Buitenland

Columbus was een massamoordenaar en de vader van de slavenhandel. Dit is de pijnlijke waarheid

Help mee door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het wordt tijd dat we op Columbusdag andere grote Italianen gaan herdenken in plaats van de vader van de slavenhandel, die meer dan drie miljoen doden op zijn geweten heeft. Dat schrijft leraar Owen McCormack.

Waarom herdenken we hem ieder jaar? Zijn reis had één doel: het vinden van rijkdommen, het liefst goud, voor de Spaanse koning en koningin.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Columbus zou in ruil voor zijn diensten 10 procent van de winst en een stuk grond krijgen.

Roof- en moordtocht

Toen hij in 1492 aankwam in de Nieuwe Wereld, werd hij geconfronteerd met de Arowakken. Deze indianen stelden zich niet vijandig op en droegen gouden sieraden.

Dit schreef Columbus er zelf over: “Ze dragen geen wapens en kennen die ook niet. Ik toonde hen een zwaard, waar ze zich uit onwetendheid aan sneden. Ze hebben geen ijzer. Hun speren zijn gemaakt van riet. Met 50 man kunnen we hen onderwerpen en laten doen wat we maar willen.”

Al snel liet hij een aantal Arowakken kidnappen en naar goud speuren. Op de eilanden die we nu kennen als Cuba en Hispanolia werd heel veel goud gevonden, wat leidde tot een roof- en moordtocht die de menselijke geschiedenis voor altijd zou veranderen.

Zo goed als uitgeroeid

De Spaanse priester Bartolomé de las Casas schreef hierover: “Tussen 1494 en 1508 stierven er meer dan drie miljoen mensen aan de gevolgen van oorlog, slavernij en de mijnen. Wie zal dit in de toekomst geloven? Ik kan het als ooggetuige bijna niet geloven.”

Het Spaanse Rijk wilde de eilanden middels slavernij en geweld ontdoen van de inheemse bevolking, om meer aanzien te krijgen in Europa.

Die inheemse bevolking werd in enkele jaren tijd zo goed als uitgeroeid door Columbus en zijn mannen.

Jaarlijks ritueel

Columbus wordt ieder jaar geroemd om zijn verdiensten, maar daarbij wordt niet stilgestaan bij de genocide die hij pleegde.

Het is een jaarlijks ritueel waarbij de geschiedenis wordt aangepast en halve waarheden worden gepresenteerd als vaststaande feiten.

Columbus stond aan de wieg van de trans-Atlantische slavenhandel, maar daar hoor je ook niemand over.

Foto: Yeenosaurus Wikimedia Commons

[IrishCentral]

4.8 5 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eksegese
Eksegese
5 jaren geleden

De ons bekende geschiedenis is volledig gebaseerd op leugens. De werkelijkheid is altijd zoveel anders, zo veel smeriger dan we ons uberhaupt voor kunnen stellen. Jammer dat zo lang moest duren voor we daar lucht van kregen.

Eelke Piers
Eelke Piers
5 jaren geleden

Columbus kwam op 28 oktober op Cuba aan en vond daar praktisch geen goud. Na een maand ging hij verder en ontdekte Hispanolia met weinig goud. Op 15 januari ging hij weer naar Spanje. Daarna kwamen er nog 3 reizen.
Het is te gek om los te lopen om te zeggen dat Columbus de oorzaak is van 3 miljoen (en nog veel meer) doden. Columbus was mogelijk geen gezellige kerel, maar in deze, meer de vlinder die zijn vleugels bewoog

Frans2
Frans2
5 jaren geleden

Did Christopher Columbus Seize, Sell, and Export Sex Slaves?

True!

https://www.snopes.com/fact-check/columbus-sex-slaves/

eindhoven
eindhoven
5 jaren geleden

De Europeanen brachten veel ellende aan bij de indianen. Ze brachten ziektes over zoals waterpokken en mazelen. Ze wilden het land en de grondstoffen van de indianen. Toen er goud was gevonden werden hele stammen verdreven uit hun grondgebied. Daarnaast vernietigden ze de middelen waar de indianen van leefden, zoals de bizon.Een bizon is een dier. Die werden voor de lol vermoord; iets dat de indianen zelf niet zouden doen. In 10 jaar tijd stierf de bizon uit en hadden de indianen niks te eten. Eigenlijk kwam dat de blanken goed uit want die hadden veel land nodig voor de miljoenen nieuwe mensen die uit Europa kwamen. Daarom werden de indianen door het leger uit hun gebieden gedreven. Wie zich verzette, werd vermoord.

Aan het eind van de vorige eeuw was kwam een einde aan de indianencultuur. Er bleven nog maar 250.000 indianen over. Die overgebleven indianen werden opgesloten in reservaten; dat zijn een soort gevangenissen in de open natuur. Indianen mochten niet meer op hun eigen manier leven. Veel kinderen werden door de regering bij hun ouders weg gehaald. En ver weg in internaten gestopt. Ze moesten hun vlechten afknippen, mochten hun eigen kleren niet meer aan en mochten hun eigen taal niet eens meer spreken. Ze mochten hun eigen rituelen niet eens uitvoeren. Ze moesten net zoals de blanke Amerikanen zijn.
Maar ondanks alles is de indianencultuur nog steeds niet uit geroeid.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x