Universum

Als dit waar blijkt te zijn, is dit één van de grootste ontdekkingen in de menselijke geschiedenis

Help anderen door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het hoofd van de faculteit sterrenkunde van de Harvard-universiteit zegt wat anderen niet durven te zeggen over een eigenaardig object dat ons zonnestelsel is binnengekomen, schrijft Haaretz.

“Het maakt me niet uit wat mensen zeggen,” aldus Avi Loeb, de auteur van één van de meest controversiële (en populaire) wetenschappelijke artikelen die vorig jaar zijn gepubliceerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

“Ik zeg wat ik denk,” zei Loeb. “Wetenschap is niet zoals de politiek en is niet gebaseerd op peilingen.”

Terughoudend

Afgelopen oktober publiceerden de professor en zijn student Shmuel Bialy een artikel in het wetenschappelijke blad The Astrophysical Journal Letters, waaruit blijkt dat ze serieus rekening houden met de mogelijkheid dat een intelligent buitenaards ras een ruimteschip naar de aarde heeft gestuurd.

Het ruimteschip heet Oumuamua, de eerste interstellaire bezoeker in ons zonnestelsel.

“Andere vooraanstaande wetenschappers hebben gezegd dat ze dit object vreemd vonden, maar reageerden in het openbaar terughoudend,” zei Loeb.

“Ik begrijp dat niet,” vervolgde hij. “Wetenschappers moeten de vrijheid hebben om risico’s te nemen zonder te vrezen voor hun baan.”

Imago

“Jammer genoeg denken de meeste wetenschappers alleen maar aan hun imago,” klonk het.

Loeb: “Als dit waar blijkt te zijn, is dit één van de grootste ontdekkingen in de menselijke geschiedenis.”

In eerste instantie werd gedacht dat Oumuamua een komeet was, maar er was geen komeetstaart zichtbaar.

Kometen bestaan uit ijs, dat verdampt op het moment dat een komeet de zon nadert. Rond Oumuamua werd echter geen spoor van gas of stof waargenomen.

Factor 10

Toen werd gedacht dat het een asteroïde was, maar het object roteerde acht uur lang rond zijn as terwijl de helderheid varieerde met een factor 10.

De helderheid van asteroïden varieert doorgaans hooguit met een factor drie.

Op basis van de lichtreflectie is vastgesteld dat het object de vorm van een sigaar of een pannenkoek moet hebben.

Wetenschappers beweerden verder dat Oumuamua de oversteek heeft gemaakt van de ster Vega naar ons zonnestelsel, maar ook dat is volgens Loeb onjuist.

Grootste verrassing

De grootste verrassing kwam eind juni, toen uit gegevens van de Hubble-ruimtetelescoop bleek dat het mysterieuze object tijdens zijn bezoek aan het binnenste deel van het zonnestelsel plotseling versnelde.

Deze versnelling kon niet worden verklaard door de aantrekkingskracht van de zon.

De enige verklaring die Loeb kon bedenken was dat het object een duw had gekregen als gevolg van de stralingsdruk van de zon.

Dat zou betekenen dat het object – net als een lichtzeil – stuwkracht opwekt met hulp van de zon.

Arrogant

Het gebruikt geen brandstof, maar wordt aangedreven door licht te reflecteren.

Loeb hoopt met zijn artikelen de aandacht te trekken van astronomen zodat zij hun beste telescopen gebruiken om alvast naar het volgende object te speuren.

Met onze huidige technologie is het namelijk niet mogelijk om achter Oumuamua aan te gaan.

“Iedereen die claimt dat we uniek en speciaal zijn is arrogant,” zei Loeb. “We weten nu dat er meer planeten zoals de onze zijn dan zandkorrels langs alle kusten op aarde.”

