Homepagina » Buitenland » Columbus was een massamoordenaar en de vader van de slavenhandel. Dit is de pijnlijke waarheid
Columbus was een massamoordenaar en de vader van de slavenhandel. Dit is de pijnlijke waarheid

Columbus was een massamoordenaar en de vader van de slavenhandel. Dit is de pijnlijke waarheid

Het wordt tijd dat we op Columbusdag andere grote Italianen gaan herdenken in plaats van de vader van de slavenhandel, die meer dan drie miljoen doden op zijn geweten heeft. Dat schrijft leraar Owen McCormack.

Waarom herdenken we hem ieder jaar? Zijn reis had één doel: het vinden van rijkdommen, het liefst goud, voor de Spaanse koning en koningin.

Columbus zou in ruil voor zijn diensten 10 procent van de winst en een stuk grond krijgen.

Roof- en moordtocht

Toen hij in 1492 aankwam in de Nieuwe Wereld, werd hij geconfronteerd met de Arowakken. Deze indianen stelden zich niet vijandig op en droegen gouden sieraden.

Dit schreef Columbus er zelf over: “Ze dragen geen wapens en kennen die ook niet. Ik toonde hen een zwaard, waar ze zich uit onwetendheid aan sneden. Ze hebben geen ijzer. Hun speren zijn gemaakt van riet. Met 50 man kunnen we hen onderwerpen en laten doen wat we maar willen.”

Al snel liet hij een aantal Arowakken kidnappen en naar goud speuren. Op de eilanden die we nu kennen als Cuba en Hispanolia werd heel veel goud gevonden, wat leidde tot een roof- en moordtocht die de menselijke geschiedenis voor altijd zou veranderen.

Zo goed als uitgeroeid

De Spaanse priester Bartolomé de las Casas schreef hierover: “Tussen 1494 en 1508 stierven er meer dan drie miljoen mensen aan de gevolgen van oorlog, slavernij en de mijnen. Wie zal dit in de toekomst geloven? Ik kan het als ooggetuige bijna niet geloven.”

Het Spaanse Rijk wilde de eilanden middels slavernij en geweld ontdoen van de inheemse bevolking, om meer aanzien te krijgen in Europa.

Die inheemse bevolking werd in enkele jaren tijd zo goed als uitgeroeid door Columbus en zijn mannen.

Jaarlijks ritueel

Columbus wordt ieder jaar geroemd om zijn verdiensten, maar daarbij wordt niet stilgestaan bij de genocide die hij pleegde.

Het is een jaarlijks ritueel waarbij de geschiedenis wordt aangepast en halve waarheden worden gepresenteerd als vaststaande feiten.

Columbus stond aan de wieg van de trans-Atlantische slavenhandel, maar daar hoor je ook niemand over.

Foto: Yeenosaurus Wikimedia Commons

[IrishCentral]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Eksegese schreef:

  De ons bekende geschiedenis is volledig gebaseerd op leugens. De werkelijkheid is altijd zoveel anders, zo veel smeriger dan we ons uberhaupt voor kunnen stellen. Jammer dat zo lang moest duren voor we daar lucht van kregen.

  29 likes
  • Jeff schreef:

   nou, die lucht had men er al heel lang van; de bewustwording ervan heeft vooral lang geduurd. Het is van alle tijden hoor, dat al die ontdekking reizigers roofden en moorden. Zet i.p.v. Columbus een Vasco da Gama of Abel Tasma en dan weet je wel hoe men destijds ”handel”’ dreef. Inmiddels is het meeste wel ontdekt, qua land dan en we doen het nog steeds. Alleen de middelen zijn aangepast, maar met hetzelfde resultaat.

   8 likes
  • JJ1979 schreef:

   Dit is wel degelijk al tijden bekend… er wordt alleen niet de nadruk op gelegd. De nadruk ligt nog steeds op de ‘ontdekking’ en minder op de slechte gevolgen van die ontdekking. Die kun je natuurlijk niet alleen Columbus verwijten

   3 likes
 • eindhoven schreef:

  De Europeanen brachten veel ellende aan bij de indianen. Ze brachten ziektes over zoals waterpokken en mazelen. Ze wilden het land en de grondstoffen van de indianen. Toen er goud was gevonden werden hele stammen verdreven uit hun grondgebied. Daarnaast vernietigden ze de middelen waar de indianen van leefden, zoals de bizon.Een bizon is een dier. Die werden voor de lol vermoord; iets dat de indianen zelf niet zouden doen. In 10 jaar tijd stierf de bizon uit en hadden de indianen niks te eten. Eigenlijk kwam dat de blanken goed uit want die hadden veel land nodig voor de miljoenen nieuwe mensen die uit Europa kwamen. Daarom werden de indianen door het leger uit hun gebieden gedreven. Wie zich verzette, werd vermoord.

