Gezondheid

Last van reuma of jicht? Probeer zevenblad

Help door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zevenblad is te vinden op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, bermen en akkerlanden op vochtige of bemeste grond. De plant wordt beschouwd als onkruid, omdat de wortelstok makkelijk afbreekt en daardoor moeilijk te verwijderen is.

Het kruid heeft echter een nuttige medicinale werking bij jicht en reuma. Aan de stengel zitten zeven blaadjes, vandaar de naam. In juni bloeien de witte schermbloemen van de plant. Zevenblad werd vroeger ook wel Romeinse spinazie genoemd. De strategieën die de Romeinen gebruikten worden namelijk gespiegeld door de tactieken die zevenblad in menig tuin uitvoert. De officiële naam luidt Egopodium podagraria en verwijst naar het Griekse woord voor ‘geitenpoot’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Podagraria heeft betrekking op de medicinale werking van zevenblad. De plant kan worden gebruikt bij jicht en reuma. Zevenblad bevat onder meer vitamine C, vitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Door deze stoffen helpt het kruid het bloed te ontzuren. Reuma, jicht en veel andere aandoeningen zijn gerelateerd aan de zuurgraad van ons bloed.

Zevenblad maakt daarnaast de celwand van de darmen sterker. In de nieren zitten allerlei gifstoffen opgeslagen en zevenblad helpt ervoor te zorgen dat deze via de blaas worden afgevoerd. Opeenhoping van deze stoffen kan leiden tot jicht en reuma. In vroegere tijden was de geneeskracht van de plant alom bekend. Het kruid heeft ook een energetische werking. Het helpt ons de beperkingen die onze groei stagneren los te laten en een juiste vorm van manifestatie te vinden.

Zevenblad kan op verschillende manieren worden bereid. Een aftreksel van het blad kan worden gedronken als thee of gebruikt als kompres bij jicht, insectensteken of reumaplekken. Zevenblad is eetbaar; de bladeren kunnen worden bereid als spinazie. Gedroogd smaakt het naar peterselie. Van de bladeren kan ook soep worden gemaakt.

Je kunt de bladeren rauw door een salade doen of ze blancheren of roerbakken. Zevenblad kan ook worden gebruikt om pesto, kruidenboter of een hartige taart mee te maken.

[The Optimist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
hoax
hoax
9 jaren geleden

Wel goed opletten dat je geen scheerling pakt!
Mvgr

Pieter
Pieter
9 jaren geleden

Goede info, Bedankt

eNdEmiOn
eNdEmiOn
9 jaren geleden

Zal ’s kijken of ik ze tegen kom, kan makkelijk door de slamix heen. Maar dan wel vooral voor de vitamientjes.

(gelukkig is scheerling vrij zeldzaam en staan die zijtakjes een stuk minder haaks)

steez
steez
9 jaren geleden

mn tuin staat er vol mee, kan er niet tegen op eten. Ben best wel groene eter, maar smaak is echt niet lekker.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x