke ontwikkeling door het bovenstaande beïnvloed worden?

Groetjes, Richard[/quote]
Richard de kock je hoeft niet Alles op jezelf te betrekken hoor..ennuh, toeval bestond toch niet?

Hannah
Hannah
11 jaren geleden

Ben al vanaf 20 maart j.l om half 5 in de ochtend wakker,vaak ook half 4 of nog eerder, vind het heerlijk, rust en stilte in de nacht, had bij de vorige volle maan een zeer opmerkelijke foto gemaakt met mn BB, is te zien op mn Hyves hannah.g.queen
Om uiterlijk 21.21 lig ik in mn bed,en slaap aan 1 ruk door ,tot ik wakker wordt,kan daarna niet meer slapen, en ga naar beneden, zet alles open, want dan is het heerlijk koel,zeker met te warme dgn,Als iedereen zn t.v. wegdoet,zeker die hd-lcd, heb ik gewoon weggegeven,want er komt alleen onzin op, dus ik kijk liever bij Niburu op mn comp. dan naar een t,v, ook nog eens negatieve straling, scheelt ook weer, bij mn comp. heb ik 3 kristallen liggen, die de negatieve straling minder kans geven, als ik U was, weg met die hd=lcd t.v. de oude zijn niet schadelijk en kosten zowat geen stroom
suc^iedereen
Love ya all thx Niburu

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x