Gezondheid

Data medicijnonderzoek vaak niet gepubliceerd

Help mee door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Van veel onderzoek naar de werking van medicijnen wordt een groot deel van de data niet gepubliceerd. Dat meldt NRC Handelsblad.

De onderzoeksgegevens die wel openbaar zijn, zijn vaak onvolledig of gebrekkig. Dit schrijft het medische tijdschrift British Medical Journal (BMJ) in zeven onlangs online gepubliceerde artikelen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

In een bijbehorend commentaar noemt BMJ de onwilligheid van onderzoekers om data openbaar te maken een ‘ernstige ethische misstap’, die ‘patiënten kan schaden’.

Omdat de resultaten van afzonderlijke onderzoeken vaak niet helemaal duidelijk zijn, worden daarna in meta-analyses de resultaten van meerdere onderzoeken gebundeld om met grotere aantallen statistisch gezien sterkere uitspraken te kunnen doen.

Die meta-analyses zijn vaak gebaseerd op onvolledige datasets, schrijven onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco. Zij berekenden opnieuw de 41 meta-analyses van negen medicijnen die in 2001 en 2002 door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDFA) zijn goedgekeurd.

Beth Hart en haar collega’s voegden ongepubliceerde onderzoeksdata toe die wel een rol speelden in de goedkeuringsprocedure door de FDA. Dat toevoegen verslechterde in bijna de helft van de gevallen de uitkomst over werking en veiligheid van de medicijnen.

Maar een verbetering was te zien in bijna de helft van de andere gevallen. Hart concludeert dat elke toename van onderzoeksdata het totale beeld kan veranderen.

De European Medicines Agency, de Europese tegenhanger van de FDA, heeft onlangs besloten om alle data van klinische tests beschikbaar te stellen aan onderzoekers.

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x