
Een revolutionaire Ierse technologie zou de gehele moderne landbouw wel eens op zijn kop kunnen zetten.
De technologie, waarbij water wordt ‘geënergetiseerd’ met behulp van radiogolven, verhoogt de opbrengst van groenten en fruit tot wel 30 procent.
De planten zijn niet alleen veel groter, maar ook resistent tegen ziektes, wat betekent dat er flink kan worden bespaard op dure kunstmest en schadelijke pesticiden.
Levenswater
De goedkope technologie is uitvoerig getest in Ierland en diverse andere landen en wordt op steeds meer plaatsen toegepast. De technologie maakt genetisch gemodificeerde gewassen overbodig en houdt rekening met klimaatverandering door CO2 om te zetten in eetbare biomassa.
De milieuvriendelijke technologie maakt enkel gebruik van zonlicht, water, koolstofdioxide in de lucht en mineralen in de bodem.
Ontwikkelaars Austin Darragh en dr. J.J. Leahy van de Universiteit van Limerick hebben hun uitvinding Vi-Aqua genoemd, wat ‘levenswater’ betekent. Het apparaat zet elektriciteit om in een radiosignaal, die het water oplaadt via een antenne. In minder dan 10 minuten kunnen duizenden liters water worden opgeladen. En het kost bijna niets.
Bodemverjonging
Vi-Aqua maakt het water natter en voegt er stikstof uit de atmosfeer aan toe in de vorm van nitraten. Daarnaast vindt bodemverjonging plaats doordat er bodembacteriën in het water zitten.
Wanneer het water is behandeld kan het meer voedingsstoffen naar de bladeren en de stengel vervoeren en ook worden de wortels beter gevoed. Je hebt tot 30 procent minder water nodig en krijgt grotere en sterkere gewassen.
Bron: Independent.ie
Gerelateerd:
- Europese Commissie stelt verbod in op bijendodende pesticiden
- Zijn neonicotinoïden een gevaar voor de gezondheid?
- ‘Maak einde aan gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen’
- Blootstelling aan pesticiden vermindert geheugen
- Controversiële studie naar biologisch voedsel gefinancierd door Cargill
Mogen ze mij vertellen welke radiogolven gezond zijn.Antwoord GEEN ÉÉN.
En waarom zou dit genetische manipulatie overbodig maken? Kan deze techniek niet op genetisch gemanipuleerde gewassen losgelaten worden? Ik kan me niet voorstellen dat een verbouwer die gebruik maakt van genetische manipulatie dit achterwege zou laten omdat een milieuvriendelijk alternatief dezelfde resultaten oplevert: men zal voor de maximale opbrengst gaan, ofwel een combinatie van beide technieken.
Mooi en hoopvol nieuws.
Echter zijn er geen downsides aan deze technologie?
Ben tevens benieuwd naar de reactie van “andere kant”.
En nu nog groenten met een biefstuk smaak.dan zijn de dieren ook uit hun lijden verlost.