  Aan het eind van de vorige eeuw was kwam een einde aan de indianencultuur. Er bleven nog maar 250.000 indianen over. Die overgebleven indianen werden opgesloten in reservaten; dat zijn een soort gevangenissen in de open natuur. Indianen mochten niet meer op hun eigen manier leven. Veel kinderen werden door de regering bij hun ouders weg gehaald. En ver weg in internaten gestopt. Ze moesten hun vlechten afknippen, mochten hun eigen kleren niet meer aan en mochten hun eigen taal niet eens meer spreken. Ze mochten hun eigen rituelen niet eens uitvoeren. Ze moesten net zoals de blanke Amerikanen zijn.
  Maar ondanks alles is de indianencultuur nog steeds niet uit geroeid.

  17 likes
  • Frits schreef:

   Klopt helemaal Eindhoven,er werden zelfs dekens uitgedeeld die bewust met zeer besmettelijke ziektes waren ingesmeerd,ook werden er )criminele) bendes ingehuurd (door de regering ) om gebieden indiaan vrij te maken ,wat je met die Indianen deed maakte niks uit dat mocht je zelf weten…later veranderde dat wel iets.

   4 likes
 • Eelke Piers schreef:

  Columbus kwam op 28 oktober op Cuba aan en vond daar praktisch geen goud. Na een maand ging hij verder en ontdekte Hispanolia met weinig goud. Op 15 januari ging hij weer naar Spanje. Daarna kwamen er nog 3 reizen.
  Het is te gek om los te lopen om te zeggen dat Columbus de oorzaak is van 3 miljoen (en nog veel meer) doden. Columbus was mogelijk geen gezellige kerel, maar in deze, meer de vlinder die zijn vleugels bewoog

  2 likes
  • Caesar Lion Cachet schreef:

   LS…

   Een vlinder die te vuur en te zwaard de bevolking uitroeide. Romantischer kunnen we het niet maken. Heb je bij de Jezuïeten op school gezeten ? Dan moet je toch weten dat die vlinder Satan was etc. etc.

   8 likes
 • Frans2 schreef:

  Did Christopher Columbus Seize, Sell, and Export Sex Slaves?

  True!

  https://www.snopes.com/fact-check/columbus-sex-slaves/

  6 likes
 • nimrod4 schreef:

  ach de romeinen stichten het grote romeinse rijk wat miljoenen levens eiste en toch vereren de meesten het De katholieke kerk kon er ook wat van die hebben er ook miljoenen omgebracht en stal gewoon de bezittingen van degene die niet naar hun pijpen danste En nog tot op de dag van vandaag loopt de halve wereld achter deze organisatie aan (onbegrijpelijk) Columbus heeft Amerika niet ontdekt De vkingen en de Ieren en waarschijnlijk ook de egyptenaren waren hem al voor gegaan En Columbus de vader van de slavernij te noemen is onzin Hij zal r gerust aan mee gedaan hebben maar slavernij bestond toen in alle delen van de wereld en eeuwen daarvoor ook

  3 likes
 • Pinokkiocratie schreef:

  Typisch voorbeeld van Anglo-amerikaanse propaganda

  2 likes
 • Frits schreef:

  Je moet het ook in die tijd zien,de eerste ontdekkers van Australie beschreven het land als Onbewoond,de 3 tot 500.000 Aboriginals behoorden tot de flora en fauna net als de kangaroo en de koalabeer etc,bij de dieren dus.

  1 likes
 • Ad Dral. schreef:

  Dit leerden wij vroeger tijdens de geschiedenisles op school. Ook de negatieve kanten van het Columbus regiem daar. Maar, of dat nog zo is? Misschien een aangepaste versie. Dat zou kunnen Groet.

  0 likes
 • Arwijn schreef:

  Genocide voor goud, genocide voor olie… de wereld is niet veel veranderd.

  0 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Huisarts hekelt reisadvies corona: ‘Willekeur en ernstige manipulatie’

  Afgelopen week zijn er weinig coronapatiënten gemeld ...

  spaanse

  Kijk: Spaanse arts laat op tv geen spaan heel van het officiële coronaverhaal

  De Spaanse arts Luis de Benito, werkzaam ...

  >