Homepagina » Binnenland » Fraude met goede doelen: ALS-directeur die 170.000 euro stal van patiënten krijgt jaar cel
Fraude met goede doelen: ALS-directeur die 170.000 euro stal van patiënten krijgt jaar cel

Fraude met goede doelen: ALS-directeur die 170.000 euro stal van patiënten krijgt jaar cel

Een oud-directeur van de stichting ALS is veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Eric N. heeft in 2013 170.000 euro van de stichting naar een privérekening overgemaakt.

Als penningmeester van de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek, die intensieve zorgt biedt aan ouderen en gehandicapten, verduisterde hij nog eens 143.000 euro. Met dat geld probeerde hij het financiële gat bij stichting ALS te dichten. In de rechtbank bekende Eric N. dat hij geld heeft overgemaakt naar zijn privérekening. Voor de rechter betoonde hij huilend spijt: “Ik heb ongelooflijke schade aangericht.”

Ice Bucket Challenge

Stichting ALS zamelt geld in voor onder meer onderzoek naar de spierziekte ALS. Dat gebeurde met acties als de Ice Bucket Challenge en de Amsterdam City Swim. De diefstal werd vorig jaar ontdekt door de accountant van de stichting.

Volgens de officier van justitie leefde Eric N. op te grote voet. Zo had hij een zeilboot en ging hij vaak op vakantie. Hij kon zijn belastingaanslagen niet meer betalen en maakte vervolgens een verkeerde keuze. Toen het een keer was gebeurd, bleef hij ermee doorgaan.

Spiraal van diefstal en leugens

Een spiraal van diefstal en leugens begint bij een deurwaarder die in maart 2013 bij de woning van Eric N. in Wassenaar aanbelt. Vanaf dat moment begon hij geld van ALS over te maken naar zijn eigen rekening.

Toen in 2012 prinses Máxima de Amsterdamse gracht insprong voor het goede doel schoot de naamsbekendheid omhoog en kwam het geld binnen als water. N. maakte steeds grotere bedragen van stichting ALS over naar zijn privérekening.

Als boekhouders hem er in juni 2013 op aanspreken zegt de directeur alles te willen terugbetalen. In werkelijkheid steelt hij in december dat jaar eerst bijna een ton van de stichting, om vervolgens slechts 50.000 euro terug te storten.

[Omroep West, RTVNH]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. Mede door dit soort gevallen, en het feit dat de directeuren al een riante vergoeding krijgen, geef ik helemaal NIKS aan de zogenaamde goede doelen.

  21 likes
 2. Goh, mag ik ook een jaar zitten voor 170.000 euro ? Waar moet ik tekenen?
  Hoeveel geld zijn de goede doelen misgelopen door deze graaiers? Een veelvoud van wat ze gegraaid hebben vrees ik. Dus de totale schade is enorm en gaat over de ruggen van de mensen waar de goede doelen voor in het leven waren geroepen (omdat we van de staat alleen maar belasting hoeven te verwachten).
  Stelen van de zwaksten in de samenleving… lager gaat het niet en ook daar heeft de regering al patent op.
  Waarom zijn het altijd gewetenloze narcisten in leidinggevende functies ? DIT is waarom de wereld zo’n zootje is. Greed rules !! En de politiek geeft het voorbeeld.

  10 likes
  • Wat dacht je van hoeveel collectanten, die, naar alle eer en geweten, denken iets goeds te doen voor deze maatschappij er nodig zijn om een bedrag van 170.000 euries op te halen.
   Gemiddeld is er wel 1x per week een collecte gaande. Vandaag kwamen ze langs voor het “spierfonds”.

   Ik heb maar gezegd dat ik er niet aan doe. Ik vind dat deze sheeple eerst zelf wakker moeten worden en zelf uitvinden dat ze worden bedonderd waar ze bij staan.

   En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Er is genoeg gelegaliseerde diefstal door interims, functie (schaal) herwaarderingen, poldermodel, loonmatiging, etc.

   Dit betekent alleen maar dat je harder moet werken voor minder loon!

   En we slikken het ook nog met zijn allen!

   4 likes
   • daarom moeten de collectanten complimenteren met hun goede bedoelingen en daarna keihard confronteren met het feit dat alle directeuren of directrices 90 % van het gedoneerde geld incasseren.

    fff

    4 likes
  • waar moet ik tekenen….je tekent een contract met de duivel.

   fff

   1 likes
 3. En het gestolen geld?Betaald dit stuk vreten dat terug aan de stichting?

  of betaald hij buiten de celstraf een flinke aan de ‘staat’?

  fff

  8 likes
 4. 10 jaar is nog te weinig voor deze misselijke rat. Sorry voor de ratten.
  Ik lees nergens iets over de ‘pluk ze’ wetgeving waar criminelen geplukt worden voor het geld wat ze verdiend/gestolen hebben? Wtf?

  10 likes
 5. 3 maanden voorwaardelijk, waarvan dus 9 effectief. Geen boete, geen terugvordering???
  Heeft een hele gemeenschap bestolen. en voorgelogen Wat zijn we toch laks.

  9 likes
 6. Mammon Zoon van de Duivel. Je kan niet twee Heren dienen. Sorry geen Bron maar Wortel.

  2 likes
  • De mensheid aanbidt geld als was het God zelf en Rothschild achter de schermen hun profeet. Kijk om je heen en zie hoe mensen veranderen in meedogenloze, gewetenloze wezens als er een pot met geld in het verschiet ligt. Bedrog wordt de normaalste zaak van de wereld en een mensenleven wordt in waarde gereduceerd tot nihil als er een aanzienlijk geldbedrag in het spel is. En dan te bedenken dat het meeste er van niet eens echt bestaat. Op het moment dat een groot deel van de schuldenaren hun afspraken niet meer nakomen is het minder waard dan de lucht die we inademen. Je kunt er je kont nog niet mee afvegen want daar is het te glad voor. Als sneeuw voor de zon zal de waarde verdwijnen en oplossen in het niets.

   3 likes
 7. Dank u Heer Jezus. Geld (Mammon) is de Bron van Alle Kwaad.

  1 likes
 8. Ik steun 6 goede doelen maar ga nu denken aan stoppen jammer hoor je denkt iets goeds te doen en dan……. bedrog !!!

  4 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Toezichthouder goede doelen stelt onderzoek in naar moederorganisatie Wereld Natuur Fonds. Valt het masker af?

Toezichthouder goede doelen stelt onderzoek in naar moederorganisatie Wereld Natuur Fonds. Valt het masker af?

De Britse toezichthouder op goede doelen, de ...

Goede doelen zijn vaak helemaal niet goed. Stop deze waanzin

Goede doelen zijn vaak helemaal niet goed. Stop deze waanzin

Medewerkers van hulporganisatie Oxfam organiseerden na de ...