Het Complot

Cocaïneschandaal: CIA in verband gebracht met drugssmokkel

Help door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bijna 20 jaar geleden bracht een Amerikaanse journalist de CIA in verband met drugssmokkel en de Nicaraguaanse Contra-rebellen. De journalist, Gary Webb, werd openlijk vernederd en pleegde uiteindelijk zelfmoord. Nu treden belangrijke betrokkenen bij het schandaal naar buiten die zijn uitspraken ondersteunen.

In 1996 publiceerde Webb, op dat moment werkzaam voor de krant San Jose Mercury News, een artikel waarin hij stelde dat de Nicaraguaanse Contra’s betrokken waren bij de Amerikaanse crack-epidemie in de jaren tachtig. Hij onthulde dat de CIA op de hoogte was van de drugssmokkel en een oogje dichtkneep.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Webb concludeerde dat de CIA medeplichtig was aan de drugshandel die een verwoestende invloed had op de Afro-Amerikaanse gemeenschappen in Los Angeles. Grote kranten als de Los Angeles Times, de New York Times en de Washington Post maakten gehakt van Webb. Hij verloor zijn baan en pleegde in 2004 zelfmoord.

Twee films, getiteld ‘Kill the Messenger’ en ‘Freeway: Crack in the System’, en verschillende betrokkenen bij de operatie, vragen hernieuwde aandacht voor het schandaal. Coral Baca, die nauwe banden onderhield met de prominente Nicaraguaanse drugshandelaar Rafael Cornejo, vertelde aan de Huffington Post dat ze meerdere ontmoetingen had met Contra-leider Adolfo Calero in de buurt van San Francisco. Tijdens deze ontmoetingen wisselden zakken vol geld van hand, geld dat was verdiend met de drugshandel.

“Hij wist precies wat het was. Het deed hem niets,” zei Baca. “Hij was daar om de Contra’s te financieren.” De Nicaraguaanse drugshandelaar Danilo Blandon bevestigde onlangs tegenover filmmaker Marc Levin dat hij betrokken bij was bij drugssmokkel en dat hij de Contra’s ondersteunde. In 1996 werd Blandon in de rechtbank gevraagd of hij de drugsoperatie in Los Angeles had aangestuurd. Hij antwoordde bevestigend en zei dat al het geld naar de Contra’s was gegaan.

Ondanks deze feiten meldden grote kranten indertijd dat de drugsoperatie van de Contra’s geen invloed had op het crackgebruik in de Verenigde Staten. Afgelopen jaar trok voormalig journalist van de Los Angeles Times Jesse Katz het boetekleed aan. Hij verontschuldigde zich voor de aanval op Webb.

Webb suggereerde dat de CIA crack verspreidde onder de Afro-Amerikaanse gemeenschappen omdat de inlichtingendienst geld nodig had voor een geheime operatie. Dat was de snelste manier om geld te verdienen, aldus Webb.

In 1998 publiceerde de CIA een rapport dat volgens onderzoeksjournalist Robert Parry nog duidelijker is dan het oorspronkelijke artikel van Webb. “Als je het rapport leest kom je tot de ontdekking dat er een serieus probleem was, dat de Amerikaanse overheid ervan wist, dat de Contra’s schuldig waren aan drugssmokkel en dat de CIA de andere kant op keek,” zei hij.

[Huffington Post]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
emka
emka
9 jaren geleden

Dat is mi oud nieuws.
Wel vind ik het raar om te zeggen, dat alleen de CIA schuld is aan de crack verslavingen van de Afro-amerikaanse bevolking. Ik denk toch dat iedereen, blank of zwart of geel of rood, weet dat “drugs are bad, mmkay”. Dus de verantwoordelijkheid ligt bij de gebruiker, en niet de dealer. Men kan altijd NEE zeggen tegen drugs.

Vandattem
Vandattem
9 jaren geleden

Niets nieuws, wel goed om te herhalen want niemand wil dit geloven.

Kings of drugs.
‘Drugsbaronnen’ worden gearresteerd omdat ze concurrentie zijn van de grotere vissen.

An Archist
An Archist
9 jaren geleden

Zeker niets nieuws maar wel belangrijk om af en toe eens onder de aandacht te brengen. Mensen vergeten snel en dit is een van de voorbeelden hoe de lui aan de andere kant van het water, de wereld verzieken en in hun macht proberen te houden.

Zoekt archiefje Michael Rupert op youtube….

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Het wordt tijd voor een nieuwe elite; de huidige elite is te corrupt en hypocriet.

Een wereldleraar zou daar oordeel over moeten gaan doen en een Nieuwe Tijd van Vrede moeten gaan inluiden waar eerlijkheid van handelen en denken voorop staan.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x