Homepagina » Gezondheid » Pas op met CT-scans. Ze verviervoudigen de kans op deze vorm van kanker
Pas op met CT-scans. Ze verviervoudigen de kans op deze vorm van kanker

Pas op met CT-scans. Ze verviervoudigen de kans op deze vorm van kanker

Een CT-scan – een technologisch hoogstandje dat een 3D-beeld van het lichaam toont – verviervoudigt de kans op hersentumoren bij kinderen.

Patiënten die blootgesteld worden aan de hoogste dosis straling van een CT-scan lopen het hoogste risico, maar zelfs een scan met een minder hoge dosis verdubbelt nog steeds de kans op een hersentumor.

Het gebruik van CT-technologie is in de afgelopen 20 jaar sterk gestegen, omdat het makkelijker is om een diagnose te stellen op basis van een driedimensionaal beeld van een probleemgebied, meestal de hersenen of de buik.

Direct verband

Een CT-scan heeft echter ook veel hogere niveaus van straling dan een standaard röntgenfoto, en dit brengt veel mensen, en met name kinderen, in gevaar.

Toen onderzoekers keken naar de gezondheidsdossiers van 168.394 kinderen die een of meer CT-scans ondergingen, ontdekten ze dat de algehele kankerpercentages anderhalf keer hoger waren dan verwacht.

Het effect was het grootst bij hersenkanker. De studie toonde een direct verband aan tussen de stralingsdosis en de kans dat een kind een (goed- of kwaadaardige) hersentumor krijgt.

Vraagtekens

Verrassend genoeg vergrootten de scans niet het risico op leukemie, een ander type kanker waarvan bekend is dat het wordt veroorzaakt door blootstelling aan straling.

De inschatting van het risico kan enigszins vertekend zijn, omdat bij sommige kinderen mogelijk een scan werd gemaakt omdat ze risico liepen om kanker te ontwikkelen.

Maar deze recente bevindingen zetten vraagtekens bij de rechtvaardiging om een kind bloot te stellen aan hoge doses straling.

Het onderzoek is verschenen in het Journal of the National Cancer Institute.

[Medisch Dossier]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • eksegese schreef:

  We worden langzaam maar heel zeker steeds meer blootgesteld aan zaken die kanker kunnen aanwakkeren. De kans dat je kanker krijgt groeit dan ook gestaag. Als er bovendien goed geld mee te verdienen valt zal bewijs hiervoor vinden op grote weerstand stuiten omdat wetenschappers tegenwoordig ook gewoon voor het geld gaan.

  10 likes
  • Frans2 schreef:

   [ De kans dat je kanker krijgt groeit dan ook gestaag ]
   Sinds 2010 is het aantal nieuwe kankergevallen er 1000 bij de vrouwen min of meer stabiel en bij de mannen gedaald met bijna 3%.

   8 likes
   • eksegese schreef:

    Volgens mij, @Frans2 zijn dat niet meer dan troostvolle leugens. Als ik om me heen kijk zie ik de één na de ander bezwijken aan de gevreesde ziekte, dat is er na 2010 zeker niet beter op geworden, niet bij mannen en niet bij vrouwen. Bovendien zijn er bronnen met een heel ander verhaal vertellen, maar dat zal wel weer niet naar jouw neus zijn, maar voor mij wel wat meer volgens wat er zich in mijn directe omgeving zoal afspeelt. 1op3 krijgt inmiddels kanker, dat is echt heeeel wat meer dan 40-50 jaar geleden, en dat komt niet uit de lucht vallen, of voor een deel misschien weer wel, via chem-trails.

    https://www.gezondheidsnet.nl/kanker/aantal-kankergevallen-in-2030-verdubbeld

    9 likes
    • Frans2 schreef:

     [ Als ik om me heen kijk ]
     Dat is geen wetenschap. Als ik om me heen kijk zie ik allemaal dode bomen, oh wacht, het is winter.

     75% van de nieuwe kankergevallen is 60-plusser, en ja, jij ziet natuurlijk om je heen ook veel 60-minners. Als je iets als leugen bestempelt moet je met betere geloofwaardige cijfers komen, niet met anekdotes.

     En mensen gaan minder aan hart en vaatziekten dood dan vroeger door gezonder leven en betere geneeskunde, leven dus langer en krijgen dus vaker kanker.

     Absolute aantallen in 2030 is een volstrekt zinloos getal als je dat niet relateert aan bevolkingsgroei en vergrijzing. Dan moet je met aantallen per 1000 rekenen zoals ik uit deze link haalde:
     https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/kanker/cijfers-context/trends#node-trend-nieuwe-gevallen-van-kanker

     Chemtrails bestaan niet, wel een man die Trump heet, wiens Environmental Protection Agency meer KWIK uit kolencentrales wil toestaan. Ga je daar maar druk over maken.

     https://www.npr.org/2018/12/28/679129613/trump-epa-says-mercury-limits-on-coal-plants-too-costly-not-necessary

     10 likes
     • eksegese schreef:

      En mensen gaan minder aan hart en vaatziekten dood dan vroeger door gezonder leven en betere geneeskunde

      Hahaha, je bedoelt we worden steeds ongezonder maar blijven met allerlei waanzinnige kunstgrepen wat langer in leven. Maar van echte levenskwaliteit is steeds minder sprake. Ziek en gebrekkig oud worden met een grote behoefte aan pillen en poeders ten faveure van de graaiende farmaceuten. En wat ik om me heen zie gaat ver boven wetenschap, dat is werkelijkheid ten top. Daar zijn wetenschappers niet mee bezig. Die teren tegenwoordig op bedrog en leugens, daar worden ze vorstelijk voor beloond. Vandaar dat ze oppermachtig zijn en heersen in het land van valse leugens.

      8 likes
 • Elise schreef:

  Ik vind de ct scan een heel goed middel om defecten aan het lichaam op te sporen. Voor de behandelaars geeft het een duidelijk beeld waar ze het moeten zoeken en kunnen de behandeling daarop afstemmen. Het is algemeen bekend dat radiologie etc gevaarlijk kan zijn. Daar wordt rekening mee gehouden(voorzorgsmaat regelingen) tijdens de scan.
  Wat veel gevaarlijker is: Satellieten(sommige) doen precies hetzelfde. Kijken door de aarde heen. En ik denk dat deze technologie misbruikt wordt als machtswapen.
  De i-phone/playstation en andere speeltjes voor kinderen zijn in mijn ogen veel gevaarlijker, dan 1 x in de scan.

  6 likes
  • Weesje schreef:

   Met dit soort apparatuur – MRI en CT – kan je misschien wel defecten opsporen en symtoommatig werken; gezwelletje weghalen bijvoorbeeld. Ze doen alleen niets aan de oorzaken, zoals een verstoorde hormoonhuishouding die er aan te grondslag ligt. Vaak wordt ook te pas en te onpas onderzocht, zoals bij vrouwen met vage klachten, die de hele medische molen doorgaan, om in een later stadium er achter te komen dat de klachten door de anticonceptie komen.

   3 likes
 • ikzelfzelf schreef:

  Beter de methode van Dr. Hamer uitproberen en ver weg blijven van de reguliere methoden.

  https://www.biologikanederland.nl/over-dr-hamer/

  7 likes
 • Only you schreef:

  Ontwrichting van de dna Structuur?

  6 likes
 • x

  Check Also

  oncoloog

  Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

  We moeten ons bewust zijn van de ...

  5G

  Bezorgde burgers doen video-oproep aan Rutte: ‘Zet uitrol 5G alstublieft stop’

  De organisatie 5B Burgers heeft een filmpje ...

  >