[Haaretz]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Schaap
Schaap
5 jaren geleden

Oumuamua is maar gewoon een stuk steen, weliswaar wel afkomstig uit een ander sterrenstelsel, maar niks meer of minder dan een stuk steen.

dutchresearcher
dutchresearcher
5 jaren geleden

Dit nieuws moet zeer sceptisch worden opgevat, denk ik. Als je reist met de lichtsnelheid, ben je 4 jaar onderweg naar de dichstbijzijnde ster. De kans dat er in een straal van 1000 lichtjaar intelligent leven is, is nagenoeg nihil. Een paar praktische vragen (ervan uitgaande dat de aliens met de lichtsnelheid reizen):

1. De lichtsnelheid is ong. 350.000 km per seconde. Wat gebeurt er met je ruimteschip als je met de lichtsnelheid tegen een rots aanbotst? Als een rots van 10 meter op ramkoers zich op 3,5 miljoen kilometer bevindt, heb je nog slechts 10 seconde om uit te wijken.
2. De aliens bevinden zich duizenden jaren in zo’n ruimteschip. Hele generaties leven enkel en alleen op dit ruimteschip. Dan zit je niet met z’n zessen op een ruimte van 20 m2. Dan heb je het over een reizende samenleving van minimaal een paar duizend aliens. Maar wie zou zijn leven hieraan willen opofferen (hele leven in een ruimteschip lijkt me erg saai)?
3. Voor de aarde zouden aliens een groot risico vormen, maar andersom ook. De mens is niet geheel weerloos. Waarom zouden ze dit risico durven nemen?

4. Voor degene die komen met het verhaal van de wormgaten etc. Zou jij je ruimtevaartuig op goed geluk in zo’n gat (als ze al bestaan) werpen? Hoe weten ze waar deze tunnel uitkomt? Hoe controleer je de krachten die in deze tunnel werkzaam zijn (en die je van A naar B brengen)? En hoe komen ze weer terug?

5. Indien de aliens een (biologische) levensvorm zijn, hoe neem je voor duizenden jaren aan ‘voedsel’ etc. mee? Hoe ga je om met apparatuur die ongetwijfeld verslijt? Beschadigingen onderwerg? Hoeveel reserveonderdelen moet je wel niet meenemen? En hoe ga je om met ziektes die zich in het ruimteschip ontwikkelen (of van evt. tussenstops) en resistent zijn tegen de medicijnen die je hebt?
6. Indien de aliens puur machines zijn, dan vergen deze machines onderhoud? Wie doet dat? En je hebt (nog) meer reserveonderdelen nodig. En hoe voorkom je een syntax error, waardoor alle machines vastlopen?

Zomaar even wat vragen, waardoor ik denk dat we nooit aliens te zien krijgen. En wij ook nooit de aarde (definitief) kunnen verlaten.

Ben
Ben
5 jaren geleden

Wat ik niet goed begrijp van een interstellair “ruimte schip”oumuamua genaamd, is dat je toch echt wel zou verwachten dat deze wel enige tijd in ons zonnestelsel zou blijven en niet meteen weer zou vertrekken!
Zeker gezien de jaren dat deze onderweg moet zijn geweest! Nee, dat kan ik niet geloven! Dus moet het wel ruimtepuin op drift zijn geweest!

Bas van Schie
Bas van Schie
5 jaren geleden

Ik beantwoord even je vragen van onder naar boven.

Vraag 6; Alians zijn niet dexlectisch. Er is een 6d printer aan boord voor de onderdelen. Alian H. Harie doet het onderhoud.

Vraag 5: voedsel groeit in kweek bakjes. Ze hebben medicijnen gestudeerd.

Vraag 4: afstand is tijd x snelheid zo denken wij. Zij weten dat er alleen maar hier en nu is hun vorm van reizen is interdimentionaal. Met andere woorden zij zijn al hier.

Vraag 3: Zij laten zich niet leiden door angst.

Vraag 2: Zie antwoord vraag 4

Vraag 1: Eindelijk een goede vraag!

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x