Gezondheid

Cholesterolrijk dieet kan beschadigd brein herstellen

Help door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een cholesterolrijk dieet biedt mogelijk uitkomst voor mensen met een genetische aandoening die het brein aantast.

Patiënten met de ziekte van Pelizaeus-Merzbacher (PMD) hebben een vergroeide myelineschede. Myeline is de vetachtige substantie die de neuronen omgeeft.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Deze laag fungeert als isolator en speelt een belangrijke rol bij de voortgeleiding van de zenuwimpuls. De ziekte wordt gerekend onder de leukodystrofieën en veroorzaakt door een mutatie van het PLP1-gen dat gelegen is op de lange arm van het X-chromosoom.

Communicatie

Doordat de groei van de myelineschede wordt aangetast stokt de communicatie tussen neuronen als gevolg waarvan de coördinatie en de motorische en intellectuele functie verslechtert.

Een studie in Nature Medicine met muizen toont aan dat een cholesterolrijk dieet de productie van myeline kan verhogen.

De auteurs zeiden dat de muizen er ‘drastisch op vooruit gingen’ nadat ze door onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Experimentele Geneeskunde in Duitsland waren gevoerd met cholesterolrijk voedsel.

Opstopping

Dieren die normaal voedsel aten gingen er steeds verder op achteruit terwijl de toestand van de muizen met een cholesterolrijk dieet stabiliseerde.

Omdat tijdens de studie alleen is gekeken naar muizen is het nog onduidelijk of de behandeling hetzelfde effect heeft op mensen. “Cholesterolrijk voedsel geneest PMD niet, maar heeft een enorme potentie om de schade te beperken,” legden de auteurs uit.

Gedacht wordt dat cholesterol een einde maakt aan de opstopping in hersencellen. De ziekte wordt veroorzaakt doordat er te veel van een bepaald eiwit in myeline wordt geproduceerd. Dat eiwit komt vervolgens vast te zitten in de cellen. Extra cholesterol zou het eiwit helpen bevrijden. Weer een fabel de wereld uit.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marga
Marga
11 jaren geleden
Marga
Marga
11 jaren geleden

Even ter aanvulling op voorgaand bericht; Vitamine K2 helpt wel om verkalkte aderen te verzachten.
Vet (cholesterol) houdt de aderen juist soepel :-). Dus als je verkalking hebt moet je inderdaad juist vet eten (Omega 3, visolie bijv.)

c r
c r
11 jaren geleden

gezondheid gaat voor is nummer 1 want als er iets is je gaat er nog veel voor betalen ook … wat ook raar is dat vroeger over dit onderwerp weer anders gezegd werd .maar positief denken en gezond eten en veel in beweging zijn is het besten wat er is .

O. Westerman
O. Westerman
11 jaren geleden

De stof Cholesterol is niet het probleem dit hebben we nodig. Het probleem is een andere stof die er voor verantwoordelijk is dat cholesterol zich afzet aan de bloedvaten. Dit staat ergens in een artikel uitgelegd, ik vermoed ergens op niburu, heb hier echter niet meer het adres van.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x