Homepagina » Financieel » ‘Maffia leerde van Wall Street’: banken even corrupt als kartels (video)

‘Maffia leerde van Wall Street’: banken even corrupt als kartels (video)

Host van Viewpoint Eliot Spitzer, redacteur van Rolling Stone Matt Taibbi en bestuursvoorzitter van Better Markets Dennis Kelleher analyseren het Libor-schandaal binnen de bankwereld.

Barclays-directeur Bob Diamond stapte onlangs op nadat zijn bank een boete van $453 miljoen kreeg opgelegd wegens betrokkenheid bij het schandaal.

Er werd door banken gesjoemeld met de Libor-rente, de rente waartegen zij op de geldmarkt bereid zijn te lenen. De Libor wordt gebruikt als basis voor vaststelling van de rente bij heel veel financiële producten wereldwijd, waaronder de hypotheekrente en spaarrekeningen.

Kartels

Barclays zou een te lage rente hebben opgegeven. Taibbi legt uit dat de bank onmogelijk alleen kan hebben gehandeld. Barclays en de Royal Bank of Scotland kunnen volgens hem niet de enige betrokken partijen zijn. Het kunnen zelfs geen vier of vijf banken geweest zijn. Uiteindelijk wordt waarschijnlijk duidelijk dat ze er allemaal bij betrokken zijn geweest, zegt hij. En dat is belangrijk voor de mensen om te beseffen: ze zijn net zo corrupt als de maffiakartels.

Kelleher beargumenteert dat het Libor-schandaal bewijst hoe de financiële industrie ‘corrupt en tot in de kern verrot’ is. “De topmannen die gebruik maakten van het bedrijfsmodel dat het gehele financiële systeem in 2008 deed instorten besturen deze banken nog steeds,” aldus Kelleher. Hij roept de politie op om de Wall Street-bankiers in te rekenen.

Bron: Current.com

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. ja maar dit is al langer bekend dat de Maffia’s er tussen zit van af dat Wall Street er is en de Maffia ja wie zijn dat he want de Rockefellers hebben hier ook weer maar eens mee te maken .Wall Street is op geld gebied een centraal punt wat allemaal bij een komt

  0 likes
 2. Wallstreet is gebouwd in eerste instantie door Nederlanders 😀 (de Walstraat dus vernoemd naar de Wallen in Amsterdam, New York was ook eerst Nieuw Amsterdam)

  we weten allang dat het huidige systeem ons niet vooruit meer helpt
  waarom doen we nog moeite om dit te redden? waarom beginnen we niet gewoon opnieuw?

  definitie van een gek: iemand die telkens dezelfde handelingen blijft uitvoeren en daar telkens een ander resultaat van verwacht
  dezelfde handeling = geld blijven gebruiken

  0 likes
 3. Als de politie ze moet inrekenen wat zal dan de aanklacht moeten zijn en waar in het web van corruptie moet men beginnen? De politie is te simpel en de bankiers zo slim en machtig + de banksters staan midden in het geheel en weten heel goed de boel te verdonkeremanen en verborgen te houden voor de buitenwereld. Het zal voor justitie nog een hele kluif worden om ook maar ergens wat voor elkaar te kunnen boksen. Nee, dan maar de burgers achter de broek aanzitten die een pennetje bij de Hema hebben gestolen.

  0 likes
 4. Hebben de sopranos nu ook een bank?
  dat wordt nog oppassen als je te laat bent met je hypotheek aflossing….

  0 likes
 5. eeh ..
  gewoon onteigenen van bakken geld
  .. pluk ze !
  en met een basis inkomen
  ter bewustwording van de samenleving
  (TBS ) onderbrengen .. om
  de menselijke ‘maat’ .. te ervaren .. Vanuit gelijke hoogte ..
  recht in de ogen kunnen kijken
  en niet ‘vanuit de hoogte ‘ .

  0 likes
 6. Max Keizer een ex Wallstreet handelaar schreeuwt al jaren van de daken dat het hele financiële systeem verrot is tot op het bot. De Maffia had nooit zo groot en machtig kunnen worden als de banken daar niet aan hadden meegewerkt. Kees de Kort komt in Nederland niet verder dan dat hij het allemaal onbegrijpelijk vind. Het wordt de hoogste tijd voor de SOPN.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

maurice de hond

Maurice de Hond pakt OMT-lid aan in Op1: ‘1,5 meter afstand houden is complete onzin’

Buiten 1,5 meter afstand houden is complete ...

jensen

Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

Wat zijn de plannen voor de komende ...