Natuur en Milieu

Planten ‘praten’ door middel van microscopische geluidsgolven

Help mee door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een studie in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Ecology toont aan dat planten zelfs zonder licht, geur en aanraking met elkaar kunnen communiceren.

Vooraanstaande wetenschappers speculeren dat planten een heel ander mechanisme gebruiken om elkaar te stimuleren bij de groei.

Onderzoekers vermoeden dat planten communiceren door middel van microscopische ondergrondse geluidsgolven zodat ze andere planten kunnen inseinen dat ze in de buurt zijn en op basis daarvan een plan opstellen.

Spaanse peper

Het is al langer bekend dat basilicum de groei van andere soorten in de directe omgeving kan bevorderen en ook wist men al dat planten kunnen communiceren door middel van schaduw, geur, wortels en andere vormen van aanraking.

Wetenschappers van de Universiteit van West-Australië wilden kijken of planten ook op andere manieren kunnen communiceren. Wat ze ontdekten deed ze versteld staan. Toen ze Spaanse peper naast basilicum kweekten en alle bekende vormen van communicatie onmogelijk maakten, bleek de Spaanse peper nog steeds te groeien alsof de plant wist dat de basilicum in de buurt was.

Trillingen

“We stelden eerder voor dat akoestische signalen verantwoordelijk kunnen zijn voor de relaties tussen planten,” legden de wetenschappers uit in hun studie (pdf). “We denken dat dergelijke signalen in de planten worden gegenereerd door biochemische processen in de cel, waar nanomechanische oscillaties van verschillende componenten in het cytoskelet een breed spectrum aan trillingen kunnen voortbrengen.”

De nieuwe bevindingen lijken die theorie te bevestigen en kunnen helpen bij het verhogen van de opbrengst van de oogst door onderzoek te doen naar deze trillingen en hoe ze worden ontvangen en verwerkt door andere planten.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Cathy
Cathy
9 jaren geleden

Ik heb vroeger eens een boekje hier over gelezen .het was heel spannend en mooi .Het schijnt zelfs zo te zijn dat bomen getuigen kunnen zijn van geweld en zo in dit boekje hadden zij het ook over een apparaat die dit kon bevestigen .je kunt ook zien als er in een gezin ziekte is of veel ruzie’s daar staan de planten niet mooi bij .

Philip Aswind
Philip Aswind
9 jaren geleden

Heel interessant artikel. Hier zou ik graag meer over willen weten. Indianen noemen bijv. tabak de chief van de planten. Tabak heeft ook een goede invloed op andere planten. Ik heb geleerd dat ritueel voor het oogsten erg belangrijk is ook en te meer van wegen deze ‘stille’ communicatie.

tobyi or notting
tobyi or notting
9 jaren geleden

het is maar zo dat sinds ze het “kunnen” METEN er ineens een gat in de ozonlaag zat. Dat Olifanten in ultra lage frequenties met elkaar communiceren over groote afstand, toen men de appratuur om ultra kortegolven te meten in Z.Afrika voor grond onderzoek daar gebruikte.
en zo zijn er nog 100-1000 on-ontdekte tot-dan geheimen buiten ons weten. jammer dat vele zich nog steeds met een stervend systeem meten.
namastè…

lauke
lauke
9 jaren geleden

[quote name=”Cathy”]Ik heb vroeger eens een boekje hier over gelezen .het was heel spannend en mooi .Het schijnt zelfs zo te zijn dat bomen getuigen kunnen zijn van geweld en zo in dit boekje hadden zij het ook over een apparaat die dit kon bevestigen .je kunt ook zien als er in een gezin ziekte is of veel ruzie’s daar staan de planten niet mooi bij .[/quote] mischien wat meer water geven;-)

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

13
0
We lezen graag je reactie!x