Homepagina » Financieel » Ponzifraude: eurozone in fase van bizar beleid (video)
lagarde923472394872943234

Ponzifraude: eurozone in fase van bizar beleid (video)

De eurozone is in de fase van bizar beleid terecht gekomen. Er zijn twee opties: een bazooka of de hele sector laten klappen en opnieuw beginnen.

In de aanloop naar de nieuwste crisistop van de Europese regeringsleiders van 28 en 29 juni is sprake van een hevige machtsstrijd om de ECB.

Dat is begrijpelijk want de ECB heeft nu eenmaal de beschikking over de geldpersen en wie wil er in tijden van crisis niet aan de printknop zitten? Christine Lagarde van het IMF wakkert momenteel het vuurtje krachtig aan. Zij roept de Europese regeringsleiders op om creatief en innovatief met de ECB om te gaan. Waar bemoeit zij zich mee?

De euro is in kritieke toestand

Het IMF wil dat de ECB direct in de markt ingrijpt onder andere via het rechtstreeks aankopen van staatsobligaties van noodlijdende banken in problematische lidstaten, eigenlijk geheel Zuid-Europa. De ECB moet in de opvattingen van Lagarde niet zo moeilijk doen. Zelfs het doen van aankopen van schuldpapier met zwakke tot zelfs waardeloze onderpanden (bijvoorbeeld hypotheekportefeuilles) moet in haar ogen kunnen. Volgens het IMF staan de banken in Europa als geheel er zo slecht voor, dat alleen een massa nieuw geld hen nog van de ondergang kan redden. De toestand is kritiek.

Afvalverwerking van schulden

Directeur van de ECB Mario Draghi heeft van meet af aan een beleid gevoerd dat in lijn ligt met de wensen van het IMF, maar wil nu niet verder gaan dan hij al is gegaan vanwege de topzware balans waarmee de ECB zichzelf heeft opgezadeld. Draghi is terecht van mening dat hij al veel rommel op zich heeft genomen en wil daar nu liever vanaf, in plaats van er nog meer bij te krijgen. De ECB is en kan geen afvalverwerkingscentrale zijn. Maar wordt dat steeds meer.

Waardeloos geld

Bondskanselier Merkel van Duitsland is eigenlijk de enige die blijft vasthouden aan de onafhankelijke rol van de ECB als bewaker van de waarde van ons geld. De ECB hoort burgers eigenlijk voor niets anders te behoeden dan voor de uitholling van de euro. De Europese politieke elite (minus Mevrouw Merkel) redeneert echter anders. Die gaat ervan uit dat als er maar genoeg banken tegelijk omvallen, de euro automatisch waardeloos wordt en dus móet de ECB wel bijspringen.

Geen hogere inflatie

Zelfs Amerika bemoeit zich nu met de ECB en moedigt het bijdrukken van grote hoeveelheden geld krachtig aan. Want Amerika begint de effecten van een instortend Europa te merken en vreest voor de eigen kwakkelende economie. Met zoveel woorden steunde president Obama de aloude opvatting van Fed-voorzitter Bernanke dat het bijdrukken van geld niet noodzakelijk tot hogere inflatie hoeft te lijden als dat geld richting de solvabiliteit van banken gaat en dus niet richting de liquiditeit van de economie.

belasting293472394742398234342

Bizar beleid

De eurozone is in de fase van bizar beleid terecht gekomen. Aan de ene kant moet de volledige bankensector gered worden van de ondergang. Aan de andere kant smeedt Duitsland momenteel plannen voor het toch doorvoeren van een financiële transactietaks. Hoeveel gekker moet het worden? Engeland en Nederland hebben al laten weten niet mee te zullen doen. Einde idee? Dan moet er ook nog een bankenunie komen maar die wordt ineens weer als vergezicht gezien, in plaats van als beleidsvoornemen.

Bazooka naar Amerikaans model

Het ene plan na het andere wordt momenteel gelanceerd. Met als enige resultaat dat iedereen de weg kwijt is. Zal de crisistop van volgende week uitkomst bieden? Ik hoop van wel. Zo niet dan vrees ik toch dat de dag dat de euro valt gekomen is. Wat zijn nog de opties? Ten eerste de bazooka. Herkapitaliseer met één klap en volledig in het openbaar alle banken, dus zonder uitzondering. Geef hen gewoon zakken vol met geld ter versterking van hun kapitaalbuffers en maak je niet druk over waar dat geld vandaan moet komen.

Of begin opnieuw

Of laat de gehele sector klappen en begin gewoon opnieuw. Garandeer de spaartegoeden van consumenten. De rest vindt uiteindelijk zijn weg via nieuwe banken. Een onrealistisch scenario? Ja. Maar het alternatief is dat faillissementen van banken zich op grote schaal zullen aandienen, zonder dat er sprake van een beheersbaar proces is. Het is tijd voor een Europees crisisteam dat orde op zaken kan stellen. Geen toezichthouders. Wel saneerders.

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode

Bron: RTLZ

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
51 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
RenéevanZalkNunspeed
RenéevanZalkNunspeed
8 jaren geleden

Lagarde heeft de negatieve karaktertrek om dingen/groepen over 1 kam te scheren zoals bij de Griekse bevolking.
We moeten echter niet vergeten dat de gewone man/vrouw in Griekenland die altijd netjes zijn/haar belasting heeft afgedragen de dupe is van de situatie.

Marc Juncker
Marc Juncker
8 jaren geleden

Het systeem is dood. Spanje moet voor de 100 miljard ‘steun’ 3% intrest betalen en dat bedrag wordt voor 20% gefinancierd door Italië, die het geld aan een slordige 6% op de vrije markt dient op te halen. Waar zijn die lui in godsnaam mee bezig? Tijd kopen? De vraag is niet meer of de Euro valt maar wel wanneer. De enige winnaar in dit bizar pokerspel kan enkel Duitsland zijn en de vraag stelt zich of ze zich niet opnieuw zullen vergalopperen zoals de vorige twee pogingen. De Groot-Europese gedachte, Festung Europa, vindt immers zijn roots in het derde rijk…

c r
c r
8 jaren geleden

dit is allemaal Paniek Paniek …de rotte appels weten van gekte niet meer te zeggen en te doen .laat hun ..het word alleen voor de gewonnen mensen steeds duidelijker .dit kan niet lang meer duren of het gaat allemaal stuk .ge merkt het tegenwoordig aan alles .dit zou toch wel mooi zijn …ik zou ook graag hebben dat er totaal anderen die leiding geven …ik zie het al voor me .want tot nu toe zijn er GEEN die leiderschap heeft allemaal mislukkelingen , sorry dat ik dit moet zeggen maar ik vind dit wel .

Carpe diem
Carpe diem
8 jaren geleden

Hup gewoon extra euro’s drukken en in de economie ermee. En voor de burgers niet bang gaan zitten sparen voor pensioenen en andere onzin maar leven en plezier maken. Wees wat ondeugender in plaats van zo’n typisch calvinistische spaarder. Carpe Diem !! In die zuidelijk landen zijn ze wat minder “zwaar” wat die angst voor de toekomst betreft.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

griek

Griekse studie: avondklok versnelde mogelijk de verspreiding van corona

Uit een nieuwe studie is gebleken dat ...

mondkapjes

Ouders sturen mondkapjes van hun kinderen naar lab. Dit zijn de verontrustende resultaten

Een groep bezorgde ouders uit Florida heeft ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

51
0
We lezen graag je reactie